Spring naar het artikel

Aviaire Influenza H5N8 in Rotterdam

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

In een aantal Europese landen waaronder Nederland is bij wilde watervogels aviaire influenza (vogelgriep) type H5N8 vastgesteld.

Ook in het Plaswijckpark in Rotterdam is begin november 2016 bij enkele eenden deze variant van vogelgriep vastgesteld. De eenden zijn besmet geraakt door contact met wilde vogels. De kans bestaat dat er in Rotterdam en omgeving meer vogels zijn besmet met de H5N8 variant. De eenden in het Plaswijckpark zijn inmiddels geruimd en de andere vogels in het park zijn opgehokt. Deze vogels zijn niet in contact geweest met de eenden. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) onderzoekt of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Besmettelijk voor mensen?

Wereldwijd zijn er nog nooit mensen met een infectie van het H5N8 influenzavirus vastgesteld. De kans dat het virus dus van vogel op mens overdraagt is heel klein.

Vragen?

Mocht u vragen krijgen van patiënten die in aanraking zijn geweest met dode vogels of mocht u zelf vragen hebben. Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Infectieziekten op telefoonnummer (010) 433 98 97. Als u belt voor 8:30 uur of na 17:00 uur wordt u doorverbonden met de Meldkamer Ambulancezorg. Indien nodig kunt u dan de dienstdoende arts Infectieziektebestrijding laten oproepen.