Coronavaccinatie
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Iedereen die dat wil, kan zich gratis laten vaccineren tegen het coronavirus bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Hier vind je de openingstijden van onze priklocaties en geven we antwoord op veelgestelde vragen.
Waar kan ik terecht?
Je kunt op alle locaties zonder afspraak langskomen. Ook zijn we enkele avonden open. Bekijk onze openingstijden hieronder. Maak je liever een afspraak? Dat kan via www.planjeprik.nl of 0800 - 7070 (ma-vrij: 8.00-18.00 uur).
Kom je in aanmerking voor de HPV-prik voor 19 t/m 26 jarigen? Ook dan kun je zonder afspraak terecht op onderstaande priklocaties.
Plaats en adres | Openingstijden |
ALBRANDSWAARD |
|
Voormalig gemeentehuis |
Laatste dag open: do 25 mei. Daarna tijdelijk gesloten |
ROTTERDAM |
|
Erasmus MC |
do: 9.00 - 16.00 uur |
GGD kantoor (Hoofdlocatie) Schiedamsedijk 95 3011 EN Rotterdam |
Op deze locatie prikken we met Novavax & Pfizer |
Huis van de Wijk Pier 80 |
za: 9.00 - 16.00 uur |
Ikazia Ziekenhuis |
vr: 9.00 - 16.00 uur Laatste dag open: vr 26 mei. Daarna definitief gesloten |
Kom en Zie Kerk |
|
Maasstad Ziekenhuis (bijgebouw) |
ma: 9.00 - 16.00 uur
|
SCHIEDAM |
|
Buurthuis Huis van de Wijk Oost |
zo 10.00 - 17.00 uur |
SPIJKENISSE |
|
Spijkenisse Medisch Centrum |
di: 16.00 - 22.00 uur |
STELLENDAM | |
Het Haegse Huus |
wo: 9.00 - 16.00 uur Let op: wo 7 juni gesloten |
VLAARDINGEN |
|
Wijkcentrum West |
di: 9.00 - 16.00 uur |
Herhaalprik
Iedereen van 12 jaar en ouder met een basisvaccinatie kan een herhaalprik halen. De herhaalprik wordt gegeven met een vernieuwd vaccin van BioNTech/Pfizer (mRNA-vaccin).
Een herhaalprik is ook mogelijk met het Novavax-vaccin. Voor het Novavax-vaccin moet je een aparte afspraak maken via 0800 - 0174.
Let op: heb je na 18 september 2022 al een herhaalprik gekregen in de najaarsronde dan is dit voor nu de laatste prik. Een mogelijk volgende herhaalprik is afhankelijk van landelijk beleid.
Basisserie
Je hebt een afgeronde basisserie van de coronavaccinaties nodig om de herhaalprik te kunnen krijgen. Dit bestaat uit:
- 2 prikken met een coronavaccin met mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca), of
- 2 prikken met het Novavax-vaccin, of
- 1 prik met het Janssen vaccin, of
- 2 prikken met verschillende vaccins, of
- corona gehad en minimaal 1 prik
Nog geen basisserie gehad? Dat kan op al onze locaties. We adviseren voor je bezoek een afspraak te maken via 010 - 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur) of via het landelijke telefoonnummer 0800 - 7070.
Een prik met Janssen-vaccin
Je kunt het Janssen-vaccin als booster krijgen, maar we prikken deze niet in de regio Rotterdam-Rijnmond. Maak een afspraak via telefoonnummer 0800 - 1295.
Meer informatie over de verschillende vaccinaties vind je op de website van de Rijksoverheid.
- In totaal duurt een prikafspraak ongeveer een half uur.
- Neem je identiteitskaart, een mondkapje en eventueel je gele vaccinatieboekje mee.
- Kom alleen naar de priklocatie. Neem alleen iemand mee als dat niet anders kan.
- Tip: trek kleding aan waarbij je makkelijk je mouw kunt opstropen.
- Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie. Doe eerst een zelftest.
Hoe registreer ik mijn prik zonder BSN of DigiD?
Wil jij je prik nog laten registeren, maar heb je geen BSN of DigiD? Bezoek dan ons QR-servicepunt.
