Spring naar het artikel

Japanse encefalitis

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Muggen brengen het virus over dat Japanse encefalitis veroorzaakt. Besmetting kan ontsteking van de hersenen veroorzaken.

Wat is het?

Japanse encefalitis wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgebracht via muggenbeten. De ziekte komt zelden bij reizigers voor. Door het virus ontstaat soms een ontsteking van de hersenen (= encefalitis) die dodelijk kan zijn. De ziekte komt vooral voor op het platteland van Zuid- en Oost-Azië, in gebieden waar veel varkens worden gehouden en waar veel rijstvelden zijn.

Wat merkt u ervan?

Besmetting vindt plaats door beten van muggensoorten (culex) die ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Op het platteland in de buurt van rijstvelden loopt u het grootste risico om door deze mug gestoken te worden.

Aan het overgrote deel van de mensen die geïnfecteerd raken, gaat de besmetting ongemerkt voorbij. Er kunnen vijf tot vijftien dagen na een beet van een geïnfecteerde mug klachten optreden. De ziekte begint met hoge koorts, hoofdpijn en bewustzijnsstoornissen, gevolgd door krachtverlies en gedragsveranderingen. Uiteindelijk kan de patiënt in coma raken.

Wat kunt u doen?

Japanse encefalitis is te voorkomen door ervoor te zorgen dat u niet gestoken wordt door (besmette) muggen.

  • Houd uw zit- en slaapruimte vrij van muggen, voornamelijk in de periode tussen zonsondergang en zonsopgang.
  • Draag na zonsondergang buitenshuis kleding die u beschermt tegen muggensteken en insectenbeten, zoals lange mouwen, lange broek en sokken.
  • Gebruik op onbedekte lichaamsdelen een insectenwerend middel dat minimaal 30% DEET (diethyltoluamide) bevat.
  • Slaap onder een klamboe/muskietennet. Let er op dat de mazen van het net niet te groot (dan kunnen de muggen er alsnog doorheen) of te klein (kan benauwdheid veroorzaken) zijn. Verder moet u het net rondom het bed goed instoppen. Controleer voordat u gaat slapen of er geen muggen in het net zitten.

Kunt u worden ingeënt?

Als u langdurig verblijft of werkt in de buurt van rijstvelden of varkens, in gebieden waar Japanse encefalitis voorkomt, is het verstandig u tegen de ziekte te laten vaccineren. Een volledige serie bestaat uit twee vaccinaties. Het vaccin is beperkt voorradig. Vraag naar de beschikbaarheid bij het maken van de afspraak om te voorkomen dat u voor niets komt. De tweede vaccinatie dient een maand na de eerste vaccinatie gegeven te worden. De beschermingsduur van dit vaccin is nog onbekend. Waarschijnlijk biedt het minimaal gedurende één tot twee jaar een goede bescherming.