Spring naar het artikel

Coronavaccinatie

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Iedereen in ons land die dat wil kan een prik (vaccinatie) krijgen tegen het coronavirus. Alle uitnodigingen zijn inmiddels verstuurd. Heb je nog geen afspraak gemaakt? Je kunt online een afspraak maken voor een vaccinatie. Of bellen met 0800 7070. Op deze pagina leggen we uit hoe je een vaccinatieafspraak maakt en waar je op moet letten.

Ook jongeren vanaf 12 jaar kunnen nu gevaccineerd worden. Veelgestelde vragen die leven onder jongeren over de coronavaccinatie vind je op deze pagina.

Je kunt telefonisch én online een afspraak maken. Dat kan via 0800 7070. De wachttijd aan deze telefoonlijn is soms lang; probeer het dan later nog eens. Of bel op een rustig tijdstip, bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg. Via www.coronavaccinatie-afspraak.nl kun je ook online je afspraak inplannen. Hiervoor is een DigiD nodig.

Meestal maak je twee afspraken: één voor de eerste prik en één voor de tweede prik een paar weken later. Dit geldt niet als je Janssen krijgt of eerder besmet bent geweest met het coronavirus. Dan krijg je maar één prik.

Op het moment van uw afspraak meld je je bij de priklocatie. Daar controleren we bij de ingang eerst je identiteit en afspraakbevestiging. Ook laat je de gezondheidsverklaring zien. Deze vul je in voordat je naar de locatie komt. Daarna kun je je laten prikken. Ook krijg je nog wat informatie.

Wij vragen je nog een kwartier te blijven zitten na deprik, in het zeldzame geval dat er bijwerkingen optreden en je hulp nodig hebt van een arts. Daarna kun je weer naar huis. In totaal duurt een prikafspraak ongeveer een half uur. Tip: trek kleding aan waarbij je makkelijk je mouw kunt opstropen.

Je kunt een familielid of kennis vragen je te brengen. Een andere mogelijkheid is de Wmo-bus of Valys-vervoer (kijk op www.valys.nl). Ook kun je een taxi nemen of met de trein, bus of metro naar de prikplek gaan. Let op: maak eerst uw prikafspraak en pas daarna een afspraak voor vervoer. Kun je geen vervoer regelen? Of kun je, bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking, niet naar een prikplek komen? Bel dan naar het landelijke telefoonnummer 0800-1351.

Je kunt het beste later terugbellen. De GGD maakt niet meer afspraken dan er vaccins zijn. Daardoor is het soms even niet mogelijk een afspraak te maken. Je kunt ook op www.coronavaccinatie-afspraak.nl kijken om te zien waar er eerder plek is.

Bij het maken van de afspraak via de landelijke afsprakenlijn kan het voorkomen dat er op je voorkeurslocatie geen plek is. Er zijn voldoende vaccins om iedereen die is uitgenodigd te vaccineren. Soms moet je hiervoor iets verder reizen, bijvoorbeeld naar een vaccinatie-locatie buiten je regio. Je kunt bellen naar 0800 7070. Het landelijk callcenter kan voor je nagaan of de gewenste locatie nog plekken over heeft, zodat je daar eventueel alsnog terecht kunt. Je kunt ook wachten totdat er plek is op jouw voorkeurslocatie.

Nee, dat kan niet. Je moet eerst een afspraak maken. Dat kan telefonisch met het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief staat, 0800 7070 of online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Soms ben je eerder aan de beurt op een prikplek die wat verder weg ligt. Je mag kiezen of je dat wilt, of liever wacht op een plek dichtbij.

Ook als je al corona gehad hebt, kunt je een prik krijgen. Let op: er moeten 8 weken zitten tussen de vaccinatie en de start van de klachten. Bent je positief getest, maar heb je helemaal geen klachten gehad? Dan mag je de vaccinatie halen vanaf 8 weken na je positieve test.

