Spring naar het artikel

Rabiës (hondsdolheid)

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In veel landen komt rabiës (hondsdolheid) voor bij zoogdieren, niet alleen bij honden. Een onbehandelde infectie is dodelijk.

Wat is het?

Rabiës wordt veroorzaakt door een infectie met het rabiësvirus. Mensen kunnen besmet raken via een beet, kras, krab van een besmet dier of via een lik van een besmet dier op kleine wondjes. De infectie is vaak dodelijk. In Nederland komt de rabiësinfectie weinig voor. In de afgelopen veertig jaar zijn in Nederland vijf mensen overleden als gevolg van een rabiësinfectie. In alle gevallen werd de infectie in het buitenland opgelopen.

Het rabiësvirus komt vooral voor bij honden, vleermuizen, vossen en katten. Via het speeksel van het geïnfecteerde dier kan het virus in uw lichaam komen als u wordt gelikt, gebeten of gekrabd. Als u bent gebeten, kan preventieve behandeling voorkomen dat het virus terechtkomt in het zenuwstelsel. Preventief betekent dat u de behandeling moet ondergaan vóórdat u de eerste ziekteverschijnselen merkt. Onbehandelde rabiësinfecties zijn altijd dodelijk.

Wat merkt u ervan?

De eerste verschijnselen treden na drie tot negen weken op. De eerste symptomen zijn rillerigheid, koorts, braken en hoofdpijn. Later treden hyperactiviteit, stuipen, nekstijfheid, verlamming en spierkrampen op. Slik- en ademhalingsproblemen leiden uiteindelijk tot de dood.

Wat kunt u doen om rabiës te voorkomen?

Rabiës krijgt u door een beet, krab of lik van een besmet zoogdier. De ziekte is te voorkomen door contact met dieren te vermijden:

  • Vermijd vooral contact met honden, katten, apen en vleermuizen.
  • Geef dieren geen eten.
  • Raak geen dode of zieke dieren aan.

Bent u op reis door een dier gebeten of gekrabd of heeft een dier over een wond gelikt?

  • Was de wond langdurig met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen water.
  • Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
  • Bel direct naar de alarmcentrale van uw ziektekostenverzekering, ook als u vooraf tegen rabiës bent ingeënt. Zij kunnen adviseren over de nodige behandeling en helpen u zoeken waar deze behandeling beschikbaar is.
  • Meld u zo snel mogelijk bij een arts.
  • Naast behandeling voor rabiës is er soms ook antibiotica of een tetanusvaccinatie nodig.
  • Moet u de behandeling in Nederland afmaken? Bel dan direct na thuiskomst de GGD in uw regio.