Spring naar het artikel

Griep (Influenza)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Griep is een besmettelijke ziekte die je kunt krijgen door het influenzavirus. De Gezondheidsraad adviseert gezondheidszorgpersoneel jaarlijks de griepprik te halen. Dit geldt vooral voor zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten.

Waarom is het belangrijk dat u zich als zorgmedewerker laat vaccineren?

Een griepvaccinatie (ook wel griepprik) verkleint de kans op een infectie met het influenzavirus en de complicaties die erbij horen. Vaccinatie levert daarmee een belangrijke bijdrage aan:

  • je eigen bescherming tegen het krijgen van de griep. En daarmee (indirecte) bescherming van familie, vrienden en collega’s;
  • de patiëntveiligheid. Door de griepprik verklein je de kans dat je kwetsbare patiënten besmet. Studies* laten zien dat als minimaal 50% van de medewerkers zich laat vaccineren dit in verpleeghuizen kan leiden tot een afname van 32% van de overlijdens door het influenzavirus.
  • de zorg voor patiënten. Door de griepprik verklein je de kans dat je griep krijgt en hierdoor niet kunt werken.

*Pratha Sah, Jan Medlock, Meagan C. Fitzpatrick, Burton H. Singer, & Alison P. Galvani. Optimizing the impact of low-efficacy influenza vaccines. PNAS May 15, 2018 115 (20) 5151-5156: pnas.1802479115

Vragen en antwoorden over griep en de griepprik

In de zorgsector ben je veel in (nauw) contact met andere mensen. Daardoor loop je meer kans op een besmetting met het griepvirus. Ook kunnen werknemers in de zorg het griepvirus binnenbrengen en verspreiden binnen een zorginstelling.

Als je de griepprik haalt, is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek. Ook is de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner. Meestal genees je van de griep vanzelf na enkele dagen. Maar voor de risicogroepen waarmee je werkt, kan griep ernstige gevolgen hebben.

Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dit gaat na enkele dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten.

Een griepprik heeft geen negatief effect op je weerstandsvermogen. Integendeel, de griepprik versterkt de weerstand juist. Na een vaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen het griepvirus. Deze antistoffen beschermen je bij een besmetting met het griepvirus.

 

Gemiddeld krijgt ongeveer 1 op de 10 mensen griep. Sommige mensen krijgen inderdaad zelden griep, maar zeg nooit “nooit”! Bovendien werk je met risicogroepen en vorm je een groter gevaar voor hen als je toch griep krijgt.