Spring naar het artikel

HPV-vaccinatie 19 t/m 26 jaar

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Kom je uit de geboortejaren 1996 tot en met 2003 en kreeg je een uitnodiging voor een vaccinatie tegen HPV, het humaan papillomavirus? Lees hier dan meer informatie. Het HPV-virus kan 6 soorten kanker veroorzaken. De prik beschermt je ertegen.

Je kunt zonder afspraak binnenlopen op n van onze HPV-priklocaties. Bekijk de locaties en actuele openingstijden op deze pagina.

Vragen? Stel ze anoniem via WhatsApp

Je kan je vraag anoniem via WhatsApp stellen. We vragen niet naar persoonsgegevens.

HPV-priklocaties

In de regio Rotterdam-Rijnmond kun je terecht op de onderstaande locaties. Je kunt ook je gratis prik halen in de GGD-bus die door de regio rijdt. Kijkhierin de kolom GGD op de gezonde tour wanneer de bus bij jou in de buurt is.

Plaats en adres Openingstijden

ALBRANDSWAARD

Voormalig gemeentehuis
Hofhoek 5
3276 PD Poortugaal

Tijdelijk gesloten

ROTTERDAM

Rotterdam Centraal Station
Tijdelijke priklocatie: maandag 5 t/m zondag 11 juni:
Maandag t/m vrijdag open van 11.30 - 19.30 uur
Zaterdag en zondag open van10.00 - 17.00 uur
Erasmus MC
Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam
Donderdag open van 9.00 - 16.00 uur

Huis van de Wijk Pier 80
Rosener Manzstraat 80
3026 TV Rotterdam

Zaterdag open van 9.00 - 16.00 uur
Let op: zaterdag 10 juni gesloten

Kom en Zie Kerk
Gerdesiaweg 494
3031 BR Rotterdam


Vrijdag van 9.00 - 16.00 uur
Let op: vrijdag 9 juni gesloten


Maasstad Ziekenhuis(bijgebouw)
Haastrechtstraat 7
3079 DZ Rotterdam


Maandag open van 9.00 - 16.00 uur


GGD-kantoor (hoofdlocatie)
Schiedamsedijk 95
3011 EN Rotterdam

Vrijdag open van 9.00 - 16.00 uur
SCHIEDAM
Buurthuis Huis van de Wijk Oost
Boerhaavelaan 79
3112 LD Schiedam


Zondag open van 10.00 - 17.00 uur

Zondag 11 juni gesloten

SPIJKENISSE

Spijkenisse Medisch Centrum
Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

Dinsdag open van 9.00 - 16.00 uur

STELLENDAM

Het Haegse Huus
Haagsestraat 4A
3251 CPStellendam


Woensdag open van 9.00 - 16.00 uur
Let op: wo 7 juni gesloten

VLAARDINGEN

Wijkcentrum West
Professor Teldersstraat 10
3132 AZ Vlaardingen


Dinsdag open van 9.00 - 16.00 uur
Let op: dinsdag 6 juni gesloten

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

In totaal duurt een prikafspraak ongeveer 15 minuten.
• Neem je identiteitskaart en eventueel je gele vaccinatieboekje mee.
• Tip: trek kleding aan waarvan je makkelijk een mouw kunt opstropen.
• Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie.
Doe eerst een zelftest.

Wil je liever een afspraak?

Maak je liever een afspraak? Dat kan online of via de telefoon.

Online: hpvafspraak.nl Telefonisch:0800 - 1608 (gratis)

Inloggen kan met je DigiD
Kies een datum, plaats en tijd

Houd je identiteitsbewijs (paspoort, ID of rijbewijs) bij de hand.

Vragen of twijfels over HPV-vaccinatie

Er is veel informatie over HPV en de vaccinatie. En we begrijpen het goed als je vragen of twijfels hebt. Op deze pagina vind je de antwoorden op veel gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Doe de HPV Keuzehulp of stel je vraag via WhatsApp.

Twijfel je nog en wil je daar persoonlijk met een deskundige over spreken? Bel dan met de Twijfeltelefoon: 088 - 7555 777. De medewerkers van de twijfeltelefoon gaan graag met je in gesprek. Ook in het Engels, Turks of Arabisch. Kijk voor openingstijden op: HPV vaccin | De Twijfeltelefoon

Meer informatie over HPV en de vaccinatie vind je ook op de website van het RIVM.

Collage van stills van de video's over HPV.


Video's over HPV

Klik op de afbeelding om om korte Youtube-video's over HPV te zien. Onze artsen geven uitleg over HPV en de de vaccinatie ertegen.Ook vertellen ze over of je bijwerkingen kunt verwachten van de vaccinatie.

