Nieuws
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Mis 'm Niet
Jongvolwassenen die dit jaar nog gratis een volledige HPV-vaccinatie willen halen, moeten snel zijn. Er zijn namelijk twee prikken nodig en daar moeten minimaal 5 maanden tussen zitten. Volgend jaar kost het rond de 350 euro voor beide prikken. De GGD maakt het voor o.a reizigers makkelijk met een tijdelijke priklocatie op station Rotterdam centraal, van maandag 5 tot en met zondag 11 juni.
Lees meerMpox-vaccinatie weer van start
Vanaf medio mei 2023 beginnen we weer met vaccineren tegen mpox (voorheen: monkeypox of apenpokken). Iedereen met een verhoogd risico op mpox kan een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen. Dit keer word je niet uitgenodigd, maar moet je jezelf aanmelden bij de GGD als je een verhoogd risico loopt op mpox.
Lees meerMaak kennis met preventiedokter Rosanne
Op de markt, in winkelcentra en buurthuizen. Tegenwoordig zijn de preventiedokters van de GGD op allerlei plekken in de hele regio te vinden. Samen met het voorlichtingsteam geven zij voorlichting over gezondheid, leefstijl en infectieziekten.
Lees meerWeek van de teek
De komst van de lente betekent ook het begin van het tekenseizoen. Van maandag 17 t/m vrijdag 21 april is het de Week van de Teek, waarin extra aandacht uitgaat naar tekenbeten. De belangrijkste boodschap van de campagne is: 'In het groen geweest? Doe een tekencheck!'.
Lees meerGGD-kanjer Hemradj
💚 Een van onze kanjers is Hemradj. In 2021 kwam hij terecht bij de GGD. In eerste instantie bij Bron- en Contactonderzoek en sinds zeven maanden is hij coördinator marktacties bij team Preventie en fijnmazig voorlichten. Hier is hij onder andere verantwoordelijk voor de planning en briefing van voorlichters en soms springt hij zelf bij als voorlichter. ‘We proberen inwoners niet te overtuigen, maar willen ze goed informeren. Dat waarderen mensen.’
Lees meerDe GGD bus komt naar jouw buurt: op de gezonde tour!
Heb je vragen over je gezondheid? Ben je benieuwd hoe het nu zit met de HPV-prik? Of hoe je een infectie zo goed mogelijk kunt voorkomen? Dit voorjaar rijdt onze GGD bus door de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook bij jou in de buurt. Je kunt er terecht met al jouw vragen over gezondheid.
Lees meertbc
Vandaag is het Wereld Tuberculose Dag. Deze dag vragen we aandacht voor de strijd tegen tuberculose (tbc). Dat dat nog steeds nodig is, benadrukt onze arts (Upama) bij de tuberculosebestrijding. Dit doet zij sinds 2017.
Lees meerNiet meer naar de GGD voor coronatest
Testen op corona is niet meer nodig. Alle GGD’en stoppen daarom na 17 maart met het afnemen van de testen. Onze testlocaties zijn vanaf dat moment gesloten en je kunt geen afspraak meer maken.
Lees meerGGD op bezoek bij VWS
Afgelopen maandag was een delegatie van onze GGD Rotterdam-Rijnmond op bezoek bij VWS om een presentatie te geven over de Buurtaanpak van Preventie en Voorlichting aan het Managementteam Volksgezondheid van VWS. We waren er op uitnodiging van VWS, die ons complimenten gaf voor onze aanpak en er meer over wilde weten. We vertelden over onze datagedreven aanpak met een passende mix van interventies per buurt op basis van het Behavioural Change Wheel. Een hele mond vol, maar het betekent dat we door samen te werken met allerlei sleutelorganisaties, markt- en groepsvoorlichting, pop-up vaccinatielocaties en het verspreiden van brievenbusflyers, de doelgroepen kunnen bereiken in wijken met een lage vaccinatiegraad. We komen activiteiten in gesprek met inwoners en merken hoe waardevol dat is. We kunnen mensen echt helpen bij het maken van keuzes die te maken hebben met hun gezondheid. Ook nu over HPV bijvoorbeeld. Onderzoek over deze aanpak laat een positief effect zien. Daar kunnen we van leren; ook voor andere gezondheidsthema's. Bijvoorbeeld omdat we verbinding leggen met thema's als Gezond eten en Bewegen. We vinden het belangrijk om dit soort activiteiten voort te blijven zetten, zodat we op een laagdrempelige manier dichtbij de inwoners zijn. We delen onze ervaringen en inzichten natuurlijk graag met andere organisaties. En als Rotterdammers zijn we van het doorpakken: deze week staan we weer op de markt en leggen we mensen van alles uit over de nieuwe coronasituatie. Daar is heel veel behoefte aan. We merken dat veel inwoners nog vragen hebben of onzeker zijn over hoe het nu precies zit. En, ook al hoeft het niet meer, voor wie wil blijven we zelftesten uitdelen.
