Spring naar het artikel

Handhygiëne

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Uit onderzoek blijkt dat handhygiëne in Nederlandse verpleeghuizen over het algemeen slecht is. In ongeveer 1 van de 8 gevallen dat handhygiëne toegepast zou moeten worden, wordt dat ook werkelijk gedaan.

Slechte handhygiëne leidt tot onnodige infectieziektes

Er is steeds meer aandacht voor infectieziekten die bewoners krijgen doordat ze in een zorginstelling verblijven. Hieronder vallen gastro-enteritis (maag-darm infecties, zoals noro virus), influenza, pneumonie (longontsteking), urineweginfecties en Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMOs), waaronder MRSA.

Er wordt geschat dat jaarlijks 4,2 miljoen bewoners van Europese verpleeghuizen deze infecties oplopen. Dit betekent dat de gemiddelde bewoner tenminste 1 keer per jaar een infectie oploopt door het verblijf in een verpleeghuis. Deze ziektes zijn deels te voorkomen door goede (hand)hygiëne.

Verbeter de handhygiëne in jouw organisatie!

De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft samen met het Erasmus MC tools ontwikkeld (HANDSOME) die je kunnen helpen om de handhygiëne te verbeteren in jouw organisatie. Met het lespakket kun je zelf aan de slag om samen met collega’s te zorgen dat jullie de regels van handhygiëne (nog) beter naleven. Deze wetenschappelijk onderbouwde methode is speciaal ontwikkeld voor verpleeghuizen en behandelt verschillende aspecten van handhygiëne

Op deze pagina vind je alle tools en informatie over handhygiëne. De gratis e-learning kunt u hier doen.