Spring naar het artikel

Griep (Influenza)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Griep is een besmettelijke ziekte die je kunt het krijgen door het influenzavirus. De Gezondheidsraad adviseert gezondheidszorgpersoneel jaarlijks de griepprik te halen. Dit geldt vooral voor zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten.

Deze pagina is specifiek voor professionals. Werkt u niet in de zorg en heeft u vragen over de griep(prik), kijk dan op onze algemene pagina over griep.

Waarom is het belangrijk dat u zich als zorgmedewerker laat vaccineren?

Een griepvaccinatie (ook wel griepprik) verkleint de kans op een infectie met het influenzavirus en de complicaties die erbij horen. Vaccinatie levert daarmee een belangrijke bijdrage aan:

  • Uw eigen bescherming tegen het krijgen van de griep. En daarmee (indirecte) bescherming van familie, vrienden en collega’s.
  • De patiëntveiligheid. Door de griepprik verkleint u de kans dat u kwetsbare patiënten besmet. Er zijn studies* die laten zien dat als minimaal 50% van de medewerkers zich laat vaccineren dit in verpleeghuizen kan leiden tot een afname van 32% van de overlijdens door het influenzavirus.
  • De zorg voor patiënten. Door de griepprik verkleint u de kans dat u griep krijgt en hierdoor niet kunt werken.

*Pratha Sah, Jan Medlock, Meagan C. Fitzpatrick, Burton H. Singer, & Alison P. Galvani. Optimizing the impact of low-efficacy influenza vaccines. PNAS May 15, 2018 115 (20) 5151-5156: pnas.1802479115

Vragen en antwoorden over griep en de griepprik

In de zorgsector werkt bent u veel in (nauw) contact met andere mensen, waardoor u meer kans loopt om met het griepvirus besmet te raken. Ook kunnen werknemers in de zorg het griepvirus binnen brengen en verspreiden binnen een zorginstelling.

Binnen het ziekenhuis komt iedereen in aanmerking voor vaccinatie om te voorkomen dat het virus circuleert onder het personeel.

Als u gevaccineerd bent, is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Krijgt u toch griep, dan wordt u met een vaccinatie minder ziek en is ook de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner. Meestal geneest u van griep vanzelf na enkele dagen, maar bij de risicogroepen waarmee u werkt, kan griep ernstige gevolgen hebben.

Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.

Voor zwangeren die langer dan drie maanden zwanger zijn, is het vaccin veilig en effectief. Alleen in het eerste trimester van zwangerschap wordt vaccinatie afgeraden.

Een griepprik heeft geen negatief effect op uw weerstandsvermogen, integendeel, de weerstand wordt er juist door versterkt. Na een vaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen het griepvirus. Deze antistoffen beschermen u als u met een griepvirus besmet wordt.

Gemiddeld krijgt ongeveer één op de tien mensen griep. Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit “nooit”! Bovendien werkt u met risicogroepen en vormt u een groter gevaar voor hen als u toch griep krijgt.