Spring naar het artikel

Jaarcijfers

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Het Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland (RCSG zZH) publiceert jaarlijks haar regiocijfers. In dit rapport is o.a. te vinden:

  • hoeveel mensen op consult zijn geweest;
  • hoeveel soa's er zijn gevonden;
  • bij welke risicogroepen de soa's zijn gevonden.

Het Regionaal Centrum voor Seksuele Gezondheid zuidelijk Zuid-Holland (RCSG zZH) is een samenwerkingsverband tussen de GGD-en Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond. Het Regionaal Centrum biedt aanvullende zorg en richt zich op groepen die verhoogd risico lopen op een soa of seksualiteitsproblemen, zoals jongeren tot 25 jaar, mensen met klachten die passen bij een soa, mensen die gewaarschuwd zijn etc.

Jaarcijfers 2017

Een belangrijke bevinding uit de Soa Poli jaarcijfers 2017 is dat het aantal soa-consulten is gestegen naar 18.644 (waarvan 14.114 gezien in de regio Rotterdam-Rijnmond). Het vindpercentage (bij hoeveel consulten een soa wordt gevonden) is gestegen van 19,4% naar 20,9%. De stijging is voor een groot deel te verklaren, doordat prioriteit wordt gegeven aan mensen met het hoogste risico op een soa.

In 2017 zijn meer mensen getest nadat ze door een (ex) partner gewaarschuwd waren dat ze mogelijk een soa zouden hebben. Het vindpercentage van een soa bij deze ‘gewaarschuwden’ is 34%. En verder zijn mannen die seks hebben met mannen goed voor bijna een derde van het aantal consulten. Bij deze groep zijn 42 hiv-infecties vastgesteld.

Bekijk hieronder de rapporten en infographics van de jaarcijfers uit 2016 en 2017.