Voer het gesprek over corona
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Het coronavirus brengt veel vragen met zich mee. Maatregelen opvolgen, testen, wel of niet vaccineren. Het kan allemaal een beetje veel zijn. We vinden het belangrijk dat mensen keuzes maken op basis van betrouwbare informatie. Een open gesprek over het coronavirus kan hierbij helpen, het liefst in een vertrouwde omgeving. We hebben een overzicht gemaakt van de beschikbare materialen die gebruikt kunnen worden.
Informatie in eenvoudige of andere talen
De informatie over corona is niet voor iedereen makkelijk te volgen. Daarom bieden de GGD Rotterdam-Rijnmond, de Rijksoverheid en andere instanties de informatie aan in eenvoudig Nederlands en in andere talen. Bijvoorbeeld uitgelegd met plaatjes.
Corona en vruchtbaarheid
Veel jongeren hebben vragen over de coronavaccinatie. Onder andere of dit invloed heeft op de vruchtbaarheid. Aan de hand van veelgestelde vragen legt GGD-arts Jalini het uit in deze video. Heb jij nog meer vragen? Kom langs op een vaccinatielocatie van de GGD bij jou in de buurt. Ook als je geen prik wilt. Of bespreek jouw vragen met je eigen huisarts.
Hoe herken je desinformatie?
Er is veel des- en misinformatie over de coronavaccins en het vaccineren. Het is goed om mensen hier alert op te maken en het gesprek aan te gaan over hoe je nepnieuws herkent. Hierbij een handige checklist om zelf te onderzoeken of het om nepnieuws gaat.
- Check waar het bericht vandaan komt.
- Staat het bericht op social media? Bedenk dat iedereen daar zelf nieuws kan maken en delen. Wees kritisch op wat anderen delen en wat je zelf deelt.
- Check welke bron wordt gebruikt (en of die niet is verzonnen).
- Check of je het bericht ook ergens anders ziet, in de gewone media bijvoorbeeld. Is het niet terug te vinden? Dan zou het zo maar een nepbericht kunnen zijn.
- Check waar foto's en video's vandaan komen. Foto's en video's kunnen namelijk ook bewerkt worden.
De Rijksoverheid heeft een lijst met tips om desinformatie te herkennen. Deze kunt u downloaden en uitdelen.
De website www.isdatechtzo.nl vertelt over de invloed van nepnieuws en geeft tips om het gesprek aan te gaan met mensen die in complottheorieën geloven. Isdatzo is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Dit netwerk is in 2008 opgericht door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bestaat uit organisaties die zich inzetten op het gebied van mediawijsheid.
Lesmateriaal voor verschillende niveaus
Het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) heeft lesmateriaal ontwikkeld over de biologie achter het mRNA-vaccin. Het materiaal is gratis te bestellen en geschikt voor onder- en bovenbouw vmbo, havo en vwo. Meer informatie over de inhoud van het pakket en hoe u kunt bestellen leest u op de website van het NIBI.
Op Wikiwijs staat veel open lesmateriaal voor verschillende niveaus over corona, infectieziektes en groepsimmuniteit.
Wie beslist over vaccineren: de jongere of de ouders?
Iedereen vanaf 12 jaar mag zich laten vaccineren. Misschien twijfelen jongeren nog. Of kunnen ze hierover het gesprek niet aangaan met hun ouders. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen zelf beslissen of ze een coronavaccinatie nemen. Bij kinderen van 12 t/m 15 jaar is bij medische handelingen toestemming nodig van zowel de ouders als het kind. Hierop zijn twee uitzonderingen:
- als het niet uitvoeren van een behandeling ernstige nadelen kan opleveren voor het kind, of
- wanneer het kind een weloverwogen wens heeft voor de behandeling.
In deze gevallen is de toestemming van het kind alleen voldoende (zie artikel 7:450 lid 2 BW). Dit geldt ook voor de coronavaccinatie: als de jongere na weigering van de ouders de coronavaccinatie blijft willen, heeft hij daar ook het recht toe.
Het is lastig als kinderen een andere keuze maken dan hun ouders. Het is goed om met elkaar in gesprek te blijven, eventueel met hulp van een derde. Houd in deze gesprekken altijd rekening met de mening van het kind.
Meer informatie
Hebben mensen nog vragen of twijfels over het coronavirus? Daarmee kunnen ze terecht bij GGD Rotterdam-Rijnmond. Dit kan ook anoniem. Ze kunnen ook bellen met onze informatielijn op 010 - 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur; za 9.00-16.00 uur).