Spring naar het artikel

Preventie in de seksbranche

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft een team van professionele preventiemedewerkers, gespecialiseerd in veldwerk in de seksbranche.

In opdracht van de gemeente Rotterdam bezoeken de preventiemedewerkers twee keer per jaar alle bedrijven in de stad die seksuele dienstverlening aanbieden met een exploitatievergunning. De GGD verstrekt tijdens het bezoek informatie over soa en hiv, soa- en hiv- testen, condoomgebruik, anticonceptie en seksualiteit. Indien mogelijk bezoekt de GGD ook erotische bedrijven zonder vergunning.

Wat doet het preventieteam?

Het preventieteam is gespecialiseerd in seksuologie. Sekswerkers kunnen bij hen terecht om naast vragen over veilig werken en beroepsmatige seksualiteit ook eigen ervaringen en vragen over hun persoonlijke seksualiteit te bespreken. Medewerkers van het preventieteam kunnen ook instellingen en bedrijven adviseren over seksualiteit, soa en seksuologische counseling.

De preventiemedewerkers bieden soa-testen aan op locatie, voeren een individueel gesprek en bieden preventie op maat. Bij de uitvoering van hun consult maken de medewerkers gebruik van het Draaiboek seksuele gezondheid. Deeldraaiboek Sekswerker Advisering (2017).

De preventiewerkers bieden ook een hepatitis-B-vaccinatie aan. Als sekswerkers gebruik maken van reguliere zorg, zoals huisarts of soa-polikliniek, vervalt de soa-test op locatie, maar biedt de GGD wel vaccinatie aan.

Onderzoek op internet

Onze medewerkers doen veldwerk op internet. Ze zoeken op internetsites waarop individuen en bedrijven adverteren met betaalde seks. Met adverteerders uit de regio Rotterdam nemen we contact op en maken als het kan een afspraak voor een persoonlijk of telefonisch gesprek. Daarin praten we niet alleen over soa-preventie, maar ook over de werkomstandigheden van de sekswerkers.

Samenwerking

Het preventieteam werkt samen met Humanitas Prostitutie Maatschappelijk Werk, gemeente Rotterdam (onder andere Directie Veilig), het Centrale Politieteam Mensenhandel van de Politie Rotterdam-Rijnmond en Soa Aids Nederland. Het preventieteam is onderdeel van de zorgtafel mensenhandel en jeugdprostitutie. De zorgtafel heeft een belangrijke functie bij het signaleren van misstanden, het opsporen van personen en het bieden van zorg.

Heeft u vragen?

Wilt u gebruik maken van deze dienst of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de GGD Rotterdam-Rijnmond (vul het contactformulier in en kies Soa & Seksualiteit).