Spring naar het artikel

Mpox (monkeypox)

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Mpox is een virus dat vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Maar iedereen kan mpox krijgen. Eerder werd mpox ook wel monkeypox of apenpokken genoemd.

Ander type mpox

Sinds 2023 komt er veel mpox voor in de Democratische Republiek Congo en de landen daar omheen. Deze vorm van mpox is besmettelijker en maakt mensen zieker dan eerdere soorten. Kortgeleden is deze vorm van het virus ook in Europa gevonden.

Klachten

De belangrijkste klacht bij mpox is huiduitslag. Dit begint vaak als vlekjes of bultjes en kan veranderen in blaasjes of puistjes. Deze kunnen openbarsten, indrogen en korstjes vormen. Dit kan pijnlijk zijn. Andere klachten die veel voorkomen, zijn:

  • Koorts;
  • Hoofdpijn;
  • Spierpijn;
  • Gezwollen lymfeklieren;
  • Rillingen;
  • Vermoeidheid.

Sommige mensen krijgen ook een ontsteking van de endeldarm. Dit kan pijn rond de anus geven. Deze klachten ontstaan meestal 5 tot 21 dagen nadat je met het virus bent besmet.

Besmettelijkheid

Mpox wordt overgedragen door huid-op-huidcontact en intiem contact met een besmet persoon, zoals seks en zoenen. Mogelijk verspreidt het virus zich ook via druppels uit blaasjes of uit de mond en keel. Maar de kans hierop is klein.

Er zijn manieren om besmetting te voorkomen. Hoe minder seks- en knuffelcontacten je hebt, hoe kleiner de kans op besmetting. Het is ook belangrijk om klachten op tijd te herkennen en je te laten testen. Zo voorkom je dat je anderen besmet.

Reizen en besmetting voorkomen

Hoewel het risico voor reizigers laag is, kun je maatregelen nemen om besmetting te voorkomen:

  • Vermijd huid-op-huidcontact (inclusief seksueel contact) met mensen die ziek zijn of huiduitslag hebben die lijkt op mpox.
  • Vermijd contact met dieren, vooral knaagdieren.
  • Raak geen besmette voorwerpen aan zoals beddengoed of kleding. Deel ook geen bestek, bekers, eten of drinken met iemand die mpox heeft of kan hebben.

In Nederland is er op dit moment geen vaccin beschikbaar voor mensen die naar gebieden reizen waar mpox voorkomt.

Testen bij klachten

Heb je klachten die passen bij mpox? Neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts kan dan contact opnemen met de GGD om een test in te plannen.

Als de test positief is, doet de GGD bron- en contactonderzoek om te onderzoeken wie mogelijk nog meer besmet is en van wie je het virus hebt gekregen. Deze mensen kunnen dan een prik krijgen om te voorkomen dat ze ziek worden.

Voor professionals

Sinds december 2022 is mpox in Nederland een groep B1-meldingsplichtige ziekte. Als u een cliënt op uw spreekuur ziet met klachten passend bij mpox, adviseren wij u contact op te nemen met de afdeling Infectieziektebestrijding via 010 - 433 99 66.

Wij zullen dan contact met u opnemen over het verdere testbeleid en de vervolgstappen. De afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD doet bron- en contactonderzoek en geeft een eventuele vaccinatie als post-expositieprofylaxe (PEP) na bevestigde mpox-gevallen.

Meer informatie over mpox is te vinden in LCI-richtlijnen op rivm.nl.