Spring naar het artikel

HPV-vaccinatie

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. HPV komt veel voor en is heel besmettelijk. Acht op de tien mensen raakt hiermee besmet. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Bij sommige mensen gebeurt dat niet. Jaren later kan dan kanker ontstaan. Bij mannen en vrouwen. Het gaat om baarmoederhalskanker, peniskanker, kanker bij de vagina, schaamlippen, anus en in de mond en keel. Een volledige HPV-vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker.

HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen 19 t/m 26 jaar

Mannen en vrouwen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kunnen de HPV-vaccinatie dit jaar gratis halen bij een HPV-priklocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Zonder afspraak. Kijk voor meer informatie op HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen 19- 26 jaar

HPV-vaccinatie vanaf 27 jaar

Ben je 27 jaar of ouder en wil je een HPV-vaccinatie? Dat kan tegen betaling. Neem hiervoor contact op met je eigen huisarts of met het Vaccinatiecentrum van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

HPV-vaccinatie voor kinderen tot en met 18 jaar

De vaccinatie is sinds 2010 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Eerst alleen voor meisjes, sinds 2022 ook voor jongens. Zij krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. Ook kinderen van 11 t/m 18 jaar die de vaccinatie nog niet eerder kregen, ontvangen in 2023 een oproep voor de HPV-vaccinatie. De HPV-vaccinatie voor deze leeftijdsgroep wordt in onze regio verzorgd door Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond.  

Heb je vragen?

Meer informatie over HPV vind je op de website van de Rijkoverheid. Voor toelichting en vragen over de HPV-vaccinatie kun je contact opnemen met: