Spring naar het artikel

HPV-vaccinatie

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De HPV-vaccinatie beschermt tegen bepaalde vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker en peniskanker. Zowel meisjes als jongens van de leeftijd tussen 10 en 18 jaar komen in aanmerking voor dit vaccin. Vanaf 2022 worden kinderen in het jaar dat zij 10 worden opgeroepen voor vaccinatie. Kinderen van 11 t/m 18 jaar worden in 2022 of 2023 opgeroepen om het vaccin alsnog te komen halen als ze deze nog niet hebben gehad. Mocht je het HPV-vaccin, om wat voor reden dan ook niet halen voor je 19e levensjaar, dan kun je daarna bij de GGD een aanvraag doen om de vaccinaties alsnog te krijgen.

Wat is het?

HPV is een afkorting voor het humaan papillomavirus. Besmetting vindt plaats via seksueel contact. Dit houdt alle vormen van seksueel contact in. Je kunt het virus bijvoorbeeld ook krijgen via de huid van je handen en vingers. Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte. Er zijn meer dan honderd soorten van het virus dat minder snel wordt opgemerkt door het immuunsysteem dan andere virussen.

Wat kun je doen?

De GGD Rotterdam-Rijnmond volgt het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en beschouwt de vaccinaties tegen HPV als een goed middel om infectieziekten terug te dringen.

Sinds 2009 is de HPV-vaccinatie onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes van 13 jaar werden opgeroepen om de vaccinaties via het eigen consultatiebureau te halen. Sinds 1 januari 2022 krijgen echter álle kinderen die 10 jaar worden een uitnodiging om de vaccinaties te halen. Jongens krijgen nu dus ook een uitnodiging.

Tot 18 jaar kan je het vaccin gratis via het Rijksvaccinatieprogramma bij jouw eigen consultatiebureau halen. Iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en nog niet tegen HPV gevaccineerd, kunnen  in 2023 kosteloos de HPV-vaccinatie via de GGD krijgen. De uitnodiging hiervoor wordt in januari 2023 per post verstuurd. Iedereen buiten deze groep neemt contact op met de huisarts voor een HPV-vaccinatie.

Heb je vragen?

Voor toelichting en vragen over de HPV-vaccinatie kun je contact opnemen met:

Ook staat meer informatie op de website van de Rijkoverheid