Spring naar het artikel

Nieuws

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

 • Diederik Gommers, Intensivist Erasmus MC_Foto:Levien Willemse

  Interview met Diederik Gommers

  Het is volop herfst. Een seizoen waarin veel wordt gehoest en gesnotterd én waarin veel mensen het coronavirus krijgen. Om je immuunsysteem een oppepper te geven, mag iedereen van 12 jaar of ouder een herhaalvaccinatie tegen het coronavirus halen. Diederik Gommers is afdelingshoofd intensive care in het Erasmus MC in Rotterdam. ‘Maak zelf de afweging of je de herhaalprik nodig hebt: om jezelf of juist anderen tegen het virus te beschermen.’

  Lees meer
 • prikken zonder afspraak

  Herhaalprik zonder afspraak

  Iedereen van 12 jaar en ouder kan een (herhaal)prik tegen corona halen. Vanaf maandag 7 november kan dit bij alle priklocaties in de regio Rotterdam-Rijnmond zonder afspraak. 

  Lees meer
 • voorlichting op de markt

  Voorlichtingen corona en gezondheid

  Op verschillende plekken in de regio geeft GGD Rotterdam-Rijnmond voorlichtingen over corona en gezondheid. Een team van voorlichters beantwoordt vragen van inwoners over een gezonde weerstand, vaccineren, testen en de hygiënemaatregelen tegen corona. Ook is er informatie over gezond en betaalbaar eten en kunnen mensen een coronatest (laten) doen.

  Lees meer
 • Herhaalprik tegen corona

  Vanaf 19 september start GGD Rotterdam-Rijnmond het vaccineren met de herhaalprik tegen corona. Iedereen van 12 jaar en ouder met een basisvaccinatie komt dit najaar in aanmerking voor deze prik. Inwoners van 60 jaar en ouder, inwoners onder de 60 jaar met een kwetsbare gezondheid (griepprikgroep) én zorgmedewerkers kunnen als eersten een afspraak maken voor deze prik. Zij ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging.

  Lees meer
 • Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen van start

  Hoe gaat het met de volwassen inwoners van GGD Rotterdam-Rijnmond na tweeëneenhalf jaar corona? De coronacrisis heeft ieders leven beïnvloed. GGD Rotterdam-Rijnmond brengt daarom de gevolgen van de coronaperiode op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van inwoners van 18 jaar en ouder in kaart. Dit doen we in samenwerking met het RIVM, het CBS en de andere GGD’en.

  Lees meer
 • een vaccinatielocatie

  Tijdelijk nieuwe openingstijden coronapriklocaties

  Een aantal coronapriklocaties hebