Spring naar het artikel

Vergunning en hygiëne bij tatoeëren en piercen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bij het aanbrengen van tatoeages, piercings en permanente make-up is hygiëne erg belangrijk. Als degene die een tatoeage, piercing of permanente make-up aanbrengt niet hygiënisch werkt, loopt de klant risico op een infectie, denk hierbij aan hepatitis B, hepatitis C of hiv.

Wat u moet weten voor u mag tatoeëren of piercen

Voordat u mag tatoeëren en piercen hebt u een vergunning nodig. Dit geldt ook voor het aanbrengen van permanente make-up en het prikken van gaatjes in oren en neusvleugels met een piercinginstrument. De GGD geeft deze vergunning af namens het ministerie van VWS. De vergunning is drie jaar geldig. Een voorwaarde voor een vergunning is dat u veilig en hygiënisch werkt. Wat dat precies inhoudt, staat in de landelijke hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV).

Wilt u een vergunning aanvragen?

Via de site www.veiligtatoeerenenpiercen.nl of www.veiligpmu.nl kunt u het aanvraagformulier invullen en verzenden. Uw aanvraag komt dan automatisch bij de GGD binnen. Een medewerker van het team Reizigerszorg & Hygiëne neemt na ontvangst van het aanvraagformulier zo snel mogelijk contact met u op om de inspectie af te spreken.

Opleidingsinstituten

Sommige tatoeage- en piercingstudio’s en schoonheidssalons bieden opleidingen aan voor tatoeëren, piercen of permanente make-up. Zij geven vaak aan dat zij hiervoor goedkeuring hebben van de GGD. Dit is onjuist. In Nederland worden tot nog toe geen extra eisen gesteld aan deze opleidingsinstituten. Zo’n opleiding heeft geen status en er kan geen erkend (geldend) diploma worden behaald. Over de kwaliteit van de opleidingen doet de GGD geen enkele uitspraak.