Spring naar het artikel

Testen op het coronavirus

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts) kan getest worden of hij/zij het virus bij zich draagt. Hier lees je meer over het testen.

De GGD test iedereen die klachten heeft die passen bij het coronavirus of die vermoedt dat hij/zij in contact is gekomen of besmet is met het virus. Dit doen we om de publieke gezondheid te beschermen.

Reizigers
In de maanden juli en augustus 2021 test de GGD daarnaast ook reizigers. Zij moeten een afspraak maken via 0800 - 5005.
Je kunt ook gratis getest worden bij een commerciële aanbieder. Kijk hiervoor op testenvoorjereis.nl.

Testen voor toegang
De GGD test niet voor evenementen (testen voor toegang). Heb je een negatief testbewijs nodig voor een evenement? Kijk dan op testenvoortoegang.org.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich aanmelden:

  • via het landelijke telefoonnummer: 0800 - 1202
  • via de landelijke website coronatest.nl (hiervoor heeft u uw DigiD nodig)

Het telefoonnummer is bereikbaar tussen 8.00 - 20.00 uur.

Personeel in het onderwijs en zorg kunnen zich met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij ‘s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

Zorg- en onderwijspersoneel kan 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Dit telefoonnummer is 0800-8101. Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op de webpagina van de Rijksoverheid over prioritair testen.

Iedereen met klachten die passen bij COVID-19:

  • Verhoging óf koorts boven de 38 graden
  • Hoesten
  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Benauwdheid/kortademigheid
  • Plotseling reuk- of smaakverlies

Zonder klachten

Er zijn uitzonderingen waarbij testen zonder klachten ook mogelijk is. Bijvoorbeeld als je een nauw contact bent van iemand die corona heeft of als je een melding krijgt vanuit de CoronaMelder App. Je kunt jedan laten testen op dag 5 nadat je contact hebt gehad met iemand die corona heeft. De GGD Rotterdam-Rijnmond doet ook onderzoeken, waarbij we mensen oproepen om zich te laten testen (ook als zij geen klachten hebben).

Je kunt binnen 24 uur terecht bij een van onze testlocaties in de regio. Sommige locaties lopen sneller vol dan andere locaties. Het kan dus zijn dat je verder moet reizen naar de testlocatie of dat je langer moet wachten voordat je getest kan worden in de locatie naar keuze.

Vaste testlocaties

Plaats Adres Opmerkingen Voor wie?
Rotterdam Van Zandvlietplein 20 Garage nabij het Topsportcentrum Drive-through auto's, voetgangers, fietsers
Rotterdam Kralingse Zoom 56 P+R garage Drive-through auto's, voetgangers, fietsers
Rotterdam Koperstraat 23 Bij het Fietspunt Drive-through auto's, voetgangers, fietsers
Rotterdam Ahoyweg 10 Tent bij Rotterdam Ahoy Geen drive-through, parkeren mogelijk
Rotterdam Rotterdam Airportplein, P3 Tent bij Rotterdam The Hague Airport Geen drive-through, parkeren mogelijk
Rotterdam Korfmakersstraat 131 In de oude kerk, van maandag tot
en met vrijdag 9.00 - 16.00 uur
Geen drive-through, parkeren mogelijk.
Ook inloop mogelijk (zonder afspraak).
Hoek van Holland Mercatorweg 50 Testbus op het parkeerterrein van de Hoekstee.
Dinsdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
TIJDELIJK GESLOTEN
Maassluis Westlandseweg 1 Testbus bij het oude politiebureau.
Donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
TIJDELIJK GESLOTEN
Schiedam Fokkerstraat 510 Bij bedrijventerrein 's-Gravelandsepolder Drive-through auto's, voetgangers, fietsers
Middelharnis Zernikeweg 28 Bij bedrijventerrein Oostplaat Drive-through auto's, voetgangers, fietsers
Zuidland Raadsheerenhoek 9 Bij de voormalige milieustraat Drive-through auto's, voetgangers, fietsers

Tijdelijke testlocaties

Plaats Adres Opmerkingen Voor wie?
Rotterdam Feijenoord Afrikaanderplein Ma t/m vrijdag van 09.00 - 16.00 uur.
Woensdag 30 juni vanaf 10.00 uur
Inloop en afspraken, geen drive-through

Kom - voor zover dat kan - met de auto naar de testlocatie. Als je geen auto of rijbewijs hebt, kun je ook lopend of met de fiets komen. Of je kunt een huisgenoot of iemand uit je omgeving vragen om je met de auto te brengen. In de auto moet je dan allebei een mondkapje dragen. Je neemt schuin achter de bestuurder plaats. Zet een raam open voor voldoende ventilatie.

Wij raden af om met het openbaar vervoer te komen. Mocht je dit wel doen, houd dan de algemene richtlijnen aan. Dus gebruik een mondkapje, houd afstand van andere mensen, was je handen voor- en na gebruik van het openbaar vervoer.

Als je te ziek bent om naar de testlocatie te komen, neem dan contact op met de huisarts. Bel 112 bij levensbedreigende situaties.

De meeste locaties werken op afspraak. Je kunt alleen langskomen nadat je een afspraak hebt gemaakt. Wij vragen mensen bij voorkeur met de auto, fiets of lopend te komen en liever niet met het openbaar vervoer.

Sommige locaties werken op drive-through basis. Dat betekent dat je in de auto kunt blijven zitten wanneer de test bij je wordt afgenomen. Je krijgt ter plekke aanwijzingen van ons personeel. Tijdens de test kun je in de auto blijven zitten met het portier open. Na afloop van de test kun je de parkeergarage weer verlaten. Als je met de fiets of lopend naar deze drive-through locaties komt, helpen wij je in de testlocatie via een aparte route.

PCR-test
Op alle locaties werken wij met PCR-testen. Met een wattenstaafje neemt de medewerker van de GGD eerst uit de keel en daarna uit de neus wat materiaal af.

Antigeensneltest
Op onze XL-locaties (Rotterdam Ahoy en Rotterdam The Hague Airport) en op locatie Schiedam werken we ook met antigeensneltesten. Bij deze test hoeft er alleen materiaal uit de neus afgenomen te worden. Het voordeel is daarnaast dat de uitslag er meestal ruim binnen 48 uur is.

De kosten worden door het Rijk gedekt vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget. De test is voor iedereen gratis.

Je kunt zo vaak getest worden als nodig is.

De GGD test alleen of mensen het coronavirus op dit moment bij zich dragen. Testen om aan te tonen of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (via het bloed, ook wel serologische testen), worden uitgevoerd door Star-shl.

De uitslagen zijn zichtbaar via www.coronatest.nl. Als je de uitslag nog niet gezien hebt in de online portal, word je ook gebeld door de GGD. Bij positieve uitslagen belt de GGD je altijd, om het bron- en contactonderzoek op te starten.

Hoe lang het duurt voor je je uitslag krijgt is lastig te zeggen omdat dit afhangt van de drukte, zowel bij ons als bij de laboratoria. We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk te informeren over hun uitslag. De uitslag van de PCR-test is er meestal ruim binnen 48 uur. De uitslag van de antigeensneltest is er meestal dezelfde dag al.

Heb je na 48 uur de uitslag nog niet ontvangen, neem dan contact met ons op via het nummer 010 - 443 80 31, keuze 1.

Als je positief getest bent op het coronavirus, belt de GGD je voor een bron- en contactonderzoek. Samen met jou brengt de GGD in kaart met wie je in contact bent geweest. De GGD adviseert je wat je moet doen. Soms wordt je gevraagd zelf je nauwe contacten na te bellen. Jij en je huisgenoten blijven thuis. Ook over deze thuisisolatie word je uitgebreid geïnformeerd. Het is belangrijk dat je zelf je huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.

Je mag pas weer het huis uit en bezoek krijgen als je:

  • 7 dagen geleden ziek werd
  • en 24 uur geen klachten meer hebt van het coronavirus.

Op deze pagina lees je meer over de leefregels voor thuisisolatie.

Als de uitslag negatief is, betekent dit dat je op het moment van testen geen corona had. Je hoeft niet meer thuis te blijven en kunt weer naar buiten en aan het werk. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Krijg je opnieuw klachten of worden de klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen. Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

De persoonsgegevens die je verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken je gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt achtergelaten. Wij bewaren de gegevens 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wil je meer weten over onze privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.