Spring naar het artikel

Monkeypox

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Monkeypox (apenpokken) is een pokkenvirusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Sinds mei 2022 verspreidt het zich ook door Europa en Nederland. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën.

 • Heb je klachten die kunnen passen bij monkeypox? Of ben je in de afgelopen 21 dagen in contact geweest met iemand met monkeypox? Dan kan het zijn dat je getest moet worden. Neem telefonisch contact op met je huisarts of de GGD Rotterdam-Rijnmond via 010 - 433 99 66 (maandag t/m vrijdag: 8.30 - 17.00 uur).
 • Wil je een vaccinatie-afspraak verzetten? Dan kun je bellen met 010 - 443 80 30 (maandag t/m vrijdag: 8.30 - 17.00 uur).

Klachten

De belangrijkste klacht van monkeypox is huiduitslag. Meestal begint die met vlekjes of bultjes die veranderen in blaasjes of puistjes. Dan gaan ze open en/of drogen ze in en ontstaat er een korst. Dit kan pijnlijk zijn. Je kunt ook algemene klachten hebben zoals:

 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Rillingen
 • Vermoeidheid

Bij sommige mensen is er ook sprake van endeldarmontsteking, wat gepaard kan gaan met anale pijn en/of slijmverlies. Soms is dit de enige klacht.

Besmettelijkheid

Monkeypox wordt overgebracht door huid-op-huidcontact en intiem contact, zoals seks en zoenen, met iemand die besmet is. Mogelijk kan het virus zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, hoewel deze kans momenteel als laag wordt ingeschat.

Er zijn verschillende manieren om besmetting te voorkomen. Neem hierin ook je verantwoordelijkheid. Hoe minder seks- en knuffelcontacten je hebt, hoe minder kans op besmetting. Ook door het tijdig herkennen van klachten die passen bij monkeypox en je te laten testen, kun je voorkomen dat je anderen besmet.

Wat doet de GGD?

Omdat het besmettelijk is voor je omgeving en het vervelende klachten geeft, willen we ervoor zorgen dat monkeypox zich niet verder verspreidt. Daarom testen en vaccineren we. Ook geven we voorlichting en adviezen.

Testen

Je kunt je laten testen op monkeypox. We testen op verschillende plekken op het lichaam. Als de test positief is, dus als er monkeypox is aangetoond, wordt er bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Zo wordt geprobeerd te achterhalen waar of van wie je het hebt gekregen en of je mogelijk anderen hebt besmet. Ook moet je in isolatie blijven als je monkeypox hebt en leefregels opvolgen.

Preventief vaccineren

Wij vaccineren de hoogrisicogroepen preventief tegen monkeypox. Mensen die in aanmerking komen voor de vaccinatie ontvangen bericht, waarna zij een afspraak kunnen inplannen voor vaccinatie. Zonder persoonlijke uitnodiging kun je op dit moment niet terecht voor een vaccinatie.

Omdat het aantal vaccins beperkt is, zijn op dit moment alleen de mensen met het hoogste risico op monkeypox uitgenodigd. Het gaat om de volgende groepen:

 • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die hiv-PrEP gebruiken of daarvoor op de wachtlijst staan. 

 • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die leven met hiv, en een verhoogd risico hebben op seksueel overdraagbare aandoeningen en daarmee monkeypox.

 • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij het Centrum Seksuele Gezondheid bekend zijn, en een verhoogd risico hebben op seksueel overdraagbare aandoeningen en daarmee monkeypox.

Vaccineren na contact met iemand met monkeypox

Als je in contact bent geweest met iemand die monkeypox heeft, kun je in aanmerking komen voor een eenmalige vaccinatie. Dit wordt het liefst zo snel mogelijk na het contact gegeven en verlaagt waarschijnlijk de kans dat je daadwerkelijk besmet raakt.