Ben je positief getest op het coronavirus in de 8 weken voor de vaccinatie-afspraak, dan verzoeken wij je de afspraak te verzetten.

Moet je twee afspraken maken, maar is dat niet in één keer mogelijk? De telefonist(e) vertelt je dan wanneer je moet terugbellen voor het maken van de tweede afspraak. Dat kan via hetzelfde telefoonnummer. Op de locatie waar je je eerste prik krijgt, kun je ook een afspraak laten maken voor de tweede prik.

Iedereen krijgt de kans om zijn tweede prik met een week te vervroegen. Hier lees je meer.

Je kunt opnieuw bellen naar het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief staat: 0800 7070. Bijvoorbeeld om de afspraak te verzetten of een andere prikplek te kiezen.

Je kunt bellen naar 0800 7070, het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief stond. Geef voor de zekerheid aan dat je al een afspraak had staan.

Bij klachten kun je niet naar de afspraak komen. Je moet je eerst laten testen bij een testlocatie. Is de test negatief en heb je geen koorts? Dan kun je bellen naar het nummer uit de brief om een nieuwe afspraak te maken.

Je kunt een afspraak maken voor een coronavaccinatie via 0800-7070 of www.coronavaccinatie-afspraak.nl

De gezondheidsverklaring ontvang je in één envelop samen de uitnodiging. Zit de verklaring er niet bij? De verklaring is ook hier te vinden en via een link in de afspraakbevestiging. Je kunt de verklaring dan zelf printen en invullen. Er liggen ook gezondheidsverklaringen op de prikplek, die je daar kunt invullen.

Het kan soms voorkomen dat er in onze regio geen vaccinatieafspraak gemaakt kan worden. Wekelijks bekijkt de GGD hoeveel vaccins er geleverd gaan worden, en op basis daarvan zetten wij de afspraken open. Doordat mensen buiten onze regio soms ook gevaccineerd worden op onze locaties, kan het zijn dat we tijdelijk vol zitten. Het advies is om op een later moment nogmaals te bellen of om tussentijds te kijken op www.coronatest.nl. Hier kun je een vaccinatieafspraak maken.

Je kunt bij de GGD uw prik krijgen. Dat kan op meerdere plekken in onze regio. Bekijk hiervoor onderstaand schema. Alle prikplekken zijn goed bereikbaar. Maak snel een afspraak via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of 0800 7070. Hoe eerder je een prik krijgt, hoe eerder je beschermd bent tegen corona.

Op dit moment vaccineren we in onze regio in:

Albrandswaard ALU-hal Parkeerplaats Hofhoek/Metrostation Poortugaal
Hofhoek 5, 3176PD Poortugaal

Capelle a/d IJssel

Sporthal de Schenkel
Capelseweg 39, 2907 XA Capelle aan den IJssel

Hellevoetsluis Sportcomplex De Eendraght
Sportlaan 2, 3223 EV in Hellevoetsluis
Ridderkerk

Sporthal de Wissel
Kastanjelaan 38, 2982 CM Ridderkerk
LET OP: deze locatie is een aantal dagen per week open

Rotterdam ALU-hal Katendrecht/SS Rotterdam
3e Katendrechtse Hoofd 25, 3072 AM Rotterdam
  Sporthal Schuttersveld
Crooswijksestraat 93, 3034 AE Rotterdam
Schiedam Sporthal Groenoord
Groenoordstraat 1, 3121 JP Schiedam
Vlaardingen Locatie U (oude Unileverterrein)
Olivier van Noortlaan 120, 3133 AT Vlaardingen


Let op: Dit zijn géén drive-through locaties. Je moet een stukje lopen naar de locaties, neem daarom hulpmiddelen zoals rolstoel of rollator mee. Op locatie zijn ook rolstoelen beschikbaar.

