Spring naar het artikel

De coronaprik najaarsronde van 2023 is voorbij

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Ben je zwanger of heb jij, of je kind, een verwijzing van een behandelend arts, of medisch specialist? Alleen dan kan je telefonisch een afspraak maken voor een coronaprik bij de GGD.

Waar kan ik terecht?

Met de coronaprik wordt de bescherming op peil gebracht tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

De onderstaande telefoonnummers zijn hiervoor op werkdagen geopend tussen 09:00 en 17:00 uur. De priklocaties zijn sinds 4 januari geopend.

Afsprakenlijn coronaprik (landelijk): 0800–7070
Dit telefoonnummer kunt u bellen voor een prikafspraak voor jou of je kind bij een GGD. Bel je vanuit het buitenland? Bel dan naar +31 85 112 4970.   

Afsprakenlijn thuisvaccinatie (landelijk): 0800-2077
Kan je door een ernstige ziekte of beperking niet naar een GGD-priklocatie komen, ook niet met hulp van anderen? Dan zoeken we samen naar een oplossing en bespreken we of je eventueel thuis gevaccineerd kunt worden. Let op: dit kan alleen als er geen andere oplossing mogelijk is. 

Afsprakenlijn Novavax (landelijk): 0800-0174
Voor een prikafspraak met het eiwitvaccin van Novavax. 

Heb je een vraag?
Heb je een vraag over je prikafspraak bij een GGD? Kijk dan hier
Voor andere vragen over corona ga dan naar mijnvraagovercorona.nl of bel met 1400.

Over de coronaprik

Dat is nog niet zeker. De minister neemt nog een besluit of en voor wie er in het najaar van 2024 een nieuwe prikronde komt. In 2024 blijft de coronaprik beschikbaar voor mensen met een verwijzing van een behandelend arts. Ook zwangeren kunnen de coronaprik halen.

Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinaties, doorgemaakte coronabesmettingen of een combinatie van beide. In het najaar van 2023 hebben mensen van 60 jaar en ouder, kinderen en volwassenen die jaarlijks de uitnodiging krijgen voor de griepprik, zwangeren en zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntencontact een coronaprik kunnen halen. Zij zijn weer beschermd tegen ernstige ziekte door corona.

Als je zwanger bent of een verwijzing van een behandelend arts hebt en in een instelling woont waar ook een medische dienst aanwezig is, dan krijgt je de coronaprik via jouw instelling. Is er geen medische dienst, dan krijgt u de coronaprik van de GGD. Uw instelling maakt daarover afspraken met de GGD in uw regio. Als u zelf naar een GGD-priklocatie wilt, overleg dit dan met uw contactpersoon van uw instelling.

Kinderen van 6 maanden t/m 17 jaar kunnen met verwijzing van een behandelend (kinder)arts de coronaprik krijgen. Als de (kinder)arts een verwijzing voor een coronaprik voor uw kind heeft gegeven, kunt u hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 0800-7040.

Bent u zwanger of hebt u een verwijzing van een behandelend arts, maar kunt u niet naar een GGD-priklocatie komen door een ernstige ziekte of beperking? Neem dan contact op met de GGD via 010 - 443 80 31. Zij kijken samen met u naar een oplossing en bespreken of u eventueel thuis geprikt kunt worden.

 

Je krijgt een mRNA-vaccin. Voor meer details over vaccins verwijzen wij je graag door naar het RIVM.

 

Het eiwit-vaccin van Novavax is een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin willen of mogen. Novavax heeft het vaccin aangepast aan de XBB-variant. Het EMA heeft dit aangepaste vaccin eind oktober positief beoordeeld. Het beschermt net als het aangepaste mRNA-vaccin, beter tegen de coronavirusvarianten die er nu zijn. De coronaprik met het Novavax-vaccin is op een klein aantal GGD-locaties beschikbaar. Zwangeren en mensen die een verwijzing hebben gekregen van hun behandelend arts, kunnen bellen met ons op 010 - 443 80 31.

  • ID-kaart, rijbewijs of paspoort (ongedocumenteerden kunnen zonder ID bij ons terecht);
  • De uitnodiging of bevestiging van je afspraak;
  • Kleding waarbij je makkelijk je bovenarm vrij kunt maken;
  • Je gele vaccinatie-boekje (niet verplicht).
  • In totaal duurt een prikafspraak ongeveer een half uur. Het zetten van de prik zelf duurt enkele minuten. 
  • Kom alleen naar de priklocatie. Neem alleen iemand mee als dat niet anders kan.
  • Tip: trek kleding aan waarbij je makkelijk je mouw kunt opstropen.
  • Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie. Doe eerst een zelftest.

Over de registratie

Dat kan. Je kunt je afspraak verzetten door te bellen naar 0800 7070.

Overige vragen

Als je iets bent verloren op de vaccinatielocatie, zoals sleutels, een ID-bewijs of een portemonnee, kun je een mail sturen naar: VerlorenVoorwerpenVaccinatielocatiesMO@rotterdam.nl
Vergeet niet de datum en de locatie te vermelden. Wij gaan ons best doen het verloren voorwerp terug te vinden.

Op de priklocatie zijn mondkapjes niet verplicht. Medewerkers en bezoekers hoeven geen mondkapje te dragen. Wil je een mondkapje dragen op de priklocatie? Dat mag. Als je graag wil dat de GGD-medewerker die jou prikt een mondkapje draagt, dan kan je dit vragen.

Sommige mensen vinden een prik best spannend. Daarom staan we klaar om je te helpen. Geef bij het maken van je afspraak en op de priklocatie aan dat je prikangst hebt. Onze GGD-medewerkers zullen hun best doen om je zo goed mogelijk te helpen.

Wil je onze organisatie komen versterken? Kijk hier of er tijdelijke opdrachten open staan. Kijk ook op Vaccineer Nederland voor vacatures in het land. Vragen? Stuur dan een mailtje naar werkenbij@rotterdam.nl.