Spring naar het artikel

Muggen en andere insecten

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Overal komen muggen voor, alleen in Nederland al zo’n 25 soorten. In warmer streken kunnen muggen en andere insecten nare ziekten overbrengen.

Wat is het?

Muggen zijn vliegende insecten. Insecten vormen de grootste groep van dieren op aarde. Er zijn bijna een miljoen soorten beschreven en aangenomen wordt dat miljoenen soorten nog niet zijn ontdekt. Er zijn insecten die nuttig zijn voor de mens, omdat ze honing maken en gewassen bestuiven, maar er zijn er ook die schadelijk zijn omdat ze de oogst opeten of ziekten overbrengen. Hier gaat het om deze laatste categorie.

In de meest (sub)tropische gebieden komen insecten en muggen voor die verschillende ziekten kunnen overbrengen. Om te voorkomen dat u zo’n ziekte oploopt is het belangrijk om te zorgen dat u zo min mogelijk wordt gestoken of gebeten door insecten of muggen.

Wat moet u doen?

  • Zorg dat de zit- en slaapruimte vrij is van muggen, voornamelijk in de periode tussen zonsondergang en zonsopgang
  • Draag na zonsondergang buitenshuis kleding die u beschermt tegen muggensteken en andere insectenbeten, zoals lange mouwen, lange broek en sokken
  • Gebruik op onbedekte lichaamsdelen een insectenwerend middel dat minimaal 30 procent DEET (diethyltoluamide) bevat
  • Gebruik tijdens het slapen een muskietennet. Let er wel op dat de mazen van het net niet te groot zijn (waardoor er alsnog muggen doorheen komen) of te klein (wat benauwdheid kan veroorzaken). Verder moet u het muskietennet rondom het bed goed instoppen. Controleer voordat u gaat slapen of er geen muggen in het net zitten
  • Probeer tijdens een auto- of busrit de ramen gesloten te houden

Meer weten?

Meer informatie over zikavirus, malaria, dengue, Japanse encefalitis, gele koorts, chikungunya en teken vindt u op de desbetreffende pagina’s.

Om u te beschermen tegen beten en steken van insecten die ziekten kunnen overdragen, is de organische verbinding DEET het middel dat het beste werkt.

Wat is het?

DEET (diethyltoluamide) is een organische verbinding die Insecten weert, voor zover bekend het enige met een sterk afwerende werking tegen muggen. Het is ook effectief tegen teken. Als u naar een (sub)tropisch gebied resit, is het raadzaam om u te beschermen met een middel met een concentratie van minstens dertig tot vijftig procent DEET.

DEET werd in de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Het is verkrijgbaar als vloeistof, lotion, gel, spray of geïmpregneerd in producten als polsbanden.

Hoe gebruikt u het?

Muggen kunnen knokkelkoorts, westnijlkoorts en malaria overbrengen. Tekenbeten kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Om goed beschermd te zijn moet u DEET met een concentratie van minimaal dertig procent gebruiken. Probeer eerst een beetje DEET op uw blote huid om te kijken hoe die reageert. DEET tast natuurlijke vezels (katoen, wol) niet aan, wel is het schadelijk voor plastics, leer en elastische stoffen. Dus:

  • Doe bij het eerste gebruik een klein beetje DEET op uw arm of been om te testen hoe de huid reageert, voordat u grotere delen van de huid insmeert.
  • Breng DEET aan op de onbedekte huid, dus niet onder de kleren. Breng het dun aan.
  • Was uw handen nadat u DEET hebt aangebracht, zodat het niet per ongeluk in de mond of ogen komt.
  • Smeer DEET niet rondom de mond en ogen.
  • Smeer DEET niet op kapotte of geïrriteerde huid of op wondjes.
  • Bij gelijktijdig gebruik van DEET met zonnebrandcrème: smeer eerst de zonnebrandcrème. Breng vervolgens een half uur tot een uur later de DEET aan. Er is nu ook speciale zonnebrandcrème te koop bij GGD Reizigerszorg waarbij de DEET direct na het insmeren opgebracht kan worden. Vraag ernaar bij de balie.
  • Dertig procent DEET werkt tot ongeveer vijf uur; vijftig procent DEET werkt ongeveer acht uur.
  • Na douchen, zwemmen of fors transpireren moet u DEET opnieuw aanbrengen als u beschermd wilt blijven.

Bij kinderen:

  • Gebruik DEET bij kinderen ouder dan twee maanden.
  • Gebruik bij kinderen tot twee jaar DEET met een concentratie van maximaal dertig procent.
  • Smeer de handen niet in zodat er geen DEET in de ogen of mond gewreven kan worden.

Bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven:

  • Muggenwerende middelen die tot maximaal dertig procent DEET bevatten kunnen tijdens de zwangerschap veilig worden gebruikt, maar het is verstandig om het gebruik te minimaliseren.
  • Tijdens de borstvoeding kunnen DEET-bevattende middelen veilig worden gebruikt.

Bron: LCR, Apotheek.nl