Spring naar het artikel

Allergeenarm wonen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Verminderen van het aantal allergie opwekkende stoffen in uw woning.

Wat is allergeenarm wonen?

Als er weinig stoffen in uw huis zijn waarop uw lichaam reageert, woont u allergeenarm. Stoffen waarvan u moet niezen, prikkende ogen of uitslag krijgt, heten allergenen. Niezen, jeuk en uitslag zijn allergische reacties. De meest voorkomende allergenen in een woning zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt, huidschilfers van (huis)dieren en schimmels. Ook prikkelende stoffen kunnen klachten geven. Denk aan tabaksrook, parfums en luchtverfrissers en stoffen die vrijkomen bij het gebruik van een afvoerloze geiser, gashaard of gasfornuis.

Allergische reacties

Als u allergisch bent voor uitwerpselen van de huisstofmijt, voor huidschilfers van (huis)dieren of voor schimmels en u komt hiermee in aanraking, dan kunt u klachten krijgen. Zo kunnen slijmvliezen in de neus en ogen geïrriteerd raken. Dit betekent dat u last krijgt van niezen, een loopneus, een verstopte neus, jeuk in de neus of ogen, of prikkende ogen. Ook door prikkelende stoffen kunnen mensen last krijgen van de luchtwegen of de ogen. Bij mensen die gevoelig zijn én astma of COPD hebben, kan dit leiden tot een astma- of benauwdheidsaanval. De huisarts kan (laten) onderzoeken of u allergisch bent voor één van bovenstaande stoffen.

Wat kan ik zelf doen?

Maatregelen tegen allergenen zijn alleen zinvol als ook echt een allergie is vastgesteld. Ook voor mensen met astma kunnen deze maatregelen goed zijn.

Bekijk ook tips tegen huisstofmijt GGD Leefomgeving
Bekijk ook tips voor goed ventileren op GGD Leefomgeving

Kan ik mijn huisdier houden?

Allergenen van huisdieren verspreiden zich gemakkelijk door de hele woning en zijn moeilijk te verwijderen. Het heeft daarom geen effect om het huisdier buiten bepaalde ruimtes te houden. Ook als u afstand hebt gedaan van uw huisdier, kunnen er nog jarenlang allergenen in uw woning achterblijven. Om die zo allergeenarm mogelijk te houden is het beter om geen huisdieren te houden.

Kunnen planten en bloemen kwaad?

Planten en bloemen in de woning kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken voor gevoelige mensen. Stuifmeel en andere plantendelen zijn bekende allergenen en op potaarde groeien vaak schimmels. Bovendien zorgen planten voor vochtigheid in een woning. U kunt plantenpotten schimmelarm houden met schelpen of kleikorrels.

Geeft roken allergische klachten?

Roken binnenshuis kan de luchtwegen en ogen irriteren en klachten geven. Rook dus niet binnen. Wil iemand in uw huis roken? Vraag die persoon dan buiten te roken. Sigarettenrook bevat prikkelende stoffen. Ook ‘meeroken’ brengt op langere termijn gezondheidsrisico’s met zich mee. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor.

Bekijk de tips van de GGD Rotterdam-Rijnmond voor het verbouwen van uw huis.

Hoe maakt u uw huis allergeenarm?

Bij een verbouwing kunnen prikkelende stoffen vrijkomen, maar het is een mooie kans om uw woning in te richten met allergeenarme materialen, om de kans op allergieën te verkleinen.

  • Verven en lakken: tijdens en kort na het verven en lakken in de woning zijn er prikkelende stoffen aanwezig. Deze prikkels zijn het grootst bij verven met organische oplosmiddelen (thinner, terpentine) en minder groot bij verven op waterbasis. Sommige soorten verf, muurpleisters en lijmen op waterbasis bevatten schimmelwerende middelen die gedurende lange tijd vrijkomen in de woning en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Vermijd het gebruik van deze middelen.
  • Lijmen en kitten: in bijna alle soorten lijm en kit zitten vluchtige organische stoffen (VOS); deze stoffen hebben vaak een prikkelende werking op de luchtwegen. Maak bij het klussen gebruik van lijm en kit op waterbasis of met een laag gehalte aan organische oplosmiddelen (staat zo ook op de verpakking). Ventileer tijdens het klussen en nog enkele uren daarna.
  • Isolatiematerialen: tijdens en na het isoleren van muren komen er prikkelende stoffen vrij in de woning. Een voorbeeld van zo’n stof is formaldehyde, een prikkelende stof die soms aanwezig is in isolatieschuim of spaanplaten. De concentratie formaldehyde is in de eerste weken na plaatsing het hoogst, maar zal nog lange tijd in lage concentraties vrijkomen in de woning. Goed ventileren in deze periode is erg belangrijk, maar nog beter is de aanwezigheid van formaldehyderijke producten te voorkomen.
  • Verwarming: leg vloerverwarming aan. Vloerverwarming zorgt ervoor dat huisstofmijten, schimmels en overige allergenen minder goed op de vloer kunnen leven.
  • Verbrandingstoestellen: een systeem met CV en radiatoren is beter dan een afvoerloze geiser of een moederhaard. Bij koken heeft elektrisch koken de voorkeur.