Spring naar het artikel

Coronavaccinatie

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen en antwoorden over de coronavaccinatie.

Als u aan de beurt bent, krijgt u een uitnodiging van het RIVM op uw woonadres. Hierin staat hoe u een afspraak kunt maken. De planning hangt af van onder andere de goedkeuring, werking, levering en verdeling van de vaccins.

Via het Rijk wordt de planning gemaakt wie wanneer aan de beurt is om gevaccineerd te worden. De volgorde van vaccineren in Nederland kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid. Deze volgorde kan veranderen door nieuwe ontwikkelingen en adviezen.

Bent u zwanger? Dan is het advies de vaccinatie uit te stellen tot na de zwangerschap.

Via het Rijk wordt de planning gemaakt welke doelgroep door wie wordt gevaccineerd. U kunt bijvoorbeeld gevaccineerd worden door uw huisarts of door de GGD. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de vaccinatiestrategie met daarin de planning en locaties van vaccinatie. U kunt ook bellen met 0800-1351 als u vragen heeft over vaccineren.

U maakt een afspraak door te bellen met het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie staat. Het telefoonnummer in de brief is van het landelijk callcenter van GGD GHOR Nederland. Dit callcenter is 7 dagen per week open: van 8.00 tot 20.00 uur. De uitnodigingsbrief krijgt u per post als u aan de beurt bent voor de vaccinatie.  Wanneer dat is, is afhankelijk van de planning. Daarover leest u meer hieronder.

Planning vaccinaties
Het RIVM verstuurt uitnodigingen naar iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie bij de GGD. De GGD is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins. Er is een vaccin beschikbaar voor iedereen die een uitnodiging gekregen heeft.

Geen plek op uw voorkeurslocatie
Bij het maken van de afspraak via de landelijke afsprakenlijn kan het voorkomen dat er op uw voorkeurslocatie geen plek is. Er zijn voldoende vaccins om iedereen die is uitgenodigd te vaccineren. Soms moet u hiervoor iets verder reizen, bijvoorbeeld naar een vaccinatie-locatie buiten uw regio. U kunt ook wachten totdat er plek is op uw voorkeurslocatie.

U maakt een afspraak voor de vaccinatie tegen corona door te bellen met het telefoonnummer dat in uw brief staat. Dit is het landelijke callcenter van de GGD GHOR Nederland.

Moet u twee afspraken maken, maar is dat op dat moment niet mogelijk? Spreek dan af met de telefoniste op welk moment u moet terugbellen voor het maken van de tweede afspraak.

U kunt een nieuwe afspraak voor de coronavaccinatie maken als u de eerdere heeft gemist. Bijvoorbeeld omdat u de afspraak vergeten bent. Of als u verkoudheidsklachten heeft en misschien besmet bent met corona. Als u uw afspraak wilt verzetten, belt u het met het landelijk callcenter (van GGD GHOR Nederland). Dit telefoonnummer vindt u in de uitnodigingsbrief die u heeft ontvangen. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Rijksoverheid.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde van groepen die gevaccineerd worden. Het RIVM verzorgt de uitnodigingen voor de coronavaccinaties. De GGD'en doen dit niet. Het kan zijn dat u - vanwege leveringsproblemen van het vaccin - nog geen oproep heeft gekregen, deze krijgt u vanzelf. Als u hier vragen over hebt, kunt u bellen het landelijke telefoonnummer: 0800-1351.  

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde van groepen die gevaccineerd worden. Het kan zo zijn dat uw partner in een andere groep valt en daarom eerder gevaccineerd wordt. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een uitgebreid stroomschema over de verschillende groepen die worden uitgenodigd. Bekijk hier wanneer u aan de beurt bent:

Nee, zonder uitnodigingsbrief kunt u geen afspraak maken voor een vaccinatie. Op de website van het RIVM leest u meer over de volgorde van vaccineren van medische risicogroepen.

