Spring naar het artikel

Testen op het coronavirus

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts) kan getest worden of hij/zij het virus bij zich draagt. De GGD test op verschillende testlocaties. Hier leest u meer over het testen.

Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich aanmelden:

 • via het landelijke telefoonnummer: 0800 - 1202
 • via de landelijke website coronatest.nl (hiervoor heeft u uw DigiD nodig)

Het telefoonnummer is bereikbaar tussen 8.00 - 20.00 uur.

Personeel in het onderwijs en zorg kunnen zich met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij ‘s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

Zorg- en onderwijspersoneel kan 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Dit telefoonnummer is 0800-8101. Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op de webpagina van de Rijksoverheid over prioritair testen.

Iedereen met klachten die passen bij COVID-19:

 • Verhoging óf koorts boven de 38 graden
 • Hoesten
 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Benauwdheid/kortademigheid
 • Plotseling reuk- of smaakverlies

Zonder klachten

Er zijn uitzonderingen waarbij testen zonder klachten ook mogelijk is. Bijvoorbeeld als u een nauw contact bent van iemand die corona heeft of als u een melding krijgt vanuit de CoronaMelder App. U kunt zich dan laten testen op dag 5 nadat u contact heeft gehad met iemand die corona heeft. De GGD Rotterdam-Rijnmond doet ook onderzoeken, waarbij we mensen oproepen om zich te laten testen (ook als zij geen klachten hebben).

 

U kunt binnen 24 uur terecht bij een van onze testlocaties in de regio. Sommige locaties lopen sneller vol dan andere locaties. Het kan dus zijn dat u verder moet reizen naar de testlocatie of dat u langer moet wachten voordat u getest kan worden in de locatie naar keuze.

Hieronder vindt u het overzicht van onze vaste testlocaties.

 • Rotterdam, de parkeergarage nabij het Topsportcentrum (Van Zandvlietplein 20)
 • Rotterdam, de P+R-garage nabij Kralingse Zoom (Kralingse Zoom 56)
 • Rotterdam, het Fietspunt (Koperstraat 23)
 • Rotterdam, bij Rotterdam The Hague Airport, P3
  • Deze testlocatie is geen drive-through. Als je met de auto komt, parkeer je bij P3 en betreed je de locatie te voet.
 • Rotterdam, bij Rotterdam Ahoy (Ahoyweg 10)
  • Deze testlocatie is geen drive-through. Als je met de auto komt, parkeer je op het parkeerterrein en betreed je de locatie te voet.
 • Rotterdam, de mobiele testbus op het Visserijplein, in de wijk Bospolder-Tussendijken/Delfshaven
  (ook inloop, open op maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.00 uur)

  Let op:
  Vanaf maandag 7 juni verhuist deze testlocatie naar een nieuwe vaste locatie, in de oude kerk aan de Korfmakersstraat 131 in Delfshaven. Deze locatie is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 - 16.00 uur.
   
 • Hoek van Holland, op het parkeerterrein van de Hoekstee (Mercatorweg 50)
  • De mobiele testlocatie is aanwezig op dinsdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
    
 • Maassluis, bij het oude politiebureau, Westlandseweg 1
  • De mobiele testlocatie is aanwezig op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur
    
 • Schiedam, bij bedrijventerrein 's-Gravelandsepolder (Fokkerstraat 510)
   
 • Goeree-Overflakkee, bij bedrijventerrein Oostplaat, aan de rand van Middelharnis (Zernikeweg 28)
   
 • Nissewaard, bij de voormalige milieustraat in Zuidland (Raadsheerenhoek 9)

 

 

Tijdelijke testlocaties

 

 • Rotterdam – Huis van de wijk Irene (Oudelandstraat 75, 3073 LJ Rotterdam)
  De locatie is van maandag tot en met vrijdag vanaf dinsdag 4 mei tot en met vrijdag 25 juni. Hier kunt u ook zonder afspraak terecht. Openingstijden:

  • Reguliere dagen: 8.30 – 16.00 uur

  • Feestdagen: 9.30 – 16.00 uur
    
 • Vlaardingen – Sporthal Westwijk (Floris de Vijfdelaan 35, 3132 HK)
  De locatie is van maandag tot en met vrijdag vanaf woensdag 5 mei tot en met vrijdag 25 juni. Hier kunt u ook zonder afspraak terecht. Openingstijden:

  • Reguliere dagen: 8.30 – 16.00 uur

  • Feestdagen: 9.30 – 16.00 uur
    

 • Ridderkerk - parkeerterrein bij Sporthal de Wissel (Kastanjelaan 38)
  De locatie is van maandag tot en met vrijdag open van 8.30 tot en met 16.00 uur. De testbus blijft tot en met 25 juni.