Lees meerTelefonische bereikbaarheid van Centrum Seksuele Gezondheid
Bij het Centrum Seksuele Gezondheid passen we onze dienstverlening deels aan. Vanaf maandag 20 februari zijn we alleen van 8.30 tot 12.15 uur telefonisch bereikbaar. Zo benutten we de middagen voor consulten met onze cliënten.
Lees meerPreventiedokters op pad met de GGD
Artsen van de GGD geven voorlichting over gezondheid, leefstijl en infectieziekten. Deze Preventiedokters willen iedereen goede informatie geven over gezondheid en over hoe je gezond leeft.
Lees meerVoorlichtingsacties over infectieziekten en gezondheid
Lees meerCoronaprik 5 t/m 11 jaar alleen voor medisch hoog risico
Tot nu toe was de coronaprik beschikbaar voor alle kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar. De Gezondheidsraad heeft het advies hierover bijgesteld: het is voor de meeste kinderen niet langer nodig om een coronaprik te krijgen. Het ministerie van VWS neemt dit advies over en heeft daarom besloten dat vanaf 23 februari 2023 alleen kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus worden uitgenodigd. Aanvullend op de basisserie (de eerste coronaprikken) kunnen deze kinderen vanaf eind februari ook een herhaalprik krijgen.
Lees meerHPV-vaccinatie in 2023 gratis beschikbaar voor jongvolwassenen
Vanaf januari ontvangen mannen en vrouwen van 19 tot en met 26 jaar een oproep voor de HPV-vaccinatie. Mannen ontvangen deze oproep voor de eerste keer. HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit virus kan zes soorten kanker veroorzaken. Het gaat onder andere om baarmoederhalskanker en mond- en keelkanker. De HPV-vaccinatie beschermt daartegen en bestaat uit twee prikken. Deze prikken zijn in 2023 gratis voor deze leeftijdsgroep.
Lees meerInwoners ervaren geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer
In de omgeving rondom de grotere luchthavens ervaren veel mensen ernstige geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer. Dat blijkt uit het rapport Belevingsonderzoek geluidhinder en slaapverstoring luchtvaart 2020 dat GGD GHOR Nederland op 11 juli 2022 heeft gepubliceerd. In het rapport is de ervaren geluidhinder door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht en vergeleken met eerdere jaren. Daarnaast is voor het eerst slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht.
Lees meerBoosterprik zonder afspraak
Zonder afspraak naar een van de boosterlocaties van GGD Rotterdam-Rijnmond. Dit is nu mogelijk. Omdat de piek van de boostercampagne achter de rug is, is er weer ruimte om zonder afspraak binnen te lopen. Een legitimatiebewijs en mondkapje zijn nodig om de prik te kunnen krijgen. Iedereen die dat wil, kan nu langskomen voor een eerste, tweede of boosterprik. Wie langer dan drie maanden geleden een coronabesmetting of -vaccinatie kreeg, komt in aanmerking voor de booster. Een boostervaccinatie pept de afweer tegen het coronavirus als het ware weer op. Hiermee wordt de verspreiding van het virus beperkt. Door de booster te halen draag je bij aan het beschermen van de samenleving. De omikronvariant die op dit moment heerst is minder gevaarlijk, maar geeft nog altijd een kans op ziekenhuisopname of long-covid. Afspraak voor de boosterprik Mensen die al een afspraak hebben staan, blijven welkom op het afgesproken tijdstip. Een afspraak maken is ook nog steeds mogelijk. Dit kan online of telefonisch via het landelijke afsprakennummer 0800-7070. Meer informatie over de boosterprik en op welke locaties in de regio dit kan, staat op de webpagina www.ggdrotterdamrijnmond.nl/boosterprik.
Lees meerPrikken zonder afspraak
Sinds kort kun je de meeste priklocaties van de GGD Rotterdam-Rijnmond weer zonder afspraak een coronavaccinatie krijgen. Dit geldt ook voor de boosterprik. Ook kun je hier binnenlopen voor vragen over corona.
Lees meerEurekaweek 2021 - Welkom in Rotterdam!
De komende jaren ga je studeren in onze havenstad en krijg je te maken met al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. Dit begint met je introductieperiode. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie van de GGD voor studenten. Op zondag 14 augustus (International Day) en dinsdag 16 augustus is de GGD ook aanwezig op de campus. Heb je vragen? Loop even langs! We zijn op 16 augustus ook met onze testbus aanwezig. Wil je je laten testen op corona, heb je vragen over het virus of vaccineren, of wil je een gratis zelftest? Loop dan gerust naar onze bus! GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. Dit doet we voor 15 gemeenten in regio Rijnmond vanuit de Wet Publieke Gezondheid. We geven deskundig advies aan inwoners, bedrijven en regiogemeenten over gezondheid, infectieziekten, reizigersziekten en -vaccinaties, milieu en seksuele gezondheid. We controleren de hygiëne bij piercings- en tatoeageshops, kinderopvangcentra en op schepen die de Rotterdamse haven binnenvaren. Onderzoek Ook doen we regelmatig onderzoek naar de gezondheid van de 1,3 miljoen inwoners in onze regio. Zo wordt de gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen in de regio in kaart gebracht en in de gaten gehouden. Corona De GGD levert een belangrijke bijdrage aan het onder controle krijgen van de coronapandemie. Dit doen we door inwoners te testen, te traceren en te vaccineren. Zo hebben we al een paar miljoen prikken gezet om het coronavirus eronder te krijgen. En we prikken nog steeds. De vaccinatiestrategie (wie er wanneer gevaccineerd wordt) bepaalt het ministerie van VWS. De GGD voert die strategie uit. Meer lezen over al onze dienstverlening? Kijk dan op onze website: www.ggdrotterdamrijnmond.nl Nederland is weer open. We zijn beter tegen het coronavirus bestand, door vaccinaties , booster- en herhaalprikken en de opgebouwde immuniteit. De vaccinaties werken bij veel mensen goed en een grote groep mensen heeft weerstand opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met corona. Maar het coronavirus is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek van worden. Het kabinet houdt de coronasituatie daarom goed in de gaten en onderneemt actie als er aanleiding toe is. Er geldt nog een aantal corona-adviezen: handen wassen, afstand houden van kwetsbare personen, een zelftest doen bij klachten en zorgen voor voldoende frisse lucht. Check voor meer informatie de website van de Rijksoverheid. Wil je meer weten over de coronaprik in onze regio? Kijk dan op onze webpagina over vaccineren Doe een zelftest als je coronagerelateerde klachten hebt, of wanneer je dichtbij een besmet persoon was. Of gewoon voor de zekerheid, vlak voor een feestje of daarna. Heb je een corona-zelftest gedaan en is deze positief? Dan ben je (waarschijnlijk) besmet met het coronavirus. Om te voorkomen dat je andere mensen besmet, ga je direct minimaal vijf dagen in isolatie en vermijd je contact met huisgenoten. Als je na die vijf dagen minimaal 24 uur klachtenvrij bent, mag je weer uit isolatie. Lees de informatiebrief of bekijk hier de video 'hoe werkt isolatie'. Informeer Het is belangrijk dat je de mensen met wie je contact hebt gehad informeert dat je positief getest bent op corona. Hoe je dit doet, lees je hier. Thuisquarantaine (thuisblijven) en corona Het advies om in quarantaine te gaan wanneer je in de buurt bent geweest van iemand met corona is vervallen. Om besmettingen en verspreiding tegen te gaan, is het wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon: extra alert te zijn op klachten direct te testen bij klachten en contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon te vermijden Twijfel je wat je moet doen als je in de buurt bent geweest van iemand met corona? Kijk dan op mijnvraagovercorona.nl wat je kunt doen. Meer weten over testen of onze andere testlocaties in de regio? Kijk op www.ggdrotterdamrijnmond.nl/coronatest. Iedereen die dat wil, kan gratis een prik tegen het coronavirus halen bij de GGD. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Je kunt op een priklocatie ook alleen binnenlopen om je vragen te stellen over corona. Alle locaties zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Kijk waar je terecht kunt en wat de actuele openingstijden zijn op onze webpagina over vaccineren. Wil je weten welke prik je wordt geadviseerd? Bekijk de coronaprikwijzer. Het Centrum Seksuele gezondheid is er voor jongeren tot 25 jaar. Je kunt er terecht voor soa-testen en al je vragen en problemen rondom seksualiteit. Meer informatie vind je hier: Centrum seksuele gezondheid www.sense.info Tip: volg het Instagram-account van onze soa-verpleegkundigen: RubyxCharlie Voor mannen die seks hebben met mannen is er www.mantotman.nl
Lees meerThuis getest worden op het coronavirus
De GGD krijgt veel vragen van mensen die thuis getest willen worden op het coronavirus. De GGD test alleen bij hoge uitzondering mensen thuis. Lees op deze pagina meer over testen in een thuissituatie.
Lees meerReactie op berichtgeving EenVandaag over rol ventilatiesysteem bij uitbraak
EenVandaag berichtte op 5 augustus jl. over het verband tussen verspreiding van het coronavirus en ventilatiesystemen in zorginstellingen. Waarom het coronavirus zich in de TweeMaster zo snel verspreid heeft, is nog niet volledig duidelijk. Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen. Het ventilatiesysteem aanwijzen als dé oorzaak van de verspreiding, is te voorbarig. De GGD Rotterdam-Rijnmond coördineert een breder uitbraakonderzoek. Dit doen we samen met Argos Zorggroep en het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Het RIVM is hierbij betrokken. Binnen dit bredere onderzoek is bron- en contactonderzoek gecombineerd met sequencing en een intern- en extern onderzoek naar de rol van het ventilatiesysteem. Uit het onderzoek rondom het ventilatiesysteem kwamen bevindingen naar voren die de drie partijen reden gaven voor vervolgonderzoek. Het is met de huidige informatie te kort door de bocht om te stellen dat het recirculatie ventilatiesysteem of het functioneren hiervan de enige oorzaak is van de uitbraak. Tot het onderzoek is afgerond, kunnen we de rol van het ventilatiesysteem bij de verspreiding van het coronavirus niet aantonen en/of uitsluiten. Andere mogelijke oorzaken van de uitbraak worden ook nog onderzocht. Landelijk en internationaal is er veel aandacht voor de rol van ventilatiesystemen bij het verspreiden van het coronavirus. Nog niet alle informatie is bekend, daarom is het belangrijk om goed, onderbouwd onderzoek te doen en hierover te communiceren als feiten voldoende onderbouwd zijn. Dat is onze rol als wetenschappers en professionals.
Lees meerStofoverlast in Hoek van Holland
Met enige regelmaat is er sprake van neerslag van zwart stof in Hoek van Holland. Dit leidt tot onrust en zorgen bij een deel van de inwoners. Sommigen vragen zich af of het stof kwaad kan voor de gezondheid. Gezondheid is een breed begrip. Naast gezondheidseffecten die je direct merkt (zoals hoesten en prikkende ogen), bestaat ook de vraag wat regelmatige blootstelling aan stof voor de langere termijn voor de gezondheid betekent. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Het is begrijpelijk dat de inwoners van Hoek van Holland hier vragen over hebben.
Lees meerCoronavirus in de regio Rijnmond
Op Gezondheid in kaart geven wij inzicht in de aantallen COVID-19 positief bevestigde bewoners die gemeld zijn bij de GGD Rotterdam-Rijnmond.
Lees meer
Geen resultaten gevonden.