Bij het maken van de afspraak via de landelijke afsprakenlijn kan het voorkomen dat er op uw voorkeurslocatie geen plek is. Er zijn voldoende vaccins om iedereen die is uitgenodigd te vaccineren. Soms moet u hiervoor iets verder reizen, bijvoorbeeld naar een vaccinatie-locatie buiten uw regio. U kunt contact opnemen met het landelijk callcenter van de GGD GHOR Nederland waar u de afspraken heeft ingepland. Het telefoonnummer staat in de brief die u van het RIVM ontving. Het landelijk callcenter kan voor u nagaan of de gewenste locatie nog plekken over heeft, zodat u daar eventueel alsnog terecht kunt. U kunt ook wachten totdat er plek is op uw voorkeurslocatie.

De gezondheidsverklaring wordt meegestuurd met uw uitnodiging. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met het landelijk callcenter waar u de afspraken heeft ingepland. Het telefoonnummer van dit callcenter vindt u in de uitnodiging die u heeft ontvangen.

Nee, u kunt niet zonder afspraak naar een vaccinatielocatie komen. Een afspraak voor vaccinatie kunt u alleen maken als u hiervoor een uitnodiging heeft gekregen van het RIVM of uw zorgwerkgever. Zonder brief mag u het landelijk callcenter (van GGD GHOR Nederland) niet bellen. Het telefoonnummer van dit callcenter staat in de uitnodigingsbrief die u per post krijgt wanneer u aan de beurt bent.

Dit is niet mogelijk. Voor een vaccinatie ontvangt u een uitnodiging wanneer u aan de beurt bent. Daarna kunt u een afspraak in te plannen via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief staat.

Bekijk hier wanneer u aan de beurt bent:

Ja, na het maken van een afspraak krijgt u:

 • Een mail met de afspraakbevestiging
 • Een sms met de afspraakbevestiging
 • Enkele dagen voor de afspraak een herinnering per sms

Het kan soms voorkomen dat er in onze regio geen vaccinatieafspraak gemaakt kan worden. Wekelijks bekijkt de GGD hoeveel vaccins er geleverd gaan worden, en op basis daarvan zetten wij de afspraken open. Doordat mensen buiten onze regio soms ook gevaccineerd worden op onze locaties, kan het zijn dat we tijdelijk vol zitten. Het advies is om op een later moment nogmaals te bellen of om tussentijds te kijken op www.coronatest.nl. Hier kunt u - als u een uitnodiging hebt gehad - een vaccinatieafspraak maken.

We willen zoveel mogelijk mensen dicht bij huis kunnen vaccineren. Doordat we nog niet voldoende vaccins krijgen aangeleverd, kunnen helaas nog niet alle locaties open.

Op dit moment vaccineren we in onze regio alleen in:

Albrandswaard Parkeerplaats Hofhoek, naast metrostation Poortugaal

Capelle a/d IJssel

Sporthal de Schenkel, Capelseweg 39, 2907 XA Capelle aan den IJssel

Rotterdam

RTHA, Airportplein P3, 3045 AP Rotterdam

De vaccinatielocatie bevindt zich naast de testlocatie. Als u met de auto komt, volgt u de borden T en parkeert u bij P3. Als u met het OV komt, kunt u vanaf metrostation Meijersplein (E) een pendelbus naar RTHA nemen.

 

Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1

 

Katendrecht, parkeerterrein naast SS Rotterdam, 3e Katendrechtse Hoofd 25, 3072 AM Rotterdam

Goeree-Overflakkee

De Staver, Olympiaweg 32, 3245 DL, Sommelsdijk

Nissewaard

Sporthal Den Oert, J.P.Witteveenlaan 1, 3201 LX Spijkenisse

Schiedam Sporthal Groenoord, Groenoordstraat 1, 3121 JP Schiedam

 

Let op: Dit zijn géén drive-through locaties. U moet een stukje lopen naar de locaties, neem daarom hulpmiddelen zoals rolstoel of rollator mee.

De andere (nog niet geopende) locaties zijn:

Barendrecht

Sporthal de Bongerd, Dierensteinweg 6, 2991 XJ Barendrecht

Brielle

Sport- en Cultuurhuis Dukdalf, Reede 2a, 3232 CV Brielle

Hellevoetsluis

Oude sportcomplex “De Eendraght” aan de Sportlaan 2, 3223 EV in Hellevoetsluis

Krimpen a/d IJssel

Kerkgebouw Van Ark, Burgermeester Aelberslaan 41 Krimpen aan den IJssel

Lansingerland

Schoolgebouw Wolfert Lansing, Boterdorpseweg 19, 2660 AC Bergschenhoek.

