Spring naar het artikel

Rabiës (hondsdolheid)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

In veel landen komt rabiës (hondsdolheid) voor bij zoogdieren, niet alleen bij honden. Een onbehandelde infectie is dodelijk.

Wat is rabiës?

Rabiës wordt veroorzaakt door een infectie met het rabiësvirus. Mensen kunnen besmet raken via een beet, kras, krab van een besmet dier of via een lik van een besmet dier over een wond. In Nederland komt de rabiësinfectie weinig voor. In de afgelopen veertig jaar zijn in Nederland vijf mensen overleden als gevolg van een rabiësinfectie. In alle gevallen werd de infectie in het buitenland opgelopen.

Het rabiësvirus komt vooral voor bij honden, vleermuizen, katten, vossen en apen. Via het speeksel van het geïnfecteerde dier kan het virus in uw lichaam komen als u wordt gelikt, gebeten of gekrabd. Als u bent gebeten, kan preventieve behandeling voorkomen dat het virus terechtkomt in het zenuwstelsel. Preventief betekent dat u de behandeling moet ondergaan vóórdat u de eerste ziekteverschijnselen merkt. Onbehandelde rabiësinfecties zijn altijd dodelijk.

Wat merkt u ervan?

De eerste verschijnselen treden meestal na drie weken tot drie maanden op. De eerste symptomen zijn rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Later treden hyperactiviteit, stuipen, nekstijfheid, verlamming en spierkrampen op. Slik- en ademhalingsproblemen leiden uiteindelijk tot de dood.

Wat kunt u doen om rabiës te voorkomen?

Rabiës krijgt u door een beet, krab of lik over een wond van een besmet zoogdier. De ziekte is te voorkomen door contact met dieren te vermijden:

  • Vermijd vooral contact met honden, katten, apen en vleermuizen
  • Geef dieren geen eten
  • Raak geen dode of zieke dieren aan

U kunt zich voorafgaand aan een reis laten vaccineren tegen rabiës. De vaccinatieserie bestaat uit 2 vaccinaties. De tweede vaccinatie wordt exact één week na de eerste vaccinatie toegediend. Als u een afweerstoornis heeft, moet u een derde vaccinatie krijgen. Als u voor uw reis gevaccineerd bent en op reis mogelijk risico op rabiës heeft gelopen, moet u alsnog zo snel mogelijk contact opnemen met een arts. Er zijn dan nog aanvullende vaccinaties nodig.

Bent u op reis door een dier gebeten of gekrabd of heeft een dier over een wond gelikt?

  • Was de wond langdurig met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen water
  • Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70 procent) of jodium
  • Bel direct naar de alarmcentrale van uw ziektekostenverzekering, ook als u vooraf tegen rabiës bent ingeënt. Zij kunnen adviseren over de nodige behandeling en helpen u zoeken waar deze behandeling beschikbaar is
  • Meld u zo snel mogelijk bij een arts
  • Naast behandeling voor rabiës is er soms ook antibiotica of een tetanusvaccinatie nodig
  • Moet u de behandeling in Nederland afmaken? Bel dan direct na thuiskomst de GGD in uw regio.