Spring naar het artikel

Monkeypox

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Monkeypox (apenpokken) is een pokkenvirusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Sinds mei 2022 verspreidt het zich ook door Europa en Nederland. In augustus kan de hoogrisicodoelgroep een uitnodiging voor een vaccinatie ontvangen.

Meestal genezen mensen vanzelf binnen enkele weken van monkeypox. Omdat het besmettelijk is voor je omgeving en het vervelende klachten geeft, willen we ervoor zorgen dat monkeypox zich niet verder verspreidt. Dat doen we bijvoorbeeld door het testen van mensen die klachten hebben die op monkeypox lijken en vaccineren wij bepaalde hoogrisicodoelgroepen, zodat zij kunnen voorkomen dat ze het aan anderen geven. Ook geven we voorlichting en adviezen.

Heb je algemene vragen over monkeypox?
Bel dan het landelijk informatienummer 088 767 4020, dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Heb je een uitnodiging ontvangen, dan kun je een vaccinatieafspraak maken of verzetten? Bel vanaf maandag 8 augustus met 010-443 80 31 (optie3). 

Alleen telefonisch contact bij vermoeden monkeypox

Ben je in de afgelopen 21 dagen in contact geweest met iemand met monkeypox? Of heb je klachten van huiduitslag, eventueel in combinatie met koorts, vermoeidheid of spierpijn? Neem dan  telefonisch contact op met je huisarts of GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 433 99 66.
Let op! Dit telefoonnummer alleen gebruiken bij vermoedens van monkeypox.

Heb je een uitnodiging ontvangen, dan kun je een vaccinatieafspraak maken of verzetten? Bel vanaf maandag 8 augustus met 010-443 80 31 (optie3). 

Vaccineren van start op 4 augustus 2022

De GGD Rotterdam Rijnmond start donderdag 4 augustus 2022 met het preventief vaccineren van risicogroepen tegen monkeypox (apenpokken). Mensen die in aanmerking komen voor de vaccinatie ontvangen bericht, waarna zij online een afspraak kunnen inplannen voor vaccinatie op onze vaccinatielocatie Rotterdam The Hague Airport. Zonder persoonlijke uitnodiging kan men op dit moment niet terecht voor een vaccinatie!

Mensen kunnen zich niet zelf aanmelden voor een vaccinatie. De volgende groep heeft een verhoogd risico op besmetting en wordt daarom uitgenodigd voor een vaccinatie:  

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die deelnemen aan de landelijke hiv-PrEP-regeling en degenen die hiervoor op de wachtlijst staan. 

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met hiv, en andere factoren hebben waardoor er extra hoog risico op soa en daarmee monkeypox is

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) bekend zijn, en andere factoren hebben waardoor er extra hoog risico op soa en daarmee monkeypox is.

Huisartsen
In de regio Rotterdam-Rijnmond kunnen huisartsen met clienten die PrEP voorgeschreven krijgen of clienten die worden begeleid vanwege Prep-gebruik, een aanvraag doen voor een monkeypox-vaccinatie via de GGD. Deze clienten kunnen - met hun toestemming – aangemeld worden via: mpx@rotterdam.nl, meld de volgende gegevens in de mail:

  •     naam en praktijkadres
  •     naam en het telefoonnummer van de client

Er mogen meerdere patiënten in één e-mail worden aangemeld, zolang duidelijk blijft welk telefoonnummer bij welke patiënt hoort.
Let op: deze mailbox is uitsluitend voor hulpverleners. :

De patiënt wordt vervolgens door de GGD gebeld om een afspraak in te plannen. N.B.: Patiënten die reeds monkeypox hebben doorgemaakt, bevestigd middels diagnostiek, hoeven niet meer gevaccineerd te worden.

Veelgestelde vragen over vaccinatie tegen monkeypox

Vaccinatie is één van de middelen om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen de mensen met een verhoogd risico op besmetting met monkeypox preventief gevaccineerd. Deze groep is al bij de GGD in beeld en zij ontvangen van de GGD een uitnodiging. Zelf bellen om een vaccinatie aan te vragen is niet mogelijk. 

De meeste besmettingen worden gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen), die vaak seks en meerdere partners hebben. De volgende groep heeft een verhoogd risico op besmetting en wordt uitgenodigd voor een vaccinatie:  

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die deelnemen aan de landelijke  hivhumaan immunodeficientievirus-PrEPpre-expositie profylaxisis-regeling en degenen die hiervoor op de wachtlijst staan. 

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met hiv,  die het hoogste risico hebben op een soaseksueel overdraagbare aandoening en daarmee op monkeypox. 

  • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) bekend zijn en die het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox.

 

Dat kan helaas niet. Door een beperkte hoeveelheid vaccins worden alleen de mensen uit de hoogrisicogroep uitgenodigd.

persoonlijke uitnodiging. 
Vaccinatie is alleen mogelijk als hiervoor een persoonlijke uitnodiging van de GGD of het hiv-behandelcentrum is ontvangen.

Nee, wanneer je bij de GGD een positieve testuitslag voor monkeypox hebt gehad, hoef je niet gevaccineerd te worden. Het doormaken van een monkeypox-infectie geeft bescherming tegen een nieuwe infectie met Monkeypox, en voorkomt dat je het virus kan overdragen naar anderen.

De serie bestaat uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. In combinatie met een oude pokkenvaccinatie is, afhankelijk van de gezondheid, één vaccinatie voldoende. Het gaat dan om de oude pokkenvaccinatie die iemand vóór 1975 heeft gekregen.

Dus als je in Nederland geboren bent voor 1975 en vroeger de pokkenvaccinatie hebt gehad, is één vaccinatie voldoende. Ben je na die tijd geboren, dan zijn er twee vaccinaties nodig.

De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinaties.

Nee. Mensen kunnen zich niet zelf aanmelden voor een vaccinatie. Er is een specifieke doelgroep door het RIVM en VWS aangewezen. Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact van iemand met monkeypox bent, dan neemt de GGD contact met je op. Onze medewerkers bespreken met je wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie. Het heeft geen zin om hierover zelf met de GGD contact op te nemen.

Meer weten?

Kijk voor de meest actuele informatie en adviezen over monkeypox op RIVM.nl. Hier kan je ook de veelgestelde vragen lezen.