Spring naar het artikel

In en rond het huis

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nieuw thema: In en rond het huis

In de wintermaanden besteedt men meer tijd binnen. Aangezien de woonomgeving op allerlei manieren van invloed is op uw gezondheid, besteedt de GGD Rotterdam-Rijnmond op de website en Facebook de komende weken aandacht aan het thema: In en rond het huis!

In huis kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met vocht, schimmel of asbest. Buitenshuis kunt u te maken krijgen met lood in de bodem.

Houd de site en Facebook in de gaten om tips te ontvangen over deze en andere onderwerpen.

Op verschillende plaatsen in regio Rotterdam is de bodem vervuild met lood. Dat is niet goed voor de gezondheid. Zeker niet voor jonge kinderen. Zij kunnen door buitenspelen in aanraking komen met lood in de bodem. De gemeente Rotterdam pakt loodvervuiling aan. Wat kunt u zelf doen?

  • Gras en zand - Leg gras of een schone laag grond op plekken waar kinderen spelen. En kies voor een zandbak met schoon zand. Eventueel kunt u ook tegels neerleggen. Het nadeel daarvan is echter dat u meer wateroverlast kunt krijgen bij heftige regen.
  • Waterleidingen - De meest effectieve manier om blootstelling aan lood te verminderen is het vervangen van loden waterleidingen. Als u zelf eigenaar bent, kunt u dat zelf laten doen. Als u een huurwoning heeft, kunt u de huiseigenaar vragen dit te doen, maar deze is niet verplicht om dit te doen.
  • Handen wassen – Laat uw kinderen hun handen wassen na het buitenspelen. En doe dat zelf ook na tuinieren in eigen tuin en voor het eten.
  • Groente telen – Gebruik voor het telen van groenten plantenbakken met schone aarde.
  • Groente wassen – Spoel zelfgekweekte groenten en fruit grondig af.
  • Schoenen uit – Doe uw schoenen uit bij het naar binnen lopen.
  • Stofzuigen en dweilen – Zuig en dweil uw huis regelmatig. Vooral als u of uw kinderen met grond aan hun voeten binnenkomen.

Kijk voor meer tips op www.rotterdam.nl/letoplood.