Spring naar het artikel

Mpox (monkeypox)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Mpox is een pokkenvirusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Iedereen kan mpox krijgen, en het virus komt voor bij alle leeftijden. Eerder noemden we mpox ook wel monkeypox of appenpokken.

Klachten

De belangrijkste klacht van mpox is huiduitslag. Meestal begint die met vlekjes of bultjes die veranderen in blaasjes of puistjes. Dan gaan ze open en/of drogen ze in en ontstaat er een korst. Dit kan pijnlijk zijn. Je kunt ook algemene klachten hebben zoals:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Rillingen
  • Vermoeidheid

Sommige mensen krijgen endeldarmontsteking. Dit kan samengaan met pijn rond het poepgat en/of slijmverlies. Soms blijft het bij deze klacht.

Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg.

Besmettelijkheid

Je kunt mpox krijgen door huid-op-huidcontact en intiem contact met een besmet persoon, zoals seks en zoenen. Mogelijk verspreidt het virus zich ook via druppels uit de blaasjes of de mond-keelholte. Al denken we nu dat de kans daarop klein is. 

Er zijn verschillende manieren om besmetting te voorkomen. Neem hierin ook je verantwoordelijkheid. Hoe minder seks- en knuffelcontacten, hoe kleiner de kans op besmetting. Ook is het belangrijk om klachten op tijd te herkennen en je te laten testen. Zo kun je voorkomen dat je anderen besmet.

Testen

Heb je klachten die passen bij mpox? Dan kun je je via je huisarts laten testen. Dat gebeurt op verschillende plekken op je lichaam. Is de test positief? Dus bevestigt de test dat je mpox hebt? Dan doet de GGD bron- en contactonderzoek. Door het bron- en contactonderzoek kunnen we ontdekken wie mogelijk besmet is en van wie je het kreeg. Deze personen kunnen dan 1 keer een prik halen, zodat ze niet ziek worden. 

Voor professionals

Sinds 3 december 2022 is mpox niet langer een groep A-meldingsplichtige infectieziekte. Het geldt nu als een groep B1-meldingsplichtige infectieziekte. Dit betekent dat de afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD Rotterdam-Rijnmond is gestopt met testen op mpox vanaf 15 december 2022. Vanaf die datum kun je patiënten hiervoor dus niet meer verwijzen naar de GGD. Meer informatie over de testindicatie en mpox in het algemeen kun je vinden in de LCI-richtlijnen over mpox op Rivm.nl.

Vermoedens (waarschijnlijke of mogelijke gevallen) van mpox hoef je ook niet meer te melden aan de GGD. Alleen bevestigde gevallen. Dit hoeft niet direct, maar zo snel mogelijk binnen kantoortijden. Zoals met elke andere groep B1-meldingsplichtige infectieziekte. Kijk voor meer informatie op onze webpagina over Meldingsplicht.

PEP of PrEP

De afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD doet nog wel bron- en contactonderzoek en een eventuele vaccinatie als post-expositieprofylaxe (PEP) naar aanleiding van bevestigde mpox-gevallen. Voor een preventieve mpox-prik kan je contact opnemen met de GGD Haaglanden of Amsterdam.

Heb je vragen? Dan kun je bellen met de afdeling Infectieziektebestrijding via 010 - 433 99 66.

 

Meer informatie?

Meer informatie vind je op de website van het RIVM.