Spring naar het artikel

Norovirus

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De erg besmettelijke norovirussen zijn verantwoordelijk voor wat in de volksmond ‘buikgriep’ heet. Dit is een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Klachten die hierbij horen zijn overgeven en diarree.

Wat is het?

Norovirussen zijn erg besmettelijk. Ze veroorzaken een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Dit noemen we in de volksmond vaak ‘buikgriep’. Ieder jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep. Dat komt bij ongeveer een half miljoen van hen door het norovirus. Andere virussen die buikgriep veroorzaken zijn bijvoorbeeld het rotavirus en het adenovirus.

Wat merk je ervan?

Overgeven en diarree zijn de meest voorkomende klachten. Het overgeven is vaak heftig en kan snel optreden. Daarnaast kun je ook last hebben van misselijkheid, buikpijn, buikkrampen, koorts en hoofdpijn. De klachten ontstaan 1 tot 3 dagen nadat iemand het virus binnen krijgt. Na maximaal 4 dagen zijn de klachten meestal weer verdwenen. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten langer duren. Bij hen zijn de klachten vaak ook heviger. Hierbij kan uitdroging voorkomen.

Hoe kun je het krijgen?

Je raakt besmet met het norovirus via poep en overgeefsel. Dat komt meestal via de handen in de mond. Als iemand overgeeft, is besmetting via de lucht ook mogelijk. Handen die je na een toiletbezoek of voor het eten niet goed wast, kunnen het virus doorgeven. Maakt iemand besmet met het norovirus eten klaar zonder goede hygiëne? Dan kan dit ook leiden tot overdracht van het virus.

Hoe kun je het voorkomen?

Besmetting met het norovirus is te voorkomen door strenge hygiënemaatregelen. Als het mogelijk is moet de zieke persoon een eigen toilet gebruiken. Deze persoon mag geen eten klaarmaken. Ook is het advies het toilet vaker en nog beter schoon te maken. En altijd de handen goed te wassen.

Kan iemand met het norovirus naar het kinderdagverblijf, school of werk?

Werk je met voedsel en heb je last van overgeven of diarree? Of heb je deze klachten en zorg je voor patiënten of kinderen? Dan adviseert de GGD om niet te werken. Je kunt weer aan het werk zodra deze klachten over zijn. Let wel op de toilet- en handhygiëne. Het norovirus kan tot 3 weken na de klachten namelijk nog in poep zitten.

Kinderen met het norovirus voelen zich vaak te ziek om naar de opvang of school te gaan. Zij kunnen weer naar opvang of school, als de klachten van diarree en overgeven over zijn. Natuurlijk is ook daar de toilet- en handhygiëne in de eerste 3 weken daarna extra belangrijk. Vertel leidsters of juffen en meesters daarom dat je kind diarree heeft.

Wat doet GGD Rotterdam-Rijnmond?

De GGD kan bij een uitbraak van diarree en overgeven onderzoek doen naar de mogelijke oorzaak. Ook geeft de GGD advies over geschikte hygiënemaatregelen. Dit om te voorkomen dat meer mensen ziek worden.

Norovirus, je ziet het niet maar het is er wel; een korte film over norovirus

Benieuwd hoe het norovirus zich verspreidt? Kijk dan naar een film voor verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen of woonzorgcentra. Dit zijn centra voor ouderen die niet zelfstandig kunnen wonen. Je ziet hoe gemakkelijk de virussen in de lucht terecht kunnen komen. En hoe verraderlijk die snoeppot is.

De film laat ook zien welke maatregelen zorginstellingen nemen om het personeel, patiënten, bewoners en bezoekers te beschermen. Daarmee voorkomen ze dat er meer patiënten of bewoners ziek worden. Maar vooral dat medewerkers besmet raken en het virus mee naar huis nemen.

Bekijk de film 'Norovirus: Je ziet het niet, maar het is er wel'.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.