Over de (herhaal)prik
Veelgestelde vragen over de herhaalprik
Welke prik heb ik nodig?
Bekijk hier welke prik je nodig hebt.
Waarom is deze herhaalprik nodig?
Deze herhaalprik is nodig om ernstige ziekte, ziekenhuisopname, en sterfte door het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen en de bescherming tegen het virus op peil te houden. De herhaalprik zorgt ervoor dat mensen minder ziek worden als gevolg van het coronavirus. Mogelijk zijn mensen na de herhaalprik ook minder vatbaar voor infectie en kunnen ze het virus minder makkelijk overdragen op anderen. Vaccinatie helpt zo om de zorg en de samenleving voor iedereen open te houden.
Waarom heb ik de basisvaccinatie nodig, voordat ik de herhaalprik kan krijgen?
Het vaccin dat gebruikt wordt voor deze herhaalprik is ontwikkeld om het afweersysteem van mensen die al eerder gevaccineerd zijn, een extra aanmoediging te geven. Het bouwt voort op de al opgebouwde afweer van de basisserie. Het is daarom belangrijk de basisvaccinatie te hebben voordat je de herhaalprik krijgt.
Welk vaccin krijg ik?
De herhaalprik wordt gegeven met het vernieuwde vaccin van Pfizer. Dit is een mRNA-vaccin. Er is ook een herhaalprik mogelijk met het vaccin Novavax.
Ik krijg (binnenkort) ook de griepprik. Kan ik deze op hetzelfde moment halen als de herhaalprik?
De griepprik wordt door de huisarts gegeven. De herhaalprik tegen corona wordt door de GGD gegeven. Je kunt deze dus niet op dezelfde locatie halen. Het is wel mogelijk om de beide prikken kort na elkaar te halen. Wachttijd tussen deze twee prikken is niet nodig.
Ik heb kortgeleden corona gehad. Is een herhaalprik dan wel nodig?
Het is verstandig om de herhaalprik ook te halen als je corona hebt gehad. Wel moet er 3 maanden tussen de laatste besmetting en de herhaalprik zitten. Als deze periode korter is, krijgt het afweersysteem niet de kans om zich te versterken. Er zitten dan nog veel antistoffen tegen het virus in het bloed waardoor het vaccin te snel door het lichaam wordt opgeruimd.
Kan mijn kind ook een vaccinatie krijgen?
Alle kinderen vanaf 12 jaar kunnen een prik tegen corona krijgen.
Kinderen t/m 11 jaar met een ernstige aandoening, wordt aangeraden een prik tegen corona te halen. Zij hebben een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door het virus.
Voor gezonde kinderen van 5 t/m 11 jaar geldt dat vaccineren tegen corona niet nodig is, omdat zij nauwelijks ziek worden van het coronavirus.
Hoe werkt het?
Kinderen van 0,5 - 4 jaar met een medisch hoog risico op ernstige Coronabesmetting kunnen met brief van behandelend arts een vaccinatie komen halen op de Schiedamsedijk (kijk voor de openingstijden bij de locaties). Zij krijgen maximaal 3 vaccinaties.
Kinderen van 5 – 11 jaar met een medische aandoening die de kans op Corona verhoogd, kunnen met brief van behandelend arts een vaccinatie komen halen op de Schiedamsedijk. (kijk voor de openingstijden bij de locaties) Zij krijgen maximaal een 1e en 2e prik.
Mijn zoon/dochter is onlangs 12 jaar geworden en heeft eerder een prik gekregen voor 5 t/m 11 jaar. Geldt deze prik ook als basisvaccinatie?
Heeft jouw kind geen corona gehad, maar wel twee prikken voor kinderen van 5 t/m 11 jaar, dan gelden die als basisvaccinatie. Heeft je kind corona gehad en één prik gekregen voor kinderen uit die leeftijdsgroep, dan geldt dit als basisvaccinatie.
Ik ben zorgmedewerker en heb geen uitnodiging ontvangen. Kan ik toch een afspraak maken?
Ben je zorgmedewerker en heb je cliëntcontact, dan ontvang je via je werkgever een uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona. Heb je geen uitnodiging ontvangen, overleg dan met je werkgever.
Ik ben zwanger, kan ik toch een prik krijgen?
Ja, het RIVM raadt zwangere vrouwen aan om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Uit onderzoeken die door alle vaccinfabrikanten zijn gedaan, blijkt dat vaccinatie geen invloed heeft op de vruchtbaarheid en/of de aanleg van de placenta. Ook zwangere vrouwen worden daarom aangeraden om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met BioNTech/Pfizer. In de Verenigde Staten zijn hiermee inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd. Zij hebben geen ernstige bijwerkingen gemeld.
Als je toch twijfelt, praat er dan over met je huisarts. Bekijk ook onderstaand filmpje waarin onze GGD-arts antwoord geeft op veel gestelde vragen over vruchtbaarheid en zwangerschap. Je kunt ook bellen met onze informatielijn via: 010 - 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur; za 9.00-16.00 uur).
Kan ik na de prik toch nog corona krijgen?
Ja dat kan, want de prik beschermt niet voor 100%. Ook als je gevaccineerd bent, kun je dus nog steeds besmet raken met het coronavirus. De vaccinatie verlaagt wel de kans om opnieuw besmet te raken en het virus over te dragen. Ook heb je minder kans om ernstig ziek te worden of te overlijden. Dit is met name belangrijk voor de risicogroepen. Het is daarom verstandig een prik te halen. Twijfel je of heb je vragen, bel dan met onze informatielijn: 010 - 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur; za 9.00-16.00 uur)
Ik heb een afspraak gemaakt, kan ik deze annuleren of wijzigen?
Heb je een afspraak gemaakt en wil je deze wijzigen of annuleren? Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Onder ‘Mijn vaccinatieafspraken inzien’ kun je de afspraak verplaatsen of afzeggen. Deze optie verschijnt zo 30 minuten na het maken van de afspraak. Om de gegevens te bekijken heb je een DigiD nodig.
Verplaatsen
Onder de knop ‘afspraak verplaatsen’ kun je een nieuwe maken door te kiezen uit de verschillende tijdstippen. Wanneer de nieuwe afspraak wordt bevestigd, ontvang je per e-mail een nieuwe afspraakbevestiging.
Afzeggen
Onder de knop ‘afspraak annuleren’ kun je de afspraak verwijderen. Heb je de afspraak afgezegd, dan is deze ook niet meer zichtbaar in het overzicht met de afspraakgegevens.
Over de registratie
Moet ik een nieuwe QR-code maken na iedere nieuwe prik?
Het coronabewijs dat je hebt aangemaakt, blijft geldig en zichtbaar. Na iedere nieuwe prik worden de coronabewijzen aangevuld met deze extra vaccinatie.
Om een nieuwe vaccinatie zichtbaar te maken in de CoronaCheck-app, moet je zelf iets doen. Het gebeurt niet automatisch. Je kunt 24 uur na de vaccinatie opnieuw jouw vaccinatiebewijs in de app ophalen door rechtsboven op het "+" teken te klikken en vervolgens te kiezen voor 'Vaccinatiebewijs'. Er zal dan een 2/2 (in het geval je eerder een Janssen-vaccin hebt gehad) of 3/3 (drie prikken ontvangen van drie benodigde prikken) bij de QR-code verschijnen.
Lukt het aanmaken van de QR-code niet? Bel het QR-servicepunt op 010 - 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur; za 9.00-16.00 uur)
Vragen?
De landelijke CoronaCheck-app is ontwikkeld door het ministerie van VWS. Omdat de app niet van de GGD is, betekent dit dat wij meestal niet verder kunnen helpen met vragen over de app. Op www.coronacheck.nl kan je alle informatie vinden over de CoronaCheck-app.
Hoe maak ik een coronabewijs (QR-code) aan?
Na je vaccinatie kan je een coronabewijs aanmaken in de CoronaCheck app. Deze kun je gebruiken als coronabewijs om mee te reizen binnen Europa. Een coronabewijs is een negatieve testuitslag óf een vaccinatiebewijs óf een bewijs dat je bent hersteld van corona.
Let op: wil je een QR-code op basis van een negatieve test uitslag? Deze krijg je niet via een test bij de GGD maar alleen via een test bij commerciële testaanbieders.
Lukt het registreren niet?
