Spring naar het artikel

Voor zorginstellingen en thuiszorg: COVID-19-informatie en instructies

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De GGD Rotterdam-Rijnmond ontvangt veel vragen vanuit zorginstellingen en thuiszorg over het coronavirus, ofwel SARS-CoV-2. Op deze pagina bieden wij u aanvullende informatie aan. Onderaan de pagina vindt u een totaaloverzicht van alle werkinstructies en hygiënemaatregelen.

Let op: de informatie op deze pagina is aan verandering onderhevig. Regelmatig wordt de informatie gecontroleerd en geactualiseerd, aan de hand van de meest recente RIVM-richtlijnen.

Om er voor te zorgen dat u altijd de meest actuele informatie kunt inzien die voor u relevant is, verwijzen wij u graag door naar enkele landelijke websites. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende onderwerpen en de bijbehorende link. Algemene informatie voor zorgmedewerkers vindt u op de website van het RIVM. De volgende richtlijnen zijn beschikbaar voor specifieke doelgroepen:

Uitgangspunten over gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen buiten het ziekenhuis kunt u vinden via: https://lci.rivm.nl/covid-19/PBMbuitenziekenhuis

Sinds de uitbraak van corona is er een grote vraag naar Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in de instellingen voor niet-acute zorg, zoals verpleeg- en verzorgingsinstellingen, thuiszorginstellingen en dak- en thuislozeninstellingen.  Voor het bestellen van PBM geldt:

  • In eerste instantie kunnen zorginstellingen PBM weer zoveel mogelijk bestellen via de reguliere inkoopkanalen van de zorginstelling.
  • Als daar onvoldoende beschikbaarheid is dan kan in tweede instantie besteld worden bij de zogenoemde landelijke noodhulplijn, namelijk het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Het LCH blijft voor onbepaalde tijd actief als landelijke noodlijn voor PBM. U kunt bij het LCH bestellen via Mediq. Meer informatie vind je hier via deze link. Let op: het LCH is niet om voorraden (verder) aan te vullen, bestel alleen bij het LCH bij noodsituaties als er onvoldoende PBM beschikbaar is.
  • Mocht het LCH niet (snel genoeg) kunnen leveren dan kan in derde instantie een spoedbestelling gedaan worden bij de GHOR.

Zie voor meer informatie over Mediq en de veelgestelde vragen: mediq.nl/landelijk-consortium-hulpmiddelen.

Richtlijnen over inzet en testen van zorgmedewerkers kunt u vinden via:
https://lci.rivm.nl/lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/zorgmedewerkersinzetentestbeleid

Prioriteit bij testen
Zorgmedewerkers krijgen onder bepaalde voorwaarden prioriteit bij het testen op COVID-19. De criteria om hiervoor in aanmerking te komen zijn te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zorgmedewerkers-en-docenten-testen-op-corona.

Is de zorgmedewerker onmisbaar voor de zorgcontinuïteit? Bij aanvraag van de test moet de zorgmedewerker dit duidelijk benoemen om in aanmerking te komen voor prioriteit bij testen.

Praktische informatie over de testprocedure vindt u op de volgende webpagina: Testen op het coronavirus.

Een handreiking voor contactonderzoek bij COVID-19 in instellingen voor langdurige zorg vindt u hier: Handreiking voor contactonderzoek bij COVID-19 in instellingen voor langdurige zorg | LCI richtlijnen (rivm.nl).

Ontvangt de GGD Rotterdam-Rijnmond meldingen van een positief getest persoon woonachtig of werkzaam binnen een zorginstelling? Dan brengen wij u hiervan per email of telefonisch op de hoogte. U ontvangt dan meer informatie over de te ondernemen stappen. Als uw contactgegevens nog niet bekend zijn bij ons team Zorginstellingen, dan ontvangen wij deze graag op het e-mailadres BCOzorginstellingenMO@rotterdam.nl

Informatiebrieven met leefregels voor opgespoorde contacten binnen het bron- en contactonderzoek vindt u hier: https://lci.rivm.nl/leefregels.

Voor mentale ondersteuning kunnen zorgprofessionals vaak terecht binnen de eigen zorgorganisatie. Maar er is ook elders hulp te krijgen. Zo bieden vakbond CNV en Werkgeversorganisatie Regioplus ‘Sterk in je Werk – Extra Coaching’.
Professionele coaches bieden op vrijwillige basis een luisterend oor en laagdrempelige mentale ondersteuning en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulp. Zorgprofessionals kunnen zich 7 dagen per week aanmelden op Sterk in je werk.nl. Zorgprofessionals die zich vóór twaalf uur aanmelden op de site, worden dezelfde dag nog teruggebeld en anders vóór 12 uur de dag erna.

Er zijn daarnaast andere initiatieven op landelijk en regionaal niveau om zorgprofessionals te ondersteunen. ARQ/IVP (landelijk instituut voor psychotrauma)heeft een contactpunt opgezet voor psychosociale ondersteuning. Het contactpunt is 7 dagen per week bereikbaar tussen 8:30 en 21:30 uur op telefoonnummer 088 - 330 55 00.

In de regio heeft Parnassia Groep het telefoonnummer 088 - 357 16 66 beschikbaar gesteld voor alle professionals die rechtstreeks of onrechtstreeks met coronapatiënten werken. Het gaat dan om zowel de ‘handen aan het bed’, als ook de schoonmaker of cateraar een luisterend oor te bieden.

 

 

Verwijshulp.nl is een website speciaal voor verwijzers en professionals in de gezondheidszorg die op zoek zijn naar een online, actueel overzicht van beschikbare plaatsen in revalidatielocaties, verzorgings- en verpleeghuizen en woongebouwen in de regio Rotterdam.

Informatie over huishoudelijke hulp, dagbesteding en mantelzorg vindt u hier op de website van de Rijksoverheid: Het coronavirus en zorg voor thuiswonenden.

De volgende hygiënerichtlijnen zijn beschikbaar voor de verschillende doelgroepen:

Vanaf januari 2021 is men in Nederland gestart met COVID-vaccinaties. Algemene informatie en veelgestelde vragen over de coronavaccinatie kunt u vinden op onze speciale webpagina.

Voor professionals met uitvoeringsvragen over de COVID-19-vaccinatie is bij het RIVM een speciaal telefoonnummer ingesteld: 088-678 8900. Beloptie 5 is beschikbaar voor uitvoeringsvragen over vaccinatie van bewoners in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg.

Bewoners/cliënten en wettelijk vertegenwoordigers die bellen met vragen verwijzen we naar de eigen instelling of het algemene nummer (0800-1351).

Versoepelingen na vaccinatie

Nu steeds meer bewoners van instellingen voor langdurige zorg volledig gevaccineerd zijn kunnen extra maatregelen om deze kwetsbare bewoners te beschermen geleidelijk worden afgebouwd. Het RIVM heeft vragen en antwoorden over versoepeling van maatregelen beschreven in de volgende richtlijn: Vragen en antwoorden versoepeling van maatregelen in instellingen voor langdurige zorg na vaccinatie van de bewoners | LCI richtlijnen (rivm.nl).