Spring naar het artikel

Polio

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Kinderverlamming komt in Nederland niet meer voor doordat alle kinderen worden ingeënt. In landen in Azië en Afrika is de situatie minder goed.

Wat is het?

Polio (kinderverlamming) is een zeer besmettelijke kinderziekte die blijvende invaliditeit kan veroorzaken. Polio wordt veroorzaakt door het poliovirus. Het poliovirus komt voor in gebieden met minder goede hygiënische omstandigheden, zoals in Azië en Afrika.

Hoe kunt u het oplopen?

Besmetting met het poliovirus gebeurt van mens op mens. Het poliovirus kan in de ontlasting van mensen zitten. Via de handen kan het poliovirus op eetgerei en eten terecht komen. Eten en drinken kan hierdoor besmet raken en op deze manier worden overgebracht op andere personen. Daarnaast kan het poliovirus ook worden overgebracht door hoesten en niezen.

Wat merkt u ervan?

Het merendeel van de personen met polio heeft geen klachten. Maar soms kan polio zeer ernstig verlopen en (blijvende) verlamming van spieren veroorzaken.

Hoe kunt u het voorkomen?

Een vaccinatie is de belangrijkste maatregel om polio te voorkomen. Deze vaccinatie is aan de meeste mensen die na 1950 zijn geboren op de kinderleeftijd gegeven als DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) via het Rijksvaccinatieprogramma. Een herhalingsvaccinatie wordt elke tien jaar aanbevolen. Wie deze vaccinaties nooit eerder heeft gehad wordt aangeraden een volledige serie van drie injecties te laten toedienen.

Vaccinatieverplichting polio uitgebreid (november 2019)

Let op! Het aantal landen waarvoor de vaccinatieverplichting tegen polio geldt, is uitgebreid met de landen Indonesië en Myanmar. Dit meldt het bureau Landelijke Coördinatiecentrum Reizigers-advisering (LCR). Tot nu toe gold de vaccinatieverplichting alleen voor Pakistan, Afghanistan, Somalië, Nigeria, Papoea-Nieuw-Guinea en de provincie Papoea in Indonesië.

Voor reizigers betekent dit dat wanneer zij naar een van deze landen reizen, dat zij zich moeten laten vaccineren tegen het poliovirus. De uitbreiding heeft dus mogelijk invloed op uw vaccinaties. Lees daarom ons nieuwsbericht.