Spring naar het artikel

Film norovirus: je ziet het niet, maar het is er wel

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

In deze film zie je hoe het besmettelijke norovirus zich verspreidt. Hoe gemakkelijk de virussen in de lucht terechtkomen en hoe verraderlijk die snoeppot is.n om jezelf en anderen te beschermen. Zo voorkom je dat er meer cliënten ziek worden. Maar ook dat je zelf besmet raakt en het virus mee naar huis neemt.

Ook zie je welke maatregelen je kunt nemen om jezelf en anderen te beschermen. Zo voorkom je dat er meer cliënten ziek worden. Maar ook dat je zelf besmet raakt en het virus mee naar huis neemt.

Norovirus: You may not see it, but it’s there

A short film about norovirus, to use in all kinds of health care institutions

In this film you can see how the contagious norovirus scatters. How easy the virus can be spread by air, and how treacherous that candy jar can be.

You see which precautions you can take to protect yourself and how to prevent more clients becoming ill but also your own family.

 

Medewerkers in de zorg

We maakten de film voor verpleegkundigen en verzorgenden die in een verpleeghuis of woonzorgcentrum werken. En dan vooral als ze te maken krijgen met een uitbraak van braken en/of diarree.

Ook voor andere groepen is de film interessant. Denk aan huishoudelijk medewerkers, vrijwilligers, de cliënten, of zorgmedewerkers die in een ander soort instelling werken.

 

Tijdens een uitbraak

Je kunt de film laten zien op een afdeling waar een uitbraak van braken en/of diarree heerst. Hij duurt 7 minuten en je kunt deze bijvoorbeeld dagelijks bij de ochtendoverdracht vertonen aan de medewerkers die de film nog niet zagen. De film vormt een aanvulling op de voorlichting en de protocollen van de zorginstelling en ondersteunt de toepassing van de nodige maatregelen.

Norovirus

Het norovirus veroorzaakt de meeste uitbraken van braken en/of diarree, en dit virus is zeer besmettelijk. Daarom is het verstandig vanaf het begin van een uitbraak maatregelen te nemen alsof het het norovirus is. Ook al is dat nog niet zeker. Volg het beleid dat in jouw instelling is afgesproken.

 

Het is niet toegestaan om deze film te gebruiken voor commerciële doeleinden en (delen van) de film te bewerken of aan te passen.

Film over Norovirus

Deze 7 minuten durende film is er voor zorgmedewerkers in verpleeghuizen en woonzorgcentra die te maken krijgen met een uitbraak van het norovirus. De film laat zien hoe het virus zich verspreidt en wat medewerkers zelf kunnen doen om zichzelf en anderen te beschermen. De belangrijkste maatregel is het handen wassen.

De praktische mogelijkheden voor de toepassing van de landelijke richtlijnen verschillen per instelling en per locatie. Deze film biedt daarom basale informatie, die de eigen protocollen en specifieke voorlichting van een zorginstelling kan ondersteunen.

 

Ontstaan

De film is ontstaan omdat instellingen de papieren richtlijnen praktischer wilden maken voor zorgmedewerkers. De inhoud is gebaseerd op gesprekken met de doelgroep, praktijkobservaties en de LCI- en WIP-richtlijnen. Zowel WIP (Werkgroep Infectie Preventie) als LCHV (Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid) waren vertegenwoordigd in de projectgroep. Ze waren nauw betrokken bij het maken van de film. Het RIVM financierde de film.

Evaluatie

Evaluatie van de film vond plaats op vier afdelingen waar een uitbraak van norovirus heerste. Ondanks de verhoogde werkdruk was het haalbaar om de film minimaal 1 keer per dag aan medewerkers te laten zien. Dit gebeurde meestal tijdens de ochtendoverdracht. De computers van de verpleging hadden geen geluidsvoorzieningen. Daarom werd de film afgespeeld op de dvd-speler in de huiskamer van de bewoners of via een laptop.

De medewerkers van deze afdelingen beoordeelden de film met een 8. Daarnaast gaven de medewerkers aan dat ze

  • Beter begrijpen hoe het norovirus zich verspreidt (91 procent);
  • De maatregelen beter begrijpen (88 procent).

Uitspraak van een teamleider: 'Het kost je dan 7 minuten, maar dat zijn wel 7 informatieve minuten!'

 

Implementeren

Om de film effectief in te kunnen zetten bij een uitbraak, is het belangrijk dat een instelling zich daarop voorbereidt. Sleutelfiguren moeten op de hoogte zijn van de film en er toegang toe hebben. Denk hierbij aan leden van een infectiepreventiecommissie, locatiemanagers, teamleiders, specialisten ouderengeneeskunde en hygiëne-aandachtsfunctionarissen. Het zou mooi zijn als zij het tonen van de film standaard in hun protocollen opnemen.

Hoewel de film in eerste instantie is gemaakt voor zorgmedewerkers, kunnen ook andere groepen en disciplines er baat bij hebben. Denk hierbij aan huishoudelijk medewerkers, vrijwilligers en de cliënten of zorgvragers. De film kan ook bruikbaar zijn voor scholingsmomenten.