Spring naar het artikel

Testen op het coronavirus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts) kan getest worden of hij/zij het virus bij zich draagt. Hier lees je meer over het testen.

De GGD test iedereen die klachten heeft die passen bij het coronavirus of die vermoedt dat hij/zij in contact is gekomen of besmet is met het virus. Dit doen we om de publieke gezondheid te beschermen.

Testen voor toegang
De GGD test niet voor evenementen (testen voor toegang). Heb je een negatief testbewijs nodig voor een evenement? Kijk dan op testenvoortoegang.org.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan getest worden door de GGD. We raden je aan een afspraak te maken, dit voorkomt wachtrijen bij de testlocatie. Een afspraak maak je:

 • Via het landelijke telefoonnummer: 0800 - 1202
  Het telefoonnummer is bereikbaar tussen 8.00 - 20.00 uur.
   
 • Via de landelijke website coronatest.nl (hiervoor heb je je DigiD nodig)
   
 • Of via het telefoonnummer van de GGD: 010 - 443 80 31

Personeel in het onderwijs en zorg kunnen zich met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij ‘s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

Zorg- en onderwijspersoneel kan 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Dit telefoonnummer is 0800-8101. Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op de webpagina van de Rijksoverheid over prioritair testen.

Iedereen met klachten die passen bij COVID-19:

 • Verhoging óf koorts boven de 38 graden
 • Hoesten
 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Benauwdheid/kortademigheid
 • Plotseling reuk- of smaakverlies

Zonder klachten

Er zijn uitzonderingen waarbij testen zonder klachten ook mogelijk is. Bijvoorbeeld als je een nauw contact bent van iemand die corona heeft of als je een melding krijgt vanuit de CoronaMelder App. Je kunt je dan laten testen op dag 5 nadat je contact hebt gehad met iemand die corona heeft. De GGD Rotterdam-Rijnmond doet ook onderzoeken, waarbij we mensen oproepen om zich te laten testen (ook als zij geen klachten hebben).

Je kunt binnen 24 uur terecht bij een van onze testlocaties in de regio. Sommige locaties lopen sneller vol dan andere locaties. Het kan dus zijn dat je verder moet reizen naar de testlocatie of dat je langer moet wachten voordat je getest kan worden in de locatie naar keuze.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan getest worden door de GGD. We raden je aan een afspraak te maken, dit voorkomt wachtrijen bij de testlocatie. Dat doe je via de website coronatest.nl (met DigiD). Bel je liever, doe dat dan via 0800 - 1202.

ROTTERDAM

 

Afrikaanderplein (testbus)
Afrikaanderplein, 3072 EA Rotterdam

ma - vrij: 9.00 - 16.00 uur

Albeda College
Slingeplein 8, 3085 EZ Rotterdam

ma - za: 8.30 - 16.00 uur
zo: 9.30 - 16.00 uur.

Sporthal Boomgaardshoek 
Akkerwinde 1, 3191 RA Hoogvliet Rotterdam
Kom je met de auto? Parkeer dan aan de Klaproos.

ma - za: 8.30 -16.00 uur
zo:  9.30 - 16.00 uur

Groene Tuinkerk
Groene Tuin 353, 3078 KG Rotterdam

di, do, za: 8.30 - 16.00 uur

Johanneskerk
Guido Gezelleweg 1, 3076 EB Rotterdam

ma, woe, vrij: 08.30 - 16.00 uur

Oude kerk Korfmakersstraat
Korfmakersstraat 131, 3026 XG Rotterdam

ma - za: 9.00 - 16.00 uur
zo: 9.30 - 16.00 uur

Rehobothkerk
Noordsingel 88, 3032 BH Rotterdam

ma - za: 8.30 - 16.00 uur.

 

Rotterdam The Hague Airport (tent P4)
Rotterdam Airportplein, 3045 AP Rotterdam

ma - za: 8.30 - 16.00 uur
zo: 9.30 - 16.00 uur

Topsportcentrum (garage)
Van Zandvlietplein 20, 3077 AA Rotterdam

Ook drive-through

ma - za: 8.30 - 16.00 uur
zo: 9.30 - 16.00 uur

Alleen op afspraak!

Weena
Weena 725, 3013 AM Rotterdam

 

Ma t/m za 8.30 – 16.00 uur

  Zo: 9.30 – 16.00 uur

SCHIEDAM

 

Sint Jan de Doperkerk
Monseigneur Nolenslaan 99, 3119 EB Schiedam

ma - vrij: 08.30 - 16.00 uur

SPIJKENISSE

 

Michaëlkerk
Anjerplein 1, 3202 GE Spijkenisse

ma - vrij: 8.30 - 16.00 uur

 

MIDDELHARNIS

 

Bedrijventerrein Oostplaat
Zernikeweg 28, 3241 MG Middelharnis

Ook drive-through

ma - za: 8.30 -16.00 uur

Alleen op afspraak!

