Spring naar het artikel

Vergunning en hygiëne bij tatoeëren en piercen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Bij het aanbrengen van tatoeages, piercings en permanente make-up is hygiëne erg belangrijk. Als degene die een tatoeage, piercing of permanente make-up aanbrengt niet hygiënisch werkt, loopt de klant risico op een infectie, denk hierbij aan hepatitis B, hepatitis C of hiv.

Wat u moet weten voor u mag tatoeëren of piercen

Voordat u mag tatoeëren en piercen hebt u een vergunning nodig. Dit geldt ook voor het aanbrengen van permanente make-up en het prikken van gaatjes in oren en neusvleugels met een piercinginstrument. De GGD geeft deze vergunning af namens het ministerie van VWS. De vergunning is drie jaar geldig. Een voorwaarde voor een vergunning is dat u veilig en hygiënisch werkt. Wat dat precies inhoudt, staat in de landelijke hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV).


Vanaf 1 januari 2022 moeten vergunninghouders voldoen aan de eisen uit NEN-EN 17169 (norm voor tatoeëren en PMU) en de Toelichting op de norm NEN-EN 17169. Deze zijn te vinden op de website veiligtatoeerenenpiercen.nl

Wilt u een vergunning aanvragen?

Via de site veiligtatoeerenenpiercen.nl of veiligpmu.nl kunt u het aanvraagformulier invullen en verzenden. Uw aanvraag komt dan automatisch bij de GGD binnen. Een medewerker van het team Infectieziekten & Hygiëne neemt na ontvangst van het aanvraagformulier zo snel mogelijk contact met u op om de inspectie af te spreken.

Kosten van een inspectie

Voor de inspectie gelden landelijk vastgestelde tarieven. Daar bovenop komen de reiskosten. Hiervoor wordt de tijd gerekend die de routeplanner met de auto aangeeft. We rekenen zowel de heen- als de terugreis. De tarieven kunt u hieronder vinden.

Soort handeling Tarieven per 1 juli 2021
Gaatjes prikken in oren en neusvleugels met een piercinginstrument, waarbij geen materialen gesteriliseerd worden. 229,85 euro

Tatoeëren, waaronder cosmetische tatoeage of permanente make-up, waarbij op de locatie géén instrumenten gesteriliseerd worden.

402,22 euro

Tatoeëren, waaronder cosmetische tatoeage of permanente make-up, waarbij instrumenten gesteriliseerd worden.

459,68 euro

Piercen, waarbij géén materialen gesteriliseerd worden.

402,22 euro

Piercen, waarbij materialen gesteriliseerd worden.

459,68 euro

Combinatie van bovenstaande activiteiten

574,61 euro

Reiskosten per kwartier

28,73 euro

Herinspectie en onderzoek naar aanleiding van wijzigingsverzoek per uur

114,92 euro

Vrijstelling op basis van artikel 3 van de Warenwetregeling vrijstelling vergunningsplicht tatoeëren en piercen

459,68 euro

Vrijstelling op basis van artikel 3 van de Warenwetregeling vrijstelling vergunningsplicht tatoeëren en piercen, waarbij is vastgesteld dat de vrijstelling in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief

172,39 euro

Opleidingsinstituten

Sommige tatoeage- en piercingstudio’s en schoonheidssalons bieden opleidingen aan voor tatoeëren, piercen of permanente make-up. Zij geven vaak aan dat zij hiervoor goedkeuring hebben van de GGD. Dit is onjuist. In Nederland worden tot nog toe geen extra eisen gesteld aan deze opleidingsinstituten. Zo’n opleiding heeft geen status en er kan geen erkend (geldend) diploma worden behaald. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen enkele uitspraak.