Maassluis

Parkeerterrein Winkelcentrum Koningshoek

thv Uiverlaan nr 20

ALU-hal

Maassluis

Ridderkerk

Sporthal de Wissel, Kastanjelaan 38, 2982CM Ridderkerk

Rotterdam

Sporthal Schuttersveld, Crooswijksestraat 93, Rotterdam

  Mercatus Hal, Spinozaweg 389 3076 ET Rotterdam

Vlaardingen

Locatie U (oude Unileverterrein), Olivier van Noortlaan 120, 3133 AT Vlaardingen

 


 

In de uitnodigingsbrief staat op welke locatie u de vaccinatie kunt krijgen. De locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en de auto. Komt u met de auto? Volg dan de gele borden richting de vaccinatielocatie.

Op sommige locaties rijdt ook een pendelbus heen en weer tussen de vaccinatielocatie en een nabijgelegen OV-station of -halte:

 • RTHA: vanaf metrostation Meijersplein (lijn E) - elk kwartier
 • Van Nelle: vanaf station Schiedam Centrum (lijn D) - elk kwartier
 • De Staver: vanaf bushalte Gemeentehuis Middelharnis - elk half uur

U kunt hulp vragen aan iemand die u kent. U mag namelijk één begeleider meenemen.

Maakt u weleens gebruik van gemeentelijke vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer? Dan kunt u deze ook gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Boek uw rit zo snel mogelijk na het maken van de afspraak.

Bel het landelijk telefoonnummer bij geen vervoer
Heeft u een afspraak gemaakt bij de GGD voor vaccinatie, maar kunt u geen vervoer regelen naar de vaccinatielocatie? Bel dan naar het landelijk telefoonnummer 0800-1351.

Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

Het mag niet te druk worden op de vaccinatielocaties, dus kom maximaal 10 minuten voor uw afspraak. U mag 5 minuten voor uw afspraak naar binnen. Zo kan iedereen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daarom vraagt de GGD u ook om, als het kan, alleen te komen.

Als u niet alleen naar de vaccinatielocatie voor coronavaccinatie kunt komen, mag u maximaal 1 begeleider meenemen. Bijvoorbeeld als u in een rolstoel zit of begeleiding nodig heeft in het vervoer.

Heeft u begeleiding nodig tijdens uw bezoek aan de vaccinatielocatie? Geef dit dan door bij het maken van de afspraak voor coronavaccinatie.

Voor een veilig en kort bezoek aan de priklocatie is het belangrijk dat u:

 • een mondkapje draagt;
 • 1,5 meter afstand houdt van anderen;
 • kleding draagt waarbij u uw bovenarm gemakkelijk bloot kunt maken voor de prik.

Neem het volgende mee:

 • De bevestiging van de afspraak, met de gezondheidsverklaring.
 • Uw identiteitsbewijs, zoals een paspoort of Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart).
 • Indien nodig: aanvullende informatie van uw behandelend arts.

Registratie vaccinatie in geel vaccinatieboekje
Heeft u een geel vaccinatieboekje? Dan mag u deze meenemen naar de afspraak voor vaccinatie. U krijgt na elke prik een bevestiging van de vaccinatie op papier. Dat kan ook in het gele boekje als u dat wilt. Deze bevestiging is voor persoonlijk gebruik en geldt niet als vaccinatiebewijs. Op het moment bestaat er in Nederland namelijk geen officieel vaccinatiebewijs tegen corona

Het kan voorkomen dat u vanaf de parkeerplaats een stukje moet lopen naar de ingang. Bij het selecteren van geschikte vaccinatielocaties is wel rekening gehouden met de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Als u moeilijk ter been bent, neemt u dan uw eigen hulpmiddelen mee, zoals een rollator of rolstoel. Heeft u deze niet? Dan kunt u gebruik maken van de aanwezige hulpmiddelen. Op elke locatie zijn rolstoelen aanwezig.

Ja, op elke locatie zijn rolstoelen aanwezig.

