Spring naar het artikel

Vergunning en hygiëne bij tatoeëren en piercen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Bij het aanbrengen van tatoeages, piercings en permanente make-up is hygiëne erg belangrijk. Werkt degene die een tatoeage, piercing of permanente make-up aanbrengt niet hygiënisch? Dan loopt de klant risico op een infectie, denk hierbij aan hepatitis B, hepatitis C of hiv.

Wat moet je weten voor je mag tatoeëren of piercen

Voordat je mag tatoeëren en piercen, heb je een vergunning nodig. Dit geldt ook voor het aanbrengen van permanente make-up. En het prikken van gaatjes in oren en neusvleugels met een piercinginstrument. De GGD geeft deze vergunning af namens het ministerie van VWS. De vergunning is 3 jaar geldig. Een voorwaarde voor een vergunning is dat je veilig en hygiënisch werkt.

Normen en richtlijnen

Tatoeëren
Voor tatoeëren, waaronder permanente make-up betekent dit dat je werkt volgens Europese normen. Sinds 1 januari 2022 moeten vergunninghouders voldoen aan de eisen uit NEN-EN 17169 (norm voor tatoeëren en PMU). En aan de Toelichting op de norm NEN-EN 17169.

Piercen
Voor piercen gelden landelijke richtlijnen. Deze zijn te vinden op:
Hygiënerichtlijn voor piercen | RIVM

Piercen van oren en neusvleugels
De hygiënerichtlijn voor piercen van oren en neusvleugels zijn te vinden op:
Hygiënerichtlijn voor het piercen van oren en neusvleugels | RIVM.

Geen vergunnning als je alleen oorlellen piercet

Soms hoef je geen vergunning aan te vragen. Bijvoorbeeld als je met het piercinginstrument alleen oorlellen piercet. En dus niet het vlakke gedeelte van het kraakbeen van het oor of de neusvleugels.
Maar je moet je wel houden aan de hygiëne-eisen in de landelijke hygiënerichtlijn voor het piercen van oren en neusvleugels.

Wil je een vergunning aanvragen?

Via de link Vergunning | Veilig tatoeëren en piercen kun je een aanvraagformulier invullen en verzenden. Je aanvraag komt dan automatisch bij de GGD binnen. Je ontvangt per post eerst een factuur voor de inspectie. Zodra de betaling binnen is, neemt een medewerker van het team zo snel mogelijk contact met je op. Deze maakt een afspraak met je voor de inspectie.

Kosten van een inspectie

Voor de inspectie gelden landelijk vastgestelde tarieven. Daarbovenop komen de reiskosten. Hiervoor rekenen we de tijd die de routeplanner met de auto aangeeft. We rekenen zowel de heen- als de terugreis. De tarieven kun je hieronder vinden.

Soort handeling Tarieven per 1 juli 2023
Gaatjes prikken in oren en neusvleugels met een piercinginstrument, waarbij geen materialen gesteriliseerd worden. € 245,27

Tatoeëren, waaronder cosmetische tatoeage of permanente make-up, waarbij op de locatie géén instrumenten gesteriliseerd worden.

€ 429,19

Tatoeëren, waaronder cosmetische tatoeage of permanente make-up, waarbij instrumenten gesteriliseerd worden.

€ 490,51

Piercen, waarbij géén materialen gesteriliseerd worden.

€ 429,19

Piercen, waarbij materialen gesteriliseerd worden.

€ 490,51

Combinatie van bovenstaande activiteiten

€ 613,15

Reiskosten per kwartier

€ 30,65

Herinspectie en onderzoek naar aanleiding van wijzigingsverzoek per uur

€ 122,63

Vrijstelling op basis van artikel 3 van de Warenwetregeling vrijstelling vergunningsplicht tatoeëren en piercen

€ 490,51

Vrijstelling op basis van artikel 3 van de Warenwetregeling vrijstelling vergunningsplicht tatoeëren en piercen, waarbij is vastgesteld dat de vrijstelling in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief

€ 183,95

Opleidingsinstituten

Sommige tatoeage- en piercingstudio’s en schoonheidssalons bieden opleidingen aan voor tatoeëren, piercen of permanente make-up. Zij geven vaak aan dat zij hiervoor goedkeuring hebben van de GGD. Dit is onjuist. In Nederland worden tot nog toe geen extra eisen gesteld aan deze opleidingsinstituten. Zo’n opleiding heeft geen status en je kunt er geen erkend (geldend) diploma behalen. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen enkele uitspraak.