Spring naar het artikel

Vogelgriep

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Vogelgriep is ook bekend als aviaire influenza. Dit zijn verschillende soorten griepvirussen die gevaarlijk kunnen zijn voor (wilde) vogels. Vogelgriep bij wilde vogels komt vooral voor bij watervogels zoals eenden. Het afgelopen jaar kwam het ook voor bij zee- en kustvogels zoals kokmeeuwen. Vind je een zieke of dode vogel? Raak deze dan niet aan met je blote handen en maak een melding.

Wat moet ik doen als ik een dode vogel of ander dier vind?

Vind je een dode vogel of ander dood dier? Dan is het belangrijk dat je het dier niet aanraakt. Ligt het dier buiten jouw eigen tuin of balkon? Laat het dode dier dan opruimen door je gemeente.  

  • In Rotterdam kun je hiervoor 14 010 bellen of een melding doen in de MeldR app. 
  • Woon je buiten Rotterdam? Kijk dan bij jouw gemeente waar jij een melding kunt doen. 

Het is belangrijk om een melding te doen, zodat het dier wordt opgeruimd. En bijvoorbeeld katten en honden het dier niet opeten en er ziek van worden. 

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee, zoals kippen of kalkoenen. De ziekte komt ook voor bij (wilde) vogelsoorten, zoals eenden, duiven, kokmeeuwen of zwanen. Vogelgriep komt steeds vaker over de hele wereld voor, ook in Nederland. Er zijn twee vormen: een waar vogels niet ziek van worden (laag-pathogene). En een die dodelijk is voor vogels (hoog-pathogene, zoals H5N1). Vogelgriep wordt van dier op dier overgedragen door contact met besmet speeksel, neusafscheidingen of poep. 

Ruim deze dan zelf veilig op. Dit doe je door wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen te dragen. En de vogel in een vuilniszak of andere plastic zak te doen. Raak de vogel in ieder geval niet aan met je blote handen. Doe de zak in een afvalcontainer. Gooi de handschoenen weg of was de plastic handschoenen met een sopje. Was na het opruimen je handen. 

In de openbare buitenruimte van het havengebied is het Havenbedrijf verantwoordelijk voor het ruimen van dode vogels. Als je dode vogels ziet liggen, raak deze dan niet aan. Stuur een foto en de exacte locatie per e-mail naar klachtenbuitenruimte@portofrotterdam.com of vul het contactformulier in. 
 
Bedrijven in het havengebied die dode vogels op hun terrein vinden, moeten zelf zorgen voor het ruimen van de kadavers. Het NVWA heeft een handleiding hoe je dit als organisatie het beste kunt doen. Het is ook belangrijk om een melding te maken bij Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

Vind je een ziek dier? Bel dan de Dierenambulance via 0900 112 00 00. Voor zieke vogels kun je ook bellen met Karel Schot van de Vogelklas via 010 485 7847. 

Het advies is om het zieke dier niet zelf te verzorgen. Dit om verspreiding van ziektes te voorkomen.

 

Je kunt vogelgriep bij een dode vogel niet herkennen, daarvoor is onderzoek nodig. Vogels die erg ziek zijn, vallen op doordat ze ongecontroleerde bewegingen maken. Zoals knikken met de kop of rondjes draaien. Ook versufte vogels die tam lijken omdat je ze van dichtbij kunt benaderen, zijn mogelijk ziek. Raak deze vogels niet aan en bel met de Dierenambulance of de Vogelklas.

Vogelgriep bij mensen komt bijna niet voor. Alleen door direct contact met besmette dieren kun je vogelgriep krijgen. Meestal zijn dit mensen die de dieren verzorgen of mensen die dode vogels opruimen. Raak je besmet, dan merk je dat binnen 14 dagen na het laatste contact met zieke dieren. De klachten zijn vaak niet ernstig en zijn vergelijkbaar met de klachten bij een gewone griep. Zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoesten of een ontstoken oog.

Honden of katten kunnen vogelgriep krijgen door contact met een besmette vogel. Bijvoorbeeld door erin te bijten. Het is daarom belangrijk om contact tussen je huisdier en zieke of dode vogels te voorkomen. Zijn er veel zieke of dode vogels in de buurt of een gebied? Hou je hond dan aan de lijn tijdens het uitlaten en hou je kat tijdelijk binnen.

Hou je huisdier in dat geval even goed in de gaten. Krijgt je hond of kat last van klachten die lijken op de klachten bij gewone griep? Zoals koorts, benauwdheid, een loopneus of oogontsteking? Neem dan contact op met de dierenarts. Alle mogelijke klachten van vogelgriep bij huisdieren, vind je terug bij het RIVM.

Meer informatie

Meer informatie over vogelgriep vind je de website van het RIVM.