Over het HPV-virus

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Andere vormen zijn kanker bij de vagina, schaamlippen, anus, aan de penis en in de mond- en keelholte. Er zijn veel verschillende HPV-typen, maar de typen 16 en 18 veroorzaken het grootste deel van deze vormen van kanker. Het HPV-vaccin, dat we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze twee typen HPV.

HPV is heel besmettelijk en je merkt het niet als je het hebt. Je kunt het virus krijgen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. Ook zonder geslachtsgemeenschap kun je besmet raken. Door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent, kan het virus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken. Ook als je condooms gebruikt, loop je nog steeds risico op een HPV-besmetting.

Over de vaccinatie

Ja. Je kunt deze prikken in 2023 kosteloos halen als je geboren bent tussen 1996 en 2003.

Ben je 18 jaar of jonger, dus geboren in de jaren van 2004 tot en met 2013, dan kun je voor de HPV-prikken gratis halen bij Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond. Ook als je al 1 van de prikken hebt gehad. Kijk op eenprikzogepiept.nl/wanneer voor de vaccinatiedagen bij jou in de buurt.

Of je de prik neemt, is aan jou. Gelukkig is het risico dat je een van de zes soorten kanker krijgt niet heel groot. Maar met twee prikken kan je dit risico simpelweg voorkomen. Voordat het virus tot HPV-kanker leidt, kun je ook al beginnende vormen van HPV-kanker krijgen. Het gevolg hiervan kan groot zijn en brengt veel onzekerheid en vervelende controles op intieme plekken en behandeling met zich mee.

De plek van de prik kan een beetje pijnlijk zijn. Je kunt ook spierpijn krijgen. En soms wat last hebben van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Dit gaat allemaal weer over na n tot drie dagen.De gezondheid van jongeren die het HPV-vaccin krijgen wordt goed in de gaten gehouden. Er zijn in ruim 10 jaar nooit ernstige, blijvende bijwerkingen van de vaccinatie gevonden, ook niet in andere landen. Heb jij last van een bijwerking? Dan kan je deze melden bijBijwerkingencentrum Lareb.

Je bent niet de enige! Mensen van jong tot oud hebben angst voor prikken. De GGD kan je hierbij helpen.

Als je van tevoren aangeeft dat je het spannend vindt om je te laten prikken, kun je gerust iemand meenemen. Die persoon mag overal bij zijn: ook als je de prik krijgt. Een medewerker neemt jjullie mee naar een rustige plek binnen de priklocatie. Je kan liggend worden geprikt, als je bang bent om flauw te vallen.

Tips die je kunnen helpen controle te krijgen over je prikangst:

  • Zorg dat je uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt voordat je de priklocatie bezoekt
  • Vertel onze medewerkers dat je het spannend vindt, dan nemen we de tijd voor je
  • Kijk weg als de naald in beeld komt
  • Denk aan iets leuks als je de prik krijgt of neem muziek mee
  • Je kunt altijd terug: je kunt op elk moment beslissen dat je de prik toch niet wilt.

Lees hier meer.

Met twee vaccinaties, met minimaal vijf maanden ertussen, ben je goed beschermd tegen een HPV-infectie. Het maakt niet meer uit hoe oud je bent. Het is wel belangrijk dat er minimaal vijf maanden tussen de eerste en tweede vaccinatie zitten.

Meestal krijg je een half jaar na je eerste vaccinatie een uitnodiging voor de tweede vaccinatie. Er moet in ieder geval minimaal vijf maanden tussen de twee vaccinaties zitten. Als er meer tijd zit tussen de vaccinaties is dat niet erg. Wil je gebruikmaken van het aanbod om de vaccinatie in 2023 gratis te halen? Zorg dan dat je de tweede prik uiterlijk 31 december 2023 haalt.

Ja dit kan. Maar het vaccin zorgt ervoor dat als je besmet raakt met HPV typen 16 of 18 je eigen immuunsysteem dit virus direct herkent en onschadelijk maakt. Het risico op een nieuwe, langdurige infectie met HPV-typen 16 of 18 is dan heel klein.

De persoonsgegevens die je verstrekt aan de GGD Rotterdam-Rijnmond, worden vertrouwelijk behandeld. Wij gebruiken de gegevens alleen voor het doel waarvoor je ze hebt achtergelaten. Jouw gegevens worden opgeslagen in overeenstemming met de Wet publieke gezondheid en de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst. Een vaccinatie geldt als een medische behandeling. De GGD is dan verplicht om jouw vaccinatiegegevens ten minste twintig jaar te bewaren.

Wil je meer weten over ons privacybeleid of jouw rechten? Lees dan onze privacyverklaring.