Momenteel is het vanwege de hoeveelheden aan beschikbare vaccins nog niet mogelijk om meer locaties te openen in de regio. Zodra er voldoende vaccins beschikbaar zijn, worden meer locaties geopend. Dat kan dan snel, want de locaties zijn al volledig ingericht.

Het bestuur van de regio Rotterdam-Rijnmond bepaalt hoeveel en welke locaties opengaan in de regio. Dat is afhankelijk van verschillende factoren:

 • De nieuwe vaccinatielocaties moeten voldoen aan bepaalde eisen die door de GGD worden gesteld. Denk aan goede bereikbaarheid met OV, auto, fiets, voldoende parkeergelegenheid.
 • Er moet ook voldoende ruimte zijn om een vaccinatielocatie zo in te richten dat de coronamaatregelen in acht genomen kunnen worden.
 • Verder wordt ook gekeken naar de verspreiding van locaties over de stad en de regio, zodat alle inwoners een vaccinatielocatie in de buurt krijgen.

Als u iets bent verloren op de vaccinatielocatie, zoals sleutels, een ID-bewijs of een portemonnee, kunt u een mail sturen naar: VerlorenVoorwerpenVaccinatielocatiesMO@rotterdam.nl

Vergeet niet de datum en de locatie te vermelden. Wij gaan ons best doen uw verloren voorwerp terug te vinden.

U krijgt dit vaccin om te voorkomen dat u ziek wordt door het coronavirus.

Als u besmet raakt met dit virus, kunt u last krijgen van (ernstige) klachten. Zoals koorts, hoesten, keelpijn, een loopneus, verlies van reuk en smaak, benauwdheid of een longonsteking. Sommige mensen overlijden aan het coronavirus. U krijgt dit vaccin dus om u te beschermen tegen het coronavirus.

Als u na het vaccin in aanraking komt met het coronavirus, dan herkent uw lichaam dit virus. Uw lichaam heeft dan al antistoffen aangemaakt die het virus dood kunnen maken. Hierdoor wordt u niet ziek of veel minder ziek.

U heeft 2 vaccinaties nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Vanaf 7 dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat dit vaccin de kans op corona met 95% verlaagt. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin corona zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 5 mensen corona krijgen.

U krijgt deze vaccinatie als u 18 jaar of ouder bent. Via het Rijk wordt de planning gemaakt wie wanneer aan de beurt is om gevaccineerd te worden. Als u aan de beurt bent ontvangt u een uitnodiging van het RIVM op uw woonadres. Hierin staat hoe u een afspraak kunt maken.

Bekijk wanneer u aan de beurt bent:

Nee, u kunt niet zelf kiezen. Welke vaccinatie u krijgt, is afhankelijk van de doelgroep waar u bij hoort.

De overheid kijkt op basis van (internationale) adviezen van onder andere de Gezondheidsraad welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Daarna maakt zij op basis daarvan een besluit welke groepen welk soort vaccin krijgen. Zo zijn het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin bestemd voor de meest kwetsbare mensen.

Meer informatie over wie welk vaccin ontvangt, vindt u op de website van Rijksoverheid.

Verschillende werking van vaccins
In Nederland worden verschillende coronavaccins gebruikt. Dit zijn de vaccins van Moderna, BioNTech/Pfizer en AstraZeneca. Alle vaccins voorkomen dat mensen ziek worden van het coronavirus. Maar de manier waarop de vaccins werken, is verschillend. Niet alle vaccins zijn voor elke groep geschikt.

Kijk voor meer informatie hierover op de website van Rijksoverheid.

Ja, de vaccinatie is uitgebreid getest en als veilig beoordeeld. Het is mogelijk dat u bijwerkingen krijgt van de vaccinatie. Zoals hoofdpijn, spierpijn, moeheid of een pijnlijke arm. Dit gaat na een paar dagen weer over.

Uitlegvideo's
Professor Marjolein van Egmond (immunoloog Amsterdam UMC) geeft in een video antwoord op vragen rondom het coronavaccin. En Prof.dr. Cécile van Els (hoogleraar vaccinologie) bespreekt in een video feiten en fabels over de COVID-19-vaccins.

