Spring naar het artikel

Testen op het coronavirus

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts) kan getest worden of hij/zij het virus bij zich draagt. De GGD test op verschillende externe testlocaties. Bij mensen die ernstig ziek zijn, testen wij thuis. Ook maken we gebruik van mobiele testlocaties. Hier leest u meer over het testen.

Personeel in het onderwijs en zorg kunnen zich vanaf aanstaande maandag, 21 september, met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij ‘s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

Zorg- en onderwijspersoneel kan vanaf 21 september 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Dit telefoonnummer wordt bekend gemaakt op 21 september om 07.30 uur.

Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op: http://Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich aanmelden:

 • via het landelijke telefoonnummer: 0800 - 1202
 • via de landelijke website coronatest.nl (hiervoor heeft u uw DigiD nodig)

Het telefoonnummer is bereikbaar tussen 8.00 - 20.00 uur.

Iedereen met klachten die passen bij COVID-19:

 • Verhoging óf koorts boven de 38 graden
 • Hoesten
 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Benauwdheid/kortademigheid
 • Plotseling reuk- of smaakverlies

We testen alleen mensen met klachten omdat de test anders niet voldoende kan aantonen of iemand het virus bij zich draagt of niet.

In de regio Rotterdam-Rijnmond hebben wij verschillende testlocaties. U kunt hier getest worden nadat u hiervoor een afspraak heeft gemaakt via het telefoonnummer 0800-1202. Er kan getest worden in:

 • Rotterdam, de parkeergarage nabij het Topsportcentrum (Van Zandvlietplein 20)
 • Rotterdam, de P+R-garage nabij Kralingse Zoom (Kralingse Zoom 56)
 • Rotterdam, het Fietspunt (Koperstraat 23)
 • Hoek van Holland, op het parkeerterrein van de Hoekstee (Mercatorweg 50)
  • De mobiele testlocatie is aanwezig op dinsdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
 • Maassluis, op het parkeerterrein van De Ark, (Rembrandtlaan 2)
  • De mobiele testlocatie is aanwezig op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
 • Schiedam, bedrijventerrein 's-Gravelandsepolder (Fokkerstraat 510)
 • Goeree-Overflakkee, bedrijventerrein Oostplaat, aan de rand van Middelharnis (Zernikeweg 28)
 • Nissewaard, bij de voormalige milieustraat in Zuidland (Raadsheerenhoek 9)

Wij streven er naar om dit binnen 48 uur in te plannen. We merken dat sommige locaties sneller vol zitten dan andere locaties. Het kan dus zijn dat u verder moet reizen naar de testlocatie of dat u langer moet wachten voordat u getest kan worden in de locatie naar keuze. De GGD leidt dagelijks mensen op die kunnen testen, om te voldoen aan de enorme vraag die er is.

U kunt op de externe testlocatie alleen op afspraak langskomen nadat u bent aangemeld bij de GGD. Wij vragen mensen bij voorkeur met de auto te komen. In de teststraat parkeren de auto's bij een afnamepunt. Daar staan medewerkers van de GGD klaar. U krijgt ter plekke aanwijzingen. Met een wattenstaafje neemt de medewerker van de GGD eerst uit de keel en daarna uit de neus wat materiaal af. Tijdens de test kunt u in de auto blijven zitten met het portier open. Na afloop van de test kunt u de parkeergarage weer verlaten.

Mensen die niet met de auto naar de teststraat kunnen komen, helpen wij in de teststraat via een speciale route.

Op de externe testlocatie testen we of mensen het coronavirus nu bij zich dragen. Testen om aan te tonen of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (serologische testen), worden nu uitgevoerd door Star-shl.

De kosten worden door het Rijk gedekt vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget. De test is voor u dus gratis.

Als het nodig is dat iemand een tweede (of derde) keer getest moet worden, dan is dit mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer iemand voor een tweede keer klachten ontwikkelt.

Dit is afhankelijk van de drukte, zowel bij ons als bij het laboratorium en het landelijke callcentrum. Het landelijke callcentrum belt de mensen die negatief getest zijn, de GGD belt mensen die positief getest zijn. De GGD neemt telefonisch contact op om de positieve uitslag door te geven en het bron- en contactonderzoek op te starten. Dit gebeurt meestal binnen 24 uur nadat wij de uitslag binnen hebben gekregen. Momenteel duurt het ongeveer 72 uur voordat mensen de negatieve uitslag van het landelijke callcentrum krijgen.  

Als de uitslag negatief is, betekent dit dat u op het moment van testen geen corona had. U hoeft niet meer thuis te blijven en kunt weer naar buiten en aan het werk. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Krijgt u opnieuw klachten of worden u klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen. Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Let op: Bent u door de GGD bent benaderd voor het bron- en contactonderzoek van een andere persoon die positief getest is? Dan kunt u niet meteen weer naar buiten. U moet dan de resterende dagen thuisblijven.

Als u positief getest bent op het coronavirus, belt de GGD u voor een bron- en contactonderzoek. Samen met u brengt de GGD in kaart met wie u in contact bent geweest. U en uw contacten krijgen uitgebreid advies op maat. U en uw huisgenoten blijven 10 dagen thuis. Ook over deze thuisisolatie wordt u uitgebreid geïnformeerd. Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert. Tijdens de isolatieperiode belt de GGD u nogmaals om te kijken hoe het met u gaat.

Als u niet in staat bent (bijvoorbeeld door ziekte of een beperking) om naar de testlocatie te komen, geef dit aan als u de afsprakenlijn belt. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden.

Kom - voor zover dat kan - met de auto naar de testlocatie. Als u geen auto heeft, kunt u ook lopend of met de fiets komen. Wij raden af om met het openbaar vervoer te komen. Mocht u dit wel doen, houd dan de algemene richtlijnen aan. Dus gebruik een mondkapje, houd afstand van andere mensen, was uw handen voor- en na gebruik van het openbaar vervoer. Als u belt voor een afspraak, kunt u aangeven dat u geen vervoersmiddel heeft. Dan kan er rekening gehouden worden met uw mogelijkheden.

Nee. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt wanneer u getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer u zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’.

De persoonsgegevens die u verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Wij bewaren gegevens 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wilt u meer weten over onze privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.