VLAARDINGEN

 

Rehobothkerk Vlaardingen
Billitonlaan 104, 3131 LL Vlaardingen

ma - vrij: 8.30 - 16.00 uur

Kom - voor zover dat kan - met de auto naar de testlocatie. Als je geen auto of rijbewijs hebt, kun je ook lopend of met de fiets komen. Of je kunt een huisgenoot of iemand uit je omgeving vragen om je met de auto te brengen. In de auto moet je dan allebei een mondkapje dragen. Je neemt schuin achter de bestuurder plaats. Zet een raam open voor voldoende ventilatie.

Wij raden af om met het openbaar vervoer te komen. Mocht je dit wel doen, houd dan de algemene richtlijnen aan. Dus gebruik een mondkapje, houd afstand van andere mensen, was je handen voor- en na gebruik van het openbaar vervoer.

Als je te ziek bent om naar de testlocatie te komen, neem dan contact op met de huisarts. Bel 112 bij levensbedreigende situaties.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan getest worden door de GGD. Wij vragen je bij voorkeur met de auto, fiets of lopend te komen en liever niet met het openbaar vervoer. Sommige locaties werken op drive-through basis. Dat betekent dat je in de auto kunt blijven zitten wanneer de test bij je wordt afgenomen. Je krijgt ter plekke aanwijzingen van ons personeel. Tijdens de test kun je in de auto blijven zitten met het portier open. Na afloop van de test kun je de parkeergarage weer verlaten. Als je met de fiets of lopend naar deze drive-through locaties komt, helpen wij je in de testlocatie via een aparte route.

PCR-test
Op alle locaties werken wij met PCR-testen. Met een wattenstaafje neemt de medewerker van de GGD eerst uit de keel en daarna uit de neus wat materiaal af.

De kosten worden door het Rijk gedekt vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget. De test is voor iedereen gratis.

Je kunt zo vaak getest worden als nodig is.

De GGD test alleen of mensen het coronavirus op dit moment bij zich dragen. Testen om aan te tonen of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (via het bloed, ook wel serologische testen), worden uitgevoerd door Star-shl.

De uitslagen worden zichtbaar via www.coronatest.nl. Als je de uitslag nog niet bekeken hebt in de online portal, word je ook gebeld door de GGD. Bij positieve uitslagen bellen wij jou altijd, om het bron- en contactonderzoek op te starten.

Hoe lang het duurt voor je je uitslag krijgt is afhankelijk van de drukte, zowel bij ons als bij de laboratoria. We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk te informeren over hun uitslag. De uitslag van de PCR-test is er meestal ruim binnen 48 uur. Heb je na 48 uur de uitslag nog niet ontvangen, neem dan contact met ons op via het nummer 010 - 443 80 31, keuze 1.

DigiD

De testuitslagen worden zichtbaar via www.coronatest.nl. Daarvoor kun je inloggen met DigiD. Wacht je op een testuitslag van je kind? Wij adviseren om ook voor kinderen een Digid aan te vragen. Zo krijgen ook zij sneller een testuitslag te zien.

Als je positief getest bent op het coronavirus, belt de GGD je voor een bron- en contactonderzoek. Samen met jou brengt de GGD in kaart met wie je in contact bent geweest. De GGD adviseert je wat je moet doen. Soms wordt je gevraagd zelf je nauwe contacten na te bellen. Jij en je huisgenoten blijven thuis. Ook over deze thuisisolatie word je uitgebreid geïnformeerd. Het is belangrijk dat je zelf je huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.

Je mag pas weer het huis uit en bezoek krijgen als je:

 • 7 dagen geleden ziek werd
 • en 24 uur geen klachten meer hebt van het coronavirus.

Op deze pagina lees je meer over de leefregels voor thuisisolatie.


Herstelbewijs in de CoronaCheck-app
Als je positief getest bent op het coronavirus, kun je op basis van deze testuitslag een herstelbewijs (QR-code) aanmaken in de CoronaCheck-app. Wanneer je inlogt met je DigiD worden je testgegevens ingeladen in de app. Meer informatie lees je op de website van de CoronaCheck-app.

Het herstelbewijs is geldig 11 dagen na de positieve testuitslag, het herstelbewijs kan al wel eerder gemaakt worden. De positieve testuitslag is maximaal 180 dagen oud.

Als de uitslag negatief is, betekent dit dat je op het moment van testen geen corona had. Je hoeft niet meer thuis te blijven en kunt weer naar buiten en aan het werk. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Krijg je opnieuw klachten of worden de klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen. Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Testen voor QR-code in CoronaCheck-app
Heb je een coronatestbewijs nodig om een QR-code aan te maken in de CoronaCheck-app? Laat je dan testen via testenvoortoegang.nl. De testen die de GGD uitvoert, komen niet als negatief testbewijs terug in de app. De GGD test alleen mensen die coronaklachten hebben.

De persoonsgegevens die je verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken je gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt achtergelaten. Wij bewaren de gegevens 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wil je meer weten over onze privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.

Op onze website lees je meer de verschillende testen in onze regio, zoals de PCR-test, de antigeentest en de zelftest. Uitgebreide informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.