De GGD gaat niet over de CoronaCheck-app. Als het registreren van jouw vaccinatie niet lukt, bekijk dan de veel gestelde vragen hierover op de website van de Rijksoverheid. Of bel met:
• Technische helpdesk CoronaCheck-App: 0800 - 1421
• Algemene vragen over de registratie: 0800 - 5090
Kan ik zonder BSN of DigiD ook een QR-code maken?
Heb je geen BSN of DigiD, maar ben je gevaccineerd bij GGD Rotterdam-Rijnmond? Of ben je in het buitenland gevaccineerd? Dan kun je een QR-code laten aanmaken bij het QR-servicepunt. Maak hiervoor een afspraak via 010 - 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur; za 9.00-16.00 uur).
Kijk voor actuele locaties en tijden op onze webpagina over het QR-servicepunt.
Kan ik mijn buitenlandse coronaprik in Nederland laten registreren?
Ja, dat kan. Kijk voor meer informatie op de pagina van het QR-servicepunt.
Meer informatie over het registreren van je buitenlandse vaccinaties lees je op de webpagina van de Rijksoverheid.
Ik ben mijn vaccinatieboekje vergeten mee te nemen naar de priklocatie, kan ik toch nog een stempel krijgen?
Ja dit kan op al onze priklocaties. Neem hiervoor jouw vaccinatieregistratie, een geldig identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) en een mondkapje mee. Heb je dit niet, dan kunnen we je geen stempel geven.
Je mag ook iemand anders vragen om met jouw vaccinatieregistratie en identiteitskaart een stempel voor je te halen. Ook voor een coronavaccinatie bij een ziekenhuis, een huisarts of een andere GGD, kun je op onze priklocaties een stempel krijgen.
Geldt een stempel in het gele boekje als vaccinatiebewijs?
Nee, in Nederland geldt een stempel niet als vaccinatiebewijs. In sommige landen geldt een stempel in het (gele) vaccinatieboekje wel als vaccinatiebewijs voor inkomende reizigers. Bekijk de regels per land op www.nederlandwereldwijd.nl.
Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens na de vaccinatie?
De persoonsgegevens die je verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken de gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt achtergelaten. Wij bewaren jouw vaccinatiegegevens maximaal 15 jaar, volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Wil je meer weten over ons privacybeleid? Kijk dan op onze privacy-pagina.
Gegevens delen met RIVM
Als je toestemming geeft, registreert het RIVM onderstaande gegevens. Je kunt na een coronavaccinatie op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin je hebt gekregen en wanneer.
• burgerservicenummer (BSN),
• geboortedatum,
• voornaam en achternaam,
• adresgegevens,
• reden vaccinatie (leeftijd/medische aandoening/zorgmedewerker),
• datum en plaats waar je de vaccinatie hebt gekregen,
• naam van het vaccin en batchnummer.
Wij vragen je om vooraf aan te geven of je het wel of niet goed vindt dat de GGD deze gegevens met het RIVM deelt. Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs. Je krijgt het vaccin ook als je géén toestemming geeft voor het delen van de informatie met het RIVM.
Overige vragen
Ik ben iets kwijtgeraakt op de vaccinatielocatie, wat nu?
Als je iets bent verloren op de vaccinatielocatie, zoals sleutels, een ID-bewijs of een portemonnee, kun je een mail sturen naar: VerlorenVoorwerpenVaccinatielocatiesMO@rotterdam.nl
Vergeet niet de datum en de locatie te vermelden. Wij gaan ons best doen het verloren voorwerp terug te vinden.
Ik ben zorgprofessional, krijg ik een aparte uitnodiging?
Werk je in de zorg? Of voor een bedrijf dat zorg verleent? En heb je een vraag over de uitnodiging voor het vaccineren of over het maken van een afspraak voor vaccineren? Neem contact op met het informatienummer 088 - 678 8900 (Rijksoverheid) of kijk op www.coronavaccinatie.nl en de website van het RIVM.
Kan ik solliciteren om bij jullie te werken?
Wil je onze organisatie komen versterken? Kijk hier of er tijdelijke opdrachten open staan. Kijk ook op Vaccineer Nederland voor vacatures in het land. Vragen? Stuur dan een mailtje naar werkenbij@rotterdam.nl.