Tijdelijke priklocaties

Wij bieden voor specifieke doelgroepen ook de mogelijkheid om zich zonder afspraak te laten vaccineren in de regio. Dit zijn pop-up vaccinatielocaties voor Rotterdammers die zich willen vaccineren, maar:

 • moeite hebben om een afspraak te maken en dus nog geen afspraak hebben staan;
 • geen uitnodiging hebben gehad vanuit het RIVM.

Schiedam

Buurthuis Huis van de Wijk Oost
Boerhavenlaan 79, Schiedam

Let op:

 • Hier kan je, zonder afspraak, terecht voor je eerste vaccinatie.
 • Data: de hele maand augustus en september tussen 13.30 en 20.30 uur.
 • Vaccin: keuze uit Pfizer en Janssen (Janssen alleen vanaf 18 jaar)
Vlaardingen

Olivier van Noortlaan 120

Let op:

 • Deze actie is specifiek voor EU-migranten
 • Hier kan je, zonder afspraak, terecht voor je eerste vaccinatie
 • Data: weekenddagen 14, 15, 21, 22, 28 en 29 augustus.
  • Zaterdag geopend van 09:00 tot 16:00
  • Zondag geopend van 10:00 tot 17:00

In de uitnodigingsbrief staat op welke locatie je de vaccinatie kunt krijgen. De locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en de auto. Kom je met de auto? Volg dan de gele borden richting de vaccinatielocatie.

U kunt hulp vragen aan iemand die u kent. U mag namelijk één begeleider meenemen. Als u weleens gebruik maakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer, kunt u deze ook gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Boek uw rit zo snel mogelijk na het maken van de afspraak.

Kunt u geen vervoer regelen? Of kunt u, bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking, niet naar een prikplek komen? Bel dan naar het landelijke telefoonnummer 0800-1351. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

Voor een veilig en kort bezoek aan de priklocatie is het belangrijk dat je:

 • een mondkapje draagt;
 • 1,5 meter afstand houdt van anderen;
 • kleding draagt waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten

Neem het volgende mee:

 • De bevestiging van de afspraak, met de gezondheidsverklaring.
 • Je identiteitsbewijs, zoals een paspoort of Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart).
 • Eventueel: aanvullende informatie van je behandelend arts.

Registratie vaccinatie in geel vaccinatieboekje
Heb je een geel vaccinatieboekje? Deze mag je meenemen naar de prikafspraak. Je krijgt na elke prik een bevestiging van de vaccinatie op papier. Als je wilt, stempelen we gelijk je vaccinatie in het gele boekje. Je kunt ook later nog terugkomen naar onze priklocaties als je alsnog je stempels wilt. Neem dan de registratiekaarten, je gele boekje en je identiteitsbewijs mee.

Kom maximaal 10 minuten voor je afspraak.

Als je niet alleen naar de vaccinatielocatie voor coronavaccinatie kunt komen, mag je iemand meenemen. Bijvoorbeeld een goede vriend.

Meestal moet je vanaf de parkeerplaats een stukje lopen naar de ingang. Bij alle vaccinatielocaties is rekening gehouden met toegankelijkheid en bereikbaarheid. Op elke locatie zijn ook rolstoelen aanwezig.

Ja, op elke locatie zijn rolstoelen aanwezig.

Ja, alle vaccins zijn uitgebreid getest en door deskundigen als veilig beoordeeld. Elk vaccin wordt afgestemd op de doelgroep. Het is mogelijk dat je bijwerkingen krijgt van de vaccinatie.

Wilt u meer uitleg? Professor Marjolein van Egmond (immunoloog Amsterdam UMC) geeft in een video uitleg over de werking en veiligheid van het coronavaccin. En in deze video bespreekt Prof.dr. Cécile van Els (hoogleraar vaccinologie) feiten en fabels over de COVID-19-vaccins.

De meeste mensen merken weinig van de prik. Sommige mensen hebben een pijnlijke arm door de prik of krijgen wat last van hoofdpijn, spierpijn of moeheid. Je kunt ook koorts krijgen. Dit betekent dat je afweersysteem reageert op de vaccinatie. Deze klachten gaan na een paar dagen weer over.