Kom - voor zover dat kan - met de auto naar de testlocatie. Als u geen auto heeft, kunt u ook lopend of met de fiets komen. Of u kunt een huisgenoot of iemand uit uw omgeving vragen om u met de auto te brengen. In de auto moet u dan beiden een mondkapje dragen. U neemt schuin achter de bestuurder plaats. Zet een raam open voor voldoende ventilatie.

Wij raden af om met het openbaar vervoer te komen. Mocht u dit wel doen, houd dan de algemene richtlijnen aan. Dus gebruik een mondkapje, houd afstand van andere mensen, was uw handen voor- en na gebruik van het openbaar vervoer.

Als u te ziek bent om naar de testlocatie te komen, neem dan contact op met uw huisarts. Bel 112 bij levensbedreigende situaties.

U kunt alleen op afspraak langskomen nadat u bent aangemeld bij de GGD. Wij vragen mensen bij voorkeur met de auto, fiets of lopend te komen en liever niet met het openbaar vervoer.

Sommige locaties werken op drive-through basis. Dat betekent dat u in de auto kunt blijven zitten wanneer de test bij u wordt afgenomen. U krijgt ter plekke aanwijzingen van ons personeel. Tijdens de test kunt u in de auto blijven zitten met het portier open. Na afloop van de test kunt u de parkeergarage weer verlaten. Als u met de fiets of lopend naar deze drive-through locaties komt, helpen wij u in de testlocatie via een aparte route.

PCR-test
Op alle locaties werken wij met PCR-testen. Met een wattenstaafje neemt de medewerker van de GGD eerst uit de keel en daarna uit de neus wat materiaal af.

Antigeensneltest
Op onze XL-locaties (Rotterdam Ahoy en Rotterdam The Hague Airport) werken we ook met antigeensneltesten. Bij deze test hoeft er alleen materiaal uit de neus afgenomen te worden. Het voordeel is daarnaast dat de uitslag er meestal ruim binnen 48 uur is.

De kosten worden door het Rijk gedekt vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget. De test is voor u dus gratis.

Als het nodig is dat iemand een tweede (of derde) keer getest moet worden, dan is dit mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer iemand voor een tweede keer klachten ontwikkelt.

De GGD test alleen of mensen het coronavirus op dit moment bij zich dragen. Testen om aan te tonen of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt (via het bloed, ook wel serologische testen), worden nu uitgevoerd door Star-shl.

Folder (Nederlands) (PDF 107.1K)

versie december 2020

Folder (Engels) (PDF 107.3K)

Versie november 2020

De uitslagen zijn zichtbaar via www.coronatest.nl. Als u de uitslag nog niet gezien heeft in de online portal, wordt u ook gebeld door de GGD. Bij positieve uitslagen belt de GGD u altijd, om het bron- en contactonderzoek op te starten.

Hoe lang het duurt voor u uw uitslag krijgt is lastig te zeggen omdat dit afhangt van de drukte, zowel bij ons als bij de laboratoria. We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk te informeren over hun uitslag. De uitslag van de PCR-test is er meestal ruim binnen 48 uur. De uitslag van de antigeensneltest is er meestal dezelfde dag al.

Heeft u na 48 uur de uitslag nog niet ontvangen, neem dan contact met ons op via het nummer 010 - 443 80 31, keuze 1.

Als u positief getest bent op het coronavirus, belt de GGD u voor een bron- en contactonderzoek. Samen met u brengt de GGD in kaart met wie u in contact bent geweest. De GGD adviseert u wat u moet doen. Soms wordt u gevraagd zelf uw nauwe contacten na te bellen. U en uw huisgenoten blijven thuis. Ook over deze thuisisolatie wordt u uitgebreid geïnformeerd. Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.

U mag pas weer het huis uit en bezoek krijgen als u:

 • 7 dagen geleden ziek werd
 • en 24 uur geen klachten meer heeft van het corona-virus.

Op deze pagina leest u meer over de leefregels voor thuisisolatie.

Als de uitslag negatief is, betekent dit dat u op het moment van testen geen corona had. U hoeft niet meer thuis te blijven en kunt weer naar buiten en aan het werk. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Krijgt u opnieuw klachten of worden u klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen. Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Let op: Bent u door de GGD bent benaderd voor het bron- en contactonderzoek van een andere persoon die positief getest is? Dan kunt u niet meteen weer naar buiten. U moet dan de resterende dagen thuisblijven.

De persoonsgegevens die u verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Wij bewaren gegevens 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wilt u meer weten over onze privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.