Spring naar het artikel

HPV-vaccinatie 19 t/m 26 jaar

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Ben je in de leeftijd van 19 tot en met 26 jaar en kreeg je een uitnodiging voor een vaccinatie tegen HPV, het humaan papillomavirus? Lees hier dan meer. 

Je kan je vraag ook anoniem via WhatsApp stellen. We vragen niet naar persoonsgegevens.  

Direct een afspraak maken? Dat kan online of via de telefoon.

Online: hpvafspraak.nl Telefonisch: 0800 - 1608 (gratis)

Inloggen kan met je DigiD
Kies een datum, plaats en tijd

Houd je identiteitsbewijs (paspoort, ID of rijbewijs) bij de hand.

Waar kan ik terecht?

In de regio Rotterdam-Rijnmond kun je terecht op de onderstaande locaties. Let op, maak eerst een afspraak.

Plaats en adres Openingstijden

ALBRANDSWAARD

 

Hofhoek 5
3276 PD Poortugaal

vr. 9.00 - 16.00 uur

CAPELLE AAN DEN IJSSEL 

 

Sportcomplex Aquapelle
Pelikaanweg 2
2903 ER Capelle aan den IJssel

di: 9.00 - 16.00 uur
vr: 13.00 - 20.00 uur

HELLEVOETSLUIS

 

Sportcomplex De Fazant
Fazantenlaan 4
3222 AM Hellevoetsluis

ma: 13.00 - 20.00 uur

ROTTERDAM

 

Feijenoord (oude Gamma)
Koperslagerstraat 9
3077 MD Rotterdam

wo: 9.00 - 16.00 uur

Huis van de Wijk Pier 80
Rosener Manzstraat 80
3026 TV Rotterdam

za: 9.00 - 16.00 uur

Rotterdam The Hague Airport
Rotterdam Airportplein
3045 AP Rotterdam

do: 9.00 - 16.00 uur

SPIJKENISSE

 

Spijkenisse Medisch Centrum
Ruwaard van Puttenweg 500
3201 GZ Spijkenisse

di: 16.00 - 22.00 uur

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

In totaal duurt een prikafspraak ongeveer 15 minuten.
•    Neem je identiteitskaart en eventueel je gele vaccinatieboekje mee.
•    Tip: trek kleding aan waarvan je makkelijk een mouw kunt opstropen.
•    Heb je klachten die op corona kunnen wijzen? Kom dan niet naar de priklocatie.
     Doe eerst een zelftest.

Vragen over HPV-vaccinatie

Er is veel informatie over HPV en de vaccinatie. En we begrijpen het goed als je vragen hebt. Op deze pagina vind je de antwoorden op veel gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Doe de HPV Keuzehulp of stel je vraag via WhatsApp. Meer informatie over HPV en de vaccinatie vind je ook op de website van het RIVM.

Over het HPV-virus

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit is een virus dat verschillende soorten kanker kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker komt hiervan het meest voor. Andere vormen zijn kanker bij de vagina, schaamlippen, anus, aan de penis en in de mond- en keelholte. Er zijn veel verschillende HPV-typen, maar de typen 16 en 18 veroorzaken het grootste deel van deze vormen van kanker. Het HPV-vaccin, dat we in Nederland gebruiken, beschermt tegen deze twee typen HPV. 

HPV is heel besmettelijk en je merkt het niet als je het hebt. Je kunt het virus krijgen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. Ook zonder geslachtsgemeenschap kun je besmet raken. Door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent, kan het virus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken. Ook als je condooms gebruikt, loop je nog steeds risico op een HPV-besmetting.

Over de vaccinatie

Ja. Je kunt deze prikken in 2023 kosteloos halen als je geboren bent tussen 1996 en 2003. 

Ben je 18 jaar of jonger, dus geboren in de jaren van 2004 tot en met 2013, dan kun je voor de HPV-prikken gratis halen bij Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond. Ook als je al 1 van de prikken hebt gehad. Kijk op eenprikzogepiept.nl/wanneer voor de vaccinatiedagen bij jou in de buurt.

Of je de prik neemt, is aan jou. Gelukkig is het risico dat je een van de zes soorten kanker krijgt niet heel groot. Maar met twee prikken kan je dit risico simpelweg voorkomen. Voordat het virus tot HPV-kanker leidt, kun je ook al beginnende vormen van HPV-kanker krijgen. Het gevolg hiervan kan groot zijn en brengt veel onzekerheid en vervelende controles op intieme plekken en behandeling met zich mee.  

De plek van de prik kan een beetje pijnlijk zijn. Je kunt ook spierpijn krijgen. En soms wat last hebben van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Dit gaat allemaal weer over na één tot drie dagen. De gezondheid van jongeren die het HPV-vaccin krijgen wordt goed in de gaten gehouden. Er zijn in ruim 10 jaar nooit ernstige, blijvende bijwerkingen van de vaccinatie gevonden, ook niet in andere landen. Heb jij last van een bijwerking? Dan kan je deze melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Je bent niet de enige! Mensen van jong tot oud hebben angst voor prikken. De GGD kan je hierbij helpen.

Als je van tevoren aangeeft dat je het spannend vindt om je te laten prikken, kun je gerust iemand meenemen. Die persoon mag overal bij zijn: ook als je de prik krijgt. Een medewerker neemt jjullie mee naar een rustige plek binnen de priklocatie. Je kan liggend worden geprikt, als je bang bent om flauw te vallen.

Tips die je kunnen helpen controle te krijgen over je prikangst:

 • Zorg dat je uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt voordat je de priklocatie bezoekt
   
 • Vertel onze medewerkers dat je het spannend vindt, dan nemen we de tijd voor je
   
 • Kijk weg als de naald in beeld komt
   
 • Denk aan iets leuks als je de prik krijgt of neem muziek mee
   
 • Je kunt altijd terug: je kunt op elk moment beslissen dat je de prik toch niet wilt.

Lees hier meer. 

Met twee vaccinaties, met minimaal vijf maanden ertussen, ben je goed beschermd tegen een HPV-infectie. Het maakt niet meer uit hoe oud je bent. Het is wel belangrijk dat er minimaal vijf maanden tussen de eerste en tweede vaccinatie zitten.

Meestal krijg je een half jaar na je eerste vaccinatie een uitnodiging voor de tweede vaccinatie. Er moet in ieder geval minimaal vijf maanden tussen de twee vaccinaties zitten. Als er meer tijd zit tussen de vaccinaties is dat niet erg.  Wil je gebruikmaken van het aanbod om de vaccinatie in 2023 gratis te halen? Zorg dan dat je de tweede prik uiterlijk 31 december 2023 haalt.

Ja dit kan. Maar het vaccin zorgt ervoor dat als je besmet raakt met HPV typen 16 of 18 je eigen immuunsysteem dit virus direct herkent en onschadelijk maakt. Het risico op een nieuwe, langdurige infectie met HPV-typen 16 of 18 is dan heel klein.