Spring naar het artikel

Zwangerschap en infecties

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Als je zwanger bent, kunnen sommige infecties vervelende gevolgen hebben. Voor jezelf en voor je ongeboren kind.

Een bacterie, virus, parasiet of schimmel kan een infectieziekte veroorzaken. Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Een verkoudheid kan geen kwaad. Maar sommige infecties kunnen wel ernstige gevolgen hebben. Zoals infecties met Toxoplasma of Listeria.

 

Wat merk je ervan?

Ga altijd naar je huisarts, verloskundige of gynaecoloog als je denkt dat je een infectie hebt. Vaak herken je een infectie aan koorts. Klachten bij een voedselinfectie zijn bijvoorbeeld: diarree, misselijkheid, overgeven, buikpijn en buikkramp. 

Soms heb je een infectie zonder dat je het merkt. Als je zwanger bent, neemt de verloskundige, huisarts of gynaecoloog tijdens het eerste bezoek bloed bij je af. De arts laat jouw bloed dan op syfilis, hepatitis B en HIV controleren. Als het nodig is neemt de arts maatregelen om besmetting van je kind te voorkomen.

 

Hoe kun je een infectie oplopen?

De ziekteverwekker verspreidt zich via bijvoorbeeld handcontact, hoesten, seks, voedsel of dieren.

Hoe kun je een infectie voorkomen?

  • Was je handen voor en na het klaarmaken van voedsel. Maar ook na het toiletbezoek, na het verschonen van luiers en na het tuinieren.
  • Verhit vlees, vis, schaal- en schelpdieren tot ze goed gaar zijn. Eet geen vleeswaren van rauw vlees, zoals ossenworst en filet americain. Ook rauwe en ongepasteuriseerde melk, en kaas gemaakt met rauwe melk kun je beter niet nemen. Zorg verder voor een koude koelkast (2-7 graden Celsius). En was verse producten, zoals fruit en groente (ook voorgewassen sla) onder stromend water.
  • Gebruik tuinhandschoenen als je in de tuin werkt, en raak het zand in de zandbak niet aan. Dit verkleint de kans dat je zand of aarde binnenkrijgt met Toxoplasma of Listeria.
  • Verschoon de kattenbak niet zelf, want in de poep van katten kan Toxoplasma zitten. Verschoon je toch zelf de kattenbak? Doe dit dan iedere dag en gebruik handschoenen. De ‘eitjes’ van toxoplasma zijn namelijk pas na 1 dag gevaarlijk. Voorkom ook direct contact met geiten en schapen die net jongen hebben gekregen. En was je handen nadat je dieren op een (kinder)boerderij hebt aangeraakt.