Veelgestelde vragen over vaccinatie tegen monkeypox

Vaccinatie is één van de middelen om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen de mensen met een verhoogd risico op besmetting met monkeypox preventief gevaccineerd. Deze groep is al bij de GGD in beeld en zij ontvangen van de GGD een uitnodiging. Zelf bellen om een vaccinatie aan te vragen is niet mogelijk. 

De meeste besmettingen worden gevonden bij MSM (mannen die seks hebben met mannen), die vaak seks en meerdere partners hebben. Daarom wordt de volgende groep uitgenodigd voor vaccinatie:

 • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die hiv-PrEP gebruiken of daarvoor op de wachtlijst staan.
 • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die leven met hiv, en een verhoogd risico hebben op seksueel overdraagbare aandoeningen en daarmee monkeypox.
 • MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij het Centrum Seksuele Gezondheid bekend zijn, en een verhoogd risico hebben op seksueel overdraagbare aandoeningen en daarmee monkeypox.

Voor de eerste prik kan er tot 1 november 2022 een afspraak gemaakt worden. Daarna kan je bij ons alleen terecht voor een tweede prik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stopt binnenkort de vaccinatiecampagn, omdat de uitbraak van het apenpokkenvirus in Nederland vrijwel voorbij is. Het aantal nieuwe besmettingen is al een paar weken erg laag.

Je kan jezelf niet aanmelden voor een vaccinatie. Vanwege de beperkte hoeveelheid vaccins, worden nu alleen de mensen met het hoogste risico op besmetting met monkeypox gevaccineerd. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging. Je kan alleen preventief gevaccineerd worden als je een persoonlijke uitnodiging hebt.

Nee, als je monkeypox al hebt gehad, hoef je niet gevaccineerd te worden. Je lichaam heeft dan al antistoffen tegen monkeypox aangemaakt, dus vaccinatie heeft geen toegevoegde waarde.

De serie bestaat uit twee prikken waar minimaal vier weken tijd tussen zit. In combinatie met een oude pokkenvaccinatie is, afhankelijk van de gezondheid, één vaccinatie voldoende. Het gaat dan om de oude pokkenvaccinatie die iemand vóór 1975 heeft gekregen.

Dus als je in Nederland geboren bent voor 1975 en vroeger de pokkenvaccinatie hebt gehad, is één vaccinatie voldoende. Ben je na die tijd geboren, dan zijn er twee vaccinaties nodig.

De vaccinatie wordt onder de huid gegeven (subcutaan) en laat geen litteken achter zoals de vroegere pokkenvaccinaties.

Om de vaccinatie te kunnen geven, moeten we enkele gegevens registreren in onze systemen. Wij verwerken niet meer gegevens dan noodzakelijk. Als wij u om persoonsgegevens vragen, dan is dat om onze taken goed uit te voeren en onze plichten na te komen. Lees in onze privacyverklaring meer informatie hierover. Op onze locatie bespreken we dit ook met je.

Voor professionals

In de regio Rotterdam-Rijnmond kunnen huisartsen met cliënten die PrEP voorgeschreven krijgen of cliënten die worden begeleid vanwege PrEP-gebruik, een aanvraag doen voor een monkeypoxvaccinatie via de GGD. Deze cliënten kunnen - met hun toestemming – aangemeld worden via: mpx@rotterdam.nl (Let op: deze mailbox is uitsluitend bedoeld voor professionals). Meld in de e-mail de volgende gegevens:

 •     naam en praktijkadres
 •     naam en het telefoonnummer van de cliënt

Er mogen meerdere patiënten in één e-mail worden aangemeld, zolang duidelijk blijft welk telefoonnummer bij welke patiënt hoort.

De patiënt wordt vervolgens door de GGD gebeld om een afspraak in te plannen. N.B.: Patiënten die al monkeypox hebben doorgemaakt, bevestigd middels diagnostiek, hoeven niet meer gevaccineerd te worden.

Meer weten?

Kijk voor de meest actuele informatie en adviezen over monkeypox op RIVM.nl. Hier kan je ook de veelgestelde vragen lezen.

Voor vragen over het verwerken van jouw gegevens kan je onze privacyverklaring bekijken.