Spring naar het artikel

Centrum voor Jeugd en Gezin

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) beantwoordt al je vragen.Over gezondheid, opvoeden en de verzorging van je kind. Het CJG voert ook regelmatige gezondheidsonderzoeken uit.

Wat kan het Centrum voor Jeugd en Gezin voor u betekenen?

Als ouder heb je misschien regelmatig vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging van je kind. Logisch, want zorgen voor een kind is een grote taak. De medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geven antwoord, hulp en advies op maat. Afgestemd op jouw kind en jouw situatie. Het CJG is er voor ouders/opvoeders, kinderen en jongeren tot 18 jaar.

 

Hoe werkt het CJG?

In het CJG werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten en opvoedkundigen. Iedere medewerker heeft zijn eigen deskundigheid. 

De jeugdarts en jeugdverpleegkundige onderzoeken je kind lichamelijk. Ook geven zij je kind de inentingen die nodig zijn. Bij de jeugdverpleegkundige kun je terecht met vragen over opvoeding, slapen, eten, huilen en inentingen. Maar ook voor informatie of advies over bijvoorbeeld driftbuien. Of over contact met andere kinderen. De doktersassistent helpt de jeugdarts en jeugdverpleegkundige bij hun werk. De opvoedkundige helpt en adviseert ouders/opvoeders, kinderen en jongeren bij vragen. Bijvoorbeeld hoe je om kunt gaan met een scheiding. Of een samengesteld gezin met stiefouders en stiefkinderen.

 

Wat doet het CJG voor u?

Het CJG nodigt jou en je kind regelmatig uit om langs te komen voor regelmatige gezondheidsonderzoeken. Met deze onderzoeken volgen we de groei en ontwikkeling van je kind. Dat gebeurt vanaf ongeveer 10 dagen na de geboorte. En totdat het kind in de derde klas van het voortgezet onderwijs zit.

 

Welke inentingen krijgt je kind?

Tussen de 6 en 9 weken na de geboorte krijgt je kindje de eerste vaccinatie. Tot 4 jaar geeft de jeugdarts of jeugdverpleegkundige in het CJG deze vaccinaties. In het jaar dat je kind 9 jaar wordt, ontvang je via het RIVM een oproep. Deze is voor de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) en de DTP-vaccinatie (difterie, tetanus, polio). Het CJG verzorgt voor jongens en meisjes tot 18 jaar ook de HPV-vaccinatie.

Contact

In het CJG werken behalve de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen ook opvoedkundigen en andere specialisten. Samen met jou maken ze gezond en veilig opvoeden en opgroeien mogelijk. Je vindt alle specialisten onder 1 dak.

Wil je meer informatie over het CJG of zoek je een antwoord op je vraag? Kijk dan op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin of bel naar het klantcontactcentrum via 010 - 201 01 10.