Spring naar het artikel

Zikavirus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

In mei 2015 deed zich in Brazilië een uitbraak van het zikavirus voor. Deze uitbraak heeft zich verspreid over landen in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief het Caraïbisch gebied.

Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is onwaarschijnlijk, omdat de verantwoordelijke muggen in Nederland niet voorkomen. Er zijn sterke aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk zou kunnen zijn voor het ongeboren kind. Voor zwangeren en hun partner geldt daarom een aangepast reisadvies.

Wat is het zikavirus?

Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Het zikavirus is vergelijkbaar met virussen die dengue (knokkelkoorts), gele koorts, Japanse encefalitis en West-Nijlkoorts veroorzaken. Informatie over de ziekteverschijnselen vindt u op de website van het RIVM.

Reisadvies

Reizigers naar deze gebieden krijgen het advies om vooral overdag goede maatregelen tegen muggen te nemen. Als u afgelopen weken in één van deze gebieden bent geweest en u heeft nu klachten die kunnen passen bij het zika-virus, neem dan contact op met uw huisarts. Op de website van het RIVM en ECDC kunt u zien waar het zikavirus op dit moment voorkomt.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond muggenwerende maatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt.

Reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte en zwangere vrouwen zouden voor vertrek advies bij een behandelend arts of bij GGD Reizigerszorg moeten vragen.

Advies voor zwangeren en hun partner

  • Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, wordt geadviseerd om de noodzaak van de reis te bespreken met een arts en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.
  • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij uw verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een partner hebben die zwanger is of zwanger wil worden, wordt uit voorzorg geadviseerd om minstens twee maanden een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.
  • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.

Advies seksueel contact na bezoek aan landen waar zikavirus voorkomt

Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst, worden uit voorzorg geadviseerd om tot twee maanden na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact met hun partner (m/v). Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.

Meer informatie vindt u op Zikavirus en zwangerschap (RIVM).

Complicaties

Tijdens uitbraken zijn de volgende complicaties beschreven:

  • Het syndroom van Guillain-Barré (spierziekte). Hiervan is nog onbekend hoe vaak het voorkomt, maar dit is waarschijnlijk vrij zeldzaam.
  • Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een verband is tussen afwijkingen bij het ongeboren kind en besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap.

Achtergrond virus

Het zikavirus is voor het eerst ontdekt in 1952 in Oeganda en Tanzania. Wereldwijd zijn er uitbraken gerapporteerd in Afrika en Zuidoost Azië. Eind 2013 zijn er ook uitbraken gemeld in Frans-Polynesië en eilanden eromheen waaronder ook het Paaseiland. Sinds mei heeft het virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns-Amerika, zoals Colombia, Suriname, El-Salvador, Guatemala, Paraguay, Venezuela en Mexico. Recentelijk zijn besmettingen met zikavirus geconstateerd op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint-Maarten. Naar verwachting zal het virus zich verder over Latijns-Amerika verspreiden. In alle gebieden waar zikavirus is gemeld komen ook het dengue virus en chikungunya voor. Al deze virussen worden door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Bekijk ook de veel gestelde vragen (RIVM).