Na de vaccinatie krijgt u mogelijk klachten die lijken op griep, zoals verhoging, koorts, spierpijn of hoofdpijn. Deze bijwerkingen betekenen dat uw afweersysteem reageert op de vaccinatie. Als u zich zorgen maakt, kunt u contact opnemen met de huisarts. U kunt uw bijwerkingen ook melden bij bijwerkingencentrum Lareb.

Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

Als u gevaccineerd bent, bent u zelf beter beschermd tegen het coronavirus. Maar de vaccinatie beschermt alleen uzelf tegen ziekte door corona. U kunt het virus nog steeds krijgen, alleen wordt u er dan niet of minder ziek door. Het kan daarom zijn dat u het virus nog wel verspreidt naar mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Daarom is het belangrijk dat u zich nog steeds aan de maatregelen houdt. Zo voorkomt u dat u iemand besmet.

Niets, de vaccinatie is gratis.

Ja, na vaccinatie krijgt u een registratiekaart mee met informatie over het vaccin dat u gekregen heeft. Deze kunt u bij de tweede vaccinatie opnieuw gebruiken. Als uw gegevens zijn doorgegeven aan het RIVM, kunt u later een kopie van uw registratiekaart bij het RIVM opvragen.

Deze bevestiging geldt niet als vaccinatiebewijs. Op het moment bestaat er in Nederland namelijk geen officieel vaccinatiebewijs tegen corona

Het RIVM registreert bij uw toestemming de volgende gegevens:

 • uw burgerservicenummer (BSN),
 • geboortedatum,
 • voornaam en achternaam,
 • uw adresgegevens,
 • reden vaccinatie (leeftijd/medische aandoening/zorgmedewerker),
 • datum en plaats waar u de vaccinatie heeft gekregen,
 • naam van het vaccin en batchnummer.

Wij vragen u om vooraf aan te geven of u het wel of niet goed vindt dat de GGD deze gegevens met het RIVM deelt. U krijgt het vaccin ook als u géén toestemming geeft voor het delen van de informatie met het RIVM.

Bel naar 0800-1351 of kijk op www.coronavaccinatie.nl. Op deze website vindt u informatie over de verschillende vaccins, de volgorde waarin er wordt gevaccineerd en antwoorden op veelgestelde vragen.

Er zijn veel vragen rondom dit onderwerp. Zodra we meer informatie hebben, plaatsen we dit op deze pagina. Houd verder ook onze social media in de gaten voor updates rondom het onderwerp vaccineren.

Werkgevers die zijn aangesloten bij een koepelorganisatie, krijgen een uitnodigingspakket vanuit de koepel. Dit is bedoeld voor het vaccineren van de eerste groep zorgprofessionals (werkzaam in de verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-huishoudelijke ondersteuning).

Als eerste komen de zorgmedewerkers in de verpleeghuiszorg aan de beurt. De werkgevers zorgen ervoor dat alle zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen met direct patiëntencontact een uitnodiging krijgen voor de vaccinaties. Ook de zzp’ers die zij inhuren krijgen een uitnodiging.

Werknemers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-huishoudelijke ondersteuning worden uitgenodigd wanneer daarvoor expliciet een signaal wordt gegeven via de koepelorganisaties.

Niet alle zorgorganisaties (vaak kleinere maar ook grotere) zijn aangesloten bij een koepelorganisatie. Zij kunnen het uitnodigingspakket zelf aanvragen bij de koepel voor de branche waar de organisatie onder valt. Dus ook als zij daar niet bij aangesloten zijn.

 • Bent u werkgever, niet aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Dan kunt u contact opnemen met de koepelorganisatie voor uw branche.
 • Bent u zzp’er? Neem contact op met de werkgever voor wie u op dit moment werkt. Over de vaccinatie van zzp’ers die niet voor een zorgaanbieder werken zal binnenkort duidelijkheid worden gegeven.

Bent u werkgever, wel aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Neem contact op met uw koepelorganisatie.

Lees voor meer informatie het nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland.

Bent u zorgmedewerker? Of een bedrijf dat zorg verleent? En heeft u een vraag over de uitnodiging voor het vaccineren of over het maken van een afspraak voor vaccineren? Neem contact op met  het informatienummer 088-678 8900 (Rijksoverheid) of kijk op www.coronavaccinatie.nl en de website van het RIVM.

Belangrijke links met actuele informatie