Als je verkouden wordt, adviseren we je om je te laten testen. Krijg je na de vaccinatie ernstige klachten of maak je je zorgen? Bel dan je huisarts. Het is ook nuttig als je je bijwerkingen meldt bij Lareb.

De overheid heeft samen met deskundigen bepaald welk vaccin het beste is per doelgroep. Welk vaccin wordt ingezet, heeft soms ook te maken met de beschikbaarheid ervan.

Volwassenen vanaf 18 jaar mogen kiezen voor 2 prikken met een mRNA-vaccin of 1 prik met het Janssen-vaccin. Let op: niet voor elke doelgroep is Janssen geschikt. Lees hierover meer op de website van Rijksoverheid. Kinderen onder de 18 jaar worden alleen met BioNTech/Pfizer gevaccineerd.

In Nederland wordt momenteel geprikt met de vaccins van Moderna, BioNTech/Pfizer, AstraZeneca en Janssen. Deze zijn beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de verschillende vaccins.

Bij alle coronavaccins reageert het menselijk afweersysteem door antistoffen aan te maken. De manier waarop die antistoffen tot stand komen, is bij de verschillende vaccins anders.

Moderna en BioNTech/Pfizer
De vaccins van Moderna en BioNTech/Pfizer zijn hetzelfde soort vaccin: een mRNA-vaccin. Het pakt het virus op dezelfde manier aan. Het is meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. De werking, de bescherming en de interval tussen de 1e en 2e prik bij Pfizer en Moderna is identiek. Het verschil zit in de fabrikant.

Janssen
Voor Janssen is maar één prik nodig. Volwassenen vanaf 18 jaar mogen kiezen voor het Janssen-vaccin. Let op: niet voor elke doelgroep is Janssen geschikt. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.

AstraZeneca
Het AstraZeneca-vaccin bestaat uit 2 prikken. De 2e prik volgt minimaal 4 weken na de 1e prik (28 dagen). Let op: naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad van vrijdag 9 april heeft het kabinet besloten om het AstraZeneca-vaccin uitsluitend aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder.

Bij sommige vaccins moet dat, voor een optimale werking. Zoals de mRNA BioNTech/Pfizer en AstraZeneca. Bij andere vaccins is één prik voldoende, zoals Janssen. Dat komt omdat deze vaccins op een andere manier werken tegen corona. Heb je voor de eerste prik corona gehad? Dan hoef je maar één prik. Dit geldt voor alle vaccins.

Krijg je tussen de eerste en de tweede prik corona? Dan is het advies wel een tweede prik te nemen. Dit kan vanaf 8 weken na de positieve test. Het geldt voor alle vaccins, behalve voor Janssen.

Ja, het RIVM raadt zwangere vrouwen aan om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. De mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna.

Uit onderzoeken die door alle vaccinfabrikanten zijn gedaan, blijkt dat vaccinatie geen invloed heeft op de vruchtbaarheid en/of de aanleg van de placenta. Ook zwangere vrouwen worden daarom aangeraden om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met Moderna of BioNTech/Pfizer. In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Moderna of BioNTech/Pfizer. Zij hebben geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Als je toch twijfelt, heb het er dan over met je huisarts.

Ja dat kan, want de prik beschermt niet voor 100%. Uit onderzoek blijkt dat de kans op corona na de prik ongeveer 95% kleiner is. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder prik corona zouden krijgen, er na de prik met het vaccin nog maar zo’n 5 mensen corona krijgen. Wie ondanks de prik tóch corona krijgt, wordt er meestal minder ziek van. Het is daarom verstandig een prik te halen.

Na de coronaprik ben je na 2 weken zelf beter beschermd tegen corona. Je kunt het virus nog wel krijgen, alleen word je er dan niet of minder ziek door. Ook kun je in deze periode het virus nog verspreiden. Houd je dus nog steeds aan de maatregelen. Zo voorkom je dat je iemand besmet.

