Spring naar het artikel

Instructies coronavirus voor zorginstellingen en thuiszorg

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De GGD Rotterdam-Rijnmond ontvangt veel vragen vanuit zorginstellingen en thuiszorg over het coronavirus. Op deze pagina geven we aanvullende informatie.

Laatste update: 2 mei 2022

Om ervoor te zorgen dat u altijd de meest actuele informatie kunt inzien die voor u relevant is, verwijzen wij u graag door naar enkele landelijke websites. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende onderwerpen en de bijbehorende link. Algemene informatie over COVID-19 vindt u op COVID-19 | LCI richtlijnen (rivm.nl). De volgende richtlijnen zijn beschikbaar voor specifieke doelgroepen:

Richtlijnen

Richtlijnen over inzet en testen van zorgmedewerkers kunt u vinden via de website van het RIVM.

Een handreiking voor contactonderzoek bij COVID-19 in instellingen voor langdurige zorg vindt u hier: Handreiking voor contactonderzoek bij COVID-19 in instellingen voor langdurige zorg | LCI richtlijnen (rivm.nl).

De zorginstelling voert zelf intern een bron- en contactonderzoek uit in het geval van een positief geteste bewoner of medewerker. Indien hierbij hulp gewenst is, of in het geval van een uitbraak, kan Team Outbreak van de GGD ondersteuning bieden via 010 - 443 80 01 of BCOzorginstellingenMO@rotterdam.nl.

Informatiebrieven met leefregels voor opgespoorde contacten binnen het bron- en contactonderzoek vindt u hier: https://lci.rivm.nl/leefregels.

In het geval van een uitbraak binnen zorginstellingen geldt er een meldplicht aan de GGD volgens artikel 26 van de Wet Publieke Gezondheid. Deze melding kan gedaan worden via het e-mailadres: BCOzorginstellingenMO@rotterdam.nl.

Uitgangspunten over gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen buiten het ziekenhuis kunt u vinden via: https://lci.rivm.nl/covid-19/PBMbuitenziekenhuis.

Voor mentale ondersteuning kunnen zorgprofessionals vaak terecht binnen de eigen zorgorganisatie. Maar er is ook elders hulp te krijgen. Zo bieden vakbond CNV en Werkgeversorganisatie Regioplus ‘Sterk in je Werk – Extra Coaching’. Professionele coaches bieden op vrijwillige basis een luisterend oor en laagdrempelige mentale ondersteuning en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulp. Zorgprofessionals kunnen zich 7 dagen per week aanmelden op Sterk in je werk.nl.

Daarnaast heeft ARQ/IVP (landelijk instituut voor psychotrauma) een contactpunt opgezet voor psychosociale ondersteuning. Het contactpunt is 7 dagen per week bereikbaar tussen 8:30 en 21:30 uur op telefoonnummer 088 - 330 55 00.

Verwijshulp.nl is een website speciaal voor verwijzers en professionals in de gezondheidszorg die op zoek zijn naar een online, actueel overzicht van beschikbare plaatsen in revalidatielocaties, verzorgings- en verpleeghuizen en woongebouwen in de regio Rotterdam.

Algemene informatie en veelgestelde vragen over de coronavaccinatie kunt u vinden op onze speciale webpagina.