Spring naar het artikel

HPV-vaccinatie

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

HPV is de afkorting van humaan (menselijk) papillomavirus. HPV komt veel voor en is heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen raakt ermee besmet. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Bij sommige mensen gebeurt dat niet. Jaren later kan dan kanker ontstaan. Bij mannen en vrouwen. Het gaat om baarmoederhalskanker, peniskanker, kanker bij de vagina, schaamlippen, poepgat en in de mond en keel. Een complete HPV-vaccinatie beschermt tegen deze 6 soorten kanker.

HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen uit geboortejaren 1996 tot en met 2003

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Dan kun je de HPV-prik dit jaar gratis halen. Dat kan bij een HPV-priklocatie van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Zonder afspraak. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

HPV-vaccinatie voor mensen geboren vanaf 2004

Ben je in 2004 of later geboren en wil je een HPV-vaccinatie? Dat kan tegen betaling. Neem hiervoor contact op met je eigen huisarts of met het Vaccinatiecentrum van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

HPV-vaccinatie voor kinderen tot en met 18 jaar

De vaccinatie is sinds 2010 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Eerst alleen voor meisjes, sinds 2022 ook voor jongens. Zij krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 jaar worden. Dat geldt ook voor kinderen van 11 tot en met 18 jaar die de vaccinatie nog niet eerder kregen. Ook zij ontvangen in 2023 een uitnodiging voor de HPV-prik. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond verzorgt de HPV-vaccinatie voor deze leeftijdsgroep in onze regio. 

Heb je vragen?

Meer informatie over HPV vind je op de website van de Rijkoverheid. Voor toelichting en vragen over de HPV-vaccinatie kun je contact opnemen met: