Spring naar het artikel

Zwangerschap en infecties

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Als u zwanger bent, kunnen sommige infecties vervelende gevolgen hebben voor uzelf en uw ongeboren kind.

Infectieziekten worden veroorzaakt door een bacterie, virus, parasiet of schimmel. Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Een verkoudheid kan geen kwaad maar sommige infecties kunnen wel ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld infecties met Toxoplasma of Listeria.

Wat merkt u ervan?

Raadpleeg altijd uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog als u denkt dat u mogelijk een infectie heeft. Vaak herkent u een infectie aan koorts. Specifieke klachten bij een voedselinfectie kunnen zijn: diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en buikkramp. Soms verlopen infecties zonder verschijnselen. Als u zwanger bent, neemt de verloskundige, huisarts of gynaecoloog tijdens het eerste bezoek bloed bij u af. Dit wordt gecontroleerd op syfilis, hepatitis B en HIV. Als het nodig is worden maatregelen genomen om besmetting van uw kind te voorkomen.

Hoe kunt u een infectie oplopen?

De ziekteverwekker wordt overgedragen via bijvoorbeeld handcontact, hoesten, seks, voedsel of dieren.

Hoe kunt u een infectie voorkomen?

  • Was uw handen voor en na het bereiden van het voedsel, na toiletbezoek, na het verschonen van luiers en na het tuinieren.
  • Verhit vlees, vis, schaal/schelpdieren tot ze goed gaar zijn en eet geen vleeswaren die gemaakt zijn van rauw vlees, zoals ossenworst en filet américain. Ook rauwe en ongepasteuriseerde melk en kaas die gemaakt is van rauwe melk kunt u beter niet nemen. Zorg verder voor een koude koelkast (2-7 graden Celsius) en was verse producten, zoals fruit en groente (ook voorgewassen sla) onder stromend water.
  • Gebruik tuinhandschoenen als u in de tuin werkt en vermijd contact met zand in de zandbak. Dit verkleint de kans dat u zand of aarde binnen krijgt die verontreinigd is met toxoplasma of listeria.
  • Verschoon niet zelf de kattenbak, want in ontlasting van katten kan toxoplasma zitten. Als u toch de kattenbak verschoont, doe dit dan dagelijks (want de ‘eitjes’ van toxoplasma zijn pas na één dag gevaarlijk) en gebruik dan handschoenen. Vermijd ook direct contact met geiten en schapen die net jongen hebben gekregen en was uw handen nadat u dieren op een (kinder)boerderij hebt aangeraakt.