Spring naar het artikel

Nu Niet Zwanger

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Een persoonlijk gesprek met kwetsbare mensen over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Angelique is 25 jaar en heeft een licht verstandelijke beperking. Zij heeft drie kinderen en de vierde is op komst. Na haar eerste kind heeft ze verschillende pogingen gedaan een nieuwe zwangerschap te voorkomen. Maar iedere keer als het anticonceptiemiddel bij de apotheek klaar lag had ze geen geld.

Het programma

Nu Niet Zwanger zet zich in om ongeplande en ongewenste zwangerschap bij kwetsbare cliŽnten te voorkomen. Zij gebruiken vaak geen anticonceptie door gebrek aan kennis, ondersteuning of financiŽn. Hun leven is ingewikkeld. Dat kan komen door verslaving, illegaliteit, psychische problemen, verstandelijk beperking, of een combinatie ervan. De geboorte van (meer) kinderen kan de (bestaande) problemen verergeren.

Nu Niet Zwanger wil cliŽnten en hulpverleners bewust maken van de kwetsbare situatie en de mogelijke gevolgen van een (volgende) zwangerschap. Door het bieden van maatwerk kan de cliŽnt de juiste ondersteuning krijgen die past bij hun situatie. Als hulpverleners het gesprek aangaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie krijgen (potentiŽle) ouders de kans afwegingen te maken over hun huidige situatie en kunnen zij tot een vrijwillige en gemotiveerde anticonceptiekeuze komen. Om zo ongeplande en ongewenste zwangerschappen in deze fase van hun leven te voorkomen.

Laetitia is alleenstaand en heeft twee kleine kinderen. Zij wil wel anticonceptie gebruiken maar heeft zoveel aan haar hoofd dat het er niet van komt een afspraak bij de huisarts te maken. Als die afspraak eenmaal wel is gemaakt blijkt het recept ophalen voor haar een stap teveel. Meegaan naar de apotheek, de anticonceptie betalen en ook de begeleiding tot de plaatsing is gebeurd, zijn nodig om te zorgen dat Laetitia de gekozen anticonceptie ook daadwerkelijk gebruikt.

Training
Via het projectteam Nu Niet Zwanger (NNZ) krijgen hulpverlenings- organisaties een training voor aandachtsfunctionarissen aangeboden. De training is gericht op het overdragen van kennis m.b.t. de methodiek van het project. Het gaat ook in op anticonceptiemiddelen en vaardigheden voor de gespreksvoering met cliŽnten. De aandachtsfunctionaris draagt opgedane kennis en vaardigheden over aan collega’s. Doel is dat hulpverleners zelf in gesprek gaan met hun (kwetsbare) cliŽnten over hun kinderwens en het toekomstbeeld dat zij daarbij hebben. Met de cliŽnt wordt besproken of het in deze fase van hun leven wenselijk is aan die kinderwens te voldoen en hoe deze (tijdelijk) uit te stellen.

Meer weten?

Het team Soa en Seksualiteit van de GGD Rotterdam-Rijnmond voert het project Nu Niet Zwanger uit in opdracht van de gemeente Rotterdam. Neem voor meer informatie contact op met het projectteam Nu Niet Zwanger via nunietzwangermo@rotterdam.nl, of lees het informatieblad of het nieuwsbericht.