De coronaprik is voor iedereen gratis.

Ja, je krijgt een registratiekaart waarop staat welk vaccin je gekregen hebt. Deze gegevens worden doorgegeven aan het RIVM. Je kunt daardoor later een kopie van je registratiekaart bij het RIVM opvragen. Je kunt je vaccinatiegegevens ook terugvinden op http://www.coronavaccinatie.nl, nadat je inlogt met DigiD.

Let op: De registratiekaart geldt niet als vaccinatiebewijs. Hiervoor kunt je een Digitaal Corona Certificaat (DCC) aanmaken. Daarover lees je meer op Coronabewijs via de CoronaCheck-app | Rijksoverheid.nl.

Je kunt op vakantie, maar elk land heeft eigen regels. Wees daarom goed voorbereid en check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie op www.wijsopreis.nl. Deze website is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je hebt bijvoorbeeld een Digitaal Corona Certificaat nodig.

Wat is het DCC?

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Dit certificaat kun je aanmaken als je bent gevaccineerd, of met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel (een positieve PCR-coronatest bij de GGD tussen de 12 en 180 dagen oud). Dat kan via de CoronaCheck-app of -website. Wanneer je via de app of website inlogt met je DigiD, worden de gegevens automatisch opgehaald uit de registratiesystemen van de GGD/RIVM.

Over coronabewijzen en het Digitaal Corona Certificaat (DCC) lees je meer op Coronabewijs via de CoronaCheck-app | Rijksoverheid.nl. Daar vind je ook veelgestelde vragen en hulp bij het gebruik van de app.

Als je iets bent verloren op de vaccinatielocatie, zoals sleutels, een ID-bewijs of een portemonnee, kun je een mail sturen naar: VerlorenVoorwerpenVaccinatielocatiesMO@rotterdam.nl

Vergeet niet de datum en de locatie te vermelden. Wij gaan ons best doen het verloren voorwerp terug te vinden.

De persoonsgegevens die je verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken de gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt achtergelaten. Wij bewaren jouw vaccinatiegegevens maximaal 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wil je meer weten over ons privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.

Gegevens delen met RIVM
Als je toestemming geeft, registreert het RIVM onderstaande gegevens. Je kunt na een coronavaccinatie op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin je hebt gekregen en wanneer.

 • burgerservicenummer (BSN),
 • geboortedatum,
 • voornaam en achternaam,
 • adresgegevens,
 • reden vaccinatie (leeftijd/medische aandoening/zorgmedewerker),
 • datum en plaats waar je de vaccinatie hebt gekregen,
 • naam van het vaccin en batchnummer.

Wij vragen je om vooraf aan te geven of je het wel of niet goed vindt dat de GGD deze gegevens met het RIVM deelt. Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs. Je krijgt het vaccin ook als je géén toestemming geeft voor het delen van de informatie met het RIVM.

Bel naar 0800-1351 of kijk op www.coronavaccinatie.nl. Op deze website vind je informatie over de verschillende vaccins, de volgorde waarin er wordt gevaccineerd en antwoorden op veelgestelde vragen.

Er zijn veel vragen rondom dit onderwerp. Zodra we meer informatie hebben, plaatsen we dit op deze pagina. Houd verder ook onze social media in de gaten voor updates rondom het onderwerp vaccineren.

Werk je in de zorg? Of voor een bedrijf dat zorg verleent? En heb je een vraag over de uitnodiging voor het vaccineren of over het maken van een afspraak voor vaccineren? Neem contact op met het informatienummer 088-678 8900 (Rijksoverheid) of kijk op www.coronavaccinatie.nl en de website van het RIVM.

Wil je onze organisatie komen versterken? Kijk hier of er tijdelijke opdrachten open staan. Kijk ook op Vaccineer Nederland voor vacatures in het land. Vragen? Stuur dan een mailtje naar werkenbij@rotterdam.nl.

Belangrijke links met actuele informatie