Spring naar het artikel

Testen op het coronavirus

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts) kan getest worden of hij/zij het virus bij zich draagt. De GGD test op verschillende externe testlocaties. Bij mensen die ernstig ziek zijn, testen wij thuis. Hier leest u meer over het testen.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich aanmelden:

 • via het landelijke telefoonnummer: 0800 - 1202
 • via de landelijke website coronatest.nl (hiervoor heeft u uw DigiD nodig)

Het telefoonnummer is bereikbaar tussen 8.00 - 20.00 uur.

Personeel in het onderwijs en zorg kunnen zich met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij ‘s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

Zorg- en onderwijspersoneel kan 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Dit telefoonnummer is 0800-8101. Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op de webpagina van de Rijksoverheid over prioritair testen.

Iedereen met klachten die passen bij COVID-19:

 • Verhoging óf koorts boven de 38 graden
 • Hoesten
 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Benauwdheid/kortademigheid
 • Plotseling reuk- of smaakverlies

We testen alleen mensen met klachten omdat de test anders niet voldoende kan aantonen of iemand het virus bij zich draagt of niet.

Wij streven er naar om een afspraak binnen 48 uur in te plannen. Vanwege drukte lukt dat niet altijd. We merken dat sommige locaties sneller vol zitten dan andere locaties. Het kan dus zijn dat u verder moet reizen naar de testlocatie of dat u langer moet wachten voordat u getest kan worden in de locatie naar keuze. De GGD leidt dagelijks mensen op die kunnen testen, om te voldoen aan de enorme vraag die er is.

 • Rotterdam, de parkeergarage nabij het Topsportcentrum (Van Zandvlietplein 20)
 • Rotterdam, de P+R-garage nabij Kralingse Zoom (Kralingse Zoom 56)
 • Rotterdam, het Fietspunt (Koperstraat 23)
 • Hoek van Holland, op het parkeerterrein van de Hoekstee (Mercatorweg 50)
  • De mobiele testlocatie is aanwezig op dinsdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
 • Maassluis, op het parkeerterrein van De Ark, (Rembrandtlaan 2)
  • De mobiele testlocatie is aanwezig op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
 • Schiedam, bedrijventerrein 's-Gravelandsepolder (Fokkerstraat 510)
 • Goeree-Overflakkee, bedrijventerrein Oostplaat, aan de rand van Middelharnis (Zernikeweg 28)
 • Nissewaard, bij de voormalige milieustraat in Zuidland (Raadsheerenhoek 9)

Kom - voor zover dat kan - met de auto naar de testlocatie. Als u geen auto heeft, kunt u ook lopend of met de fiets komen. Of u kunt een huisgenoot of iemand uit uw omgeving vragen om u met de auto te brengen. In de auto moet u dan beiden een mondkapje dragen. U neemt schuin achter de bestuurder plaats.

Wij raden af om met het openbaar vervoer te komen. Mocht u dit wel doen, houd dan de algemene richtlijnen aan. Dus gebruik een mondkapje, houd afstand van andere mensen, was uw handen voor- en na gebruik van het openbaar vervoer.

Als u belt voor een afspraak, kunt u aangeven dat u geen vervoersmiddel heeft. Dan kan er rekening gehouden worden met uw mogelijkheden.

Als u niet in staat bent (bijvoorbeeld door ziekte of een beperking) om naar de testlocatie te komen, geef dit aan als u de afsprakenlijn belt. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden. Als u zich erg ziek voelt, neem dan contact op met de huisarts. Bel 112 bij levensbedreigende situaties.

U kunt op de externe testlocatie alleen op afspraak langskomen nadat u bent aangemeld bij de GGD. Wij vragen mensen bij voorkeur met de auto te komen. In de teststraat parkeren de auto's bij een afnamepunt. Daar staan medewerkers van de GGD klaar. U krijgt ter plekke aanwijzingen. Met een wattenstaafje neemt de medewerker van de GGD eerst uit de keel en daarna uit de neus wat materiaal af. Tijdens de test kunt u in de auto blijven zitten met het portier open. Na afloop van de test kunt u de parkeergarage weer verlaten.

Mensen die niet met de auto naar de teststraat kunnen komen, helpen wij in de teststraat via een speciale route.

De kosten worden door het Rijk gedekt vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget. De test is voor u dus gratis.

Als het nodig is dat iemand een tweede (of derde) keer getest moet worden, dan is dit mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer iemand voor een tweede keer klachten ontwikkelt.

Op de externe testlocatie testen we of mensen het coronavirus nu bij zich dragen. Testen om aan te tonen of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (serologische testen), worden nu uitgevoerd door Star-shl.

Nee. In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doen de GGD’en om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD’en testen niet om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen. Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt wanneer u getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-COVID19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer u zoekt op ‘COVID-19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’

Negatieve uitslag
De negatieve uitslagen worden telefonisch of via www.coronatest.nl doorgegeven. Als u online een afspraak hebt gemaakt, ontvangt u de negatieve uitslag via de portal. Als u telefonisch een afspraak hebt gemaakt, ontvangt u de negatieve uitslag telefonisch, tenzij u aangegeven hebt deze via www.coronatest.nl te willen ontvangen. Het landelijke callcentrum belt de mensen die negatief getest zijn, de GGD belt mensen die positief getest zijn.

Positieve uitslag
De GGD neemt alleen telefonisch contact op om de positieve uitslag door te geven en het bron- en contactonderzoek op te starten. Ook als u online een afspraak hebt gemaakt, wordt u gebeld bij een positieve uitslag.

Hoe lang het duurt voor u uw uitslag krijgt is lastig te zeggen omdat dit afhangt van de drukte, zowel bij ons als bij de laboratoria. We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk te informeren over hun uitslag.

LET OP: Naar verwachting is het vanaf donderdag 15 oktober ook mogelijk om (met DigiD) de positieve uitslag te zien via www.coronatest.nl.

Als u positief getest bent op het coronavirus, belt de GGD u voor een bron- en contactonderzoek. Samen met u brengt de GGD in kaart met wie u in contact bent geweest. De GGD adviseert u wat u moet doen. Soms wordt u gevraagd zelf uw nauwe contacten na te bellen. U en uw huisgenoten blijven thuis. Ook over deze thuisisolatie wordt u uitgebreid geïnformeerd. Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.

U mag pas weer het huis uit en bezoek krijgen als u:

 • 7 dagen geleden ziek werd
 • en 24 uur geen klachten meer heeft van het corona-virus.

Op deze pagina leest u meer over de leefregels voor thuisisolatie.

Als de uitslag negatief is, betekent dit dat u op het moment van testen geen corona had. U hoeft niet meer thuis te blijven en kunt weer naar buiten en aan het werk. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Krijgt u opnieuw klachten of worden u klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen. Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Let op: Bent u door de GGD bent benaderd voor het bron- en contactonderzoek van een andere persoon die positief getest is? Dan kunt u niet meteen weer naar buiten. U moet dan de resterende dagen thuisblijven.

De persoonsgegevens die u verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Wij bewaren gegevens 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wilt u meer weten over onze privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.