Spring naar het artikel

Mazelen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mazelen is een besmettelijke ziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Doordat in Nederland de meeste kinderen worden ingeënt tegen mazelen komt de ziekte hier niet vaak meer voor.

In 2013/2014 was de laatste grote mazelenuitbraak in Nederland onder niet-gevaccineerde mensen. Er is op dit moment geen extra mazeleninenting meer voor kinderen van 6 maanden. Bekijk de website van het RIVM.

Wat merkt u ervan?

De klachten beginnen met koorts, verkoudheid en hoesten. Ook kan er sprake zijn van een oogontsteking. Na drie tot zeven dagen ontstaat er een huiduitslag met rode vlekjes, die achter de oren begint en zich over het hele lichaam verspreidt. Na een paar dagen nemen de huiduitslag en de koorts af. De ziekte kan ernstiger verlopen bij baby’s, volwassenen, zwangeren en mensen met een afweerstoornis (leukemiepatiënten of patiënten die chemotherapie (hebben) ondergaan).

Hoe kunt u het oplopen?

Het mazelenvirus is een heel besmettelijk virus. Besmette mensen dragen het virus bij zich in de neus en keel. Door hoesten, praten en niezen komt het virus in de lucht. Andere mensen kunnen het virus dan inademen en ook besmet raken. Mazelen kan overgedragen worden vanaf vier dagen voordat er klachten ontstaan tot vier dagen na het begin van de rode uitslag.
Mensen die niet zijn gevaccineerd of nooit mazelen hebben gekregen, kunnen de ziekte krijgen.

Hoe kunt u het voorkomen?

Er bestaat een vaccinatie tegen mazelen, namelijk de BMR-prik (tegen de bof, mazelen en rode hond). Via het rijksvaccinatieprogramma worden de meeste kinderen ingeënt tegen mazelen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Bijna iedereen die is ingeënt, is beschermd tegen de mazelen. Mocht u de ziekte ondanks vaccinatie toch krijgen, dan verloopt de ziekte minder ernstig. Als u ooit tweemaal gevaccineerd bent tegen de mazelen is het niet nodig om een derde vaccinatie te halen.
Houd bij hoesten en niezen altijd de hand voor de mond en neus. Was daarna de handen. Nog beter is het om een papieren zakdoek te gebruiken en die na eenmalig gebruik weg te gooien. U kunt ook in de plooi van uw elleboog hoesten en niezen.