Spring naar het artikel

E. coli

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Mensen die de E. colibacterie hebben opgelopen krijgen vaak last van milde diarree, maar kunnen ook ernstig ziek worden en schade aan de nieren krijgen.

Wat is het?

De E. colibacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Maar er zijn ook E. coli-bacteriën waarvan je ziek kunt worden, zoals de variant EHEC die besmettelijke dikkedarmontsteking met bloederige diarree veroorzaakt. In uitzonderlijke gevallen kan er ernstige schade aan de nieren ontstaan.

Wat merkt u ervan?

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Diarree is het belangrijkste verschijnsel. De ernst van de klachten kan variëren van milde diarree tot diarree met heftige buikkrampen. Er is meestal geen koorts. Na een tot twee dagen kan de diarree bloederig worden. De infectie kan bovendien gepaard gaan met braken en misselijkheid. Als complicatie kan nierbeschadiging (HUS) optreden, maar deze aandoening komt in Nederland niet vaak voor.

Hoe kunt u het oplopen?

Besmetting vindt meestal plaats door het eten van onvoldoende verhit rundvlees of schapenvlees (barbecue, hamburgers), het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten.
Besmetting kan ook plaatsvinden door contact met (mest van) besmet vee en door zwemmen in besmet water in de natuur. Overdracht van mens op mens komt ook voor. De bacterie komt voor in de ontlasting van mensen die besmet zijn.

Hoe kunt u het voorkomen?

Er bestaat geen vaccinatie tegen de ziekte en er zijn geen medicijnen om de ziekte te voorkomen. Goede hygiëne (handen wassen) en het verhitten van rauwe producten zijn de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding en besmetting van E. coli te voorkomen. Het is belangrijk dat iemand met een E. coli-infectie beseft dat hij of zij de ziekte kan overbrengen op anderen in de dagelijkse omgang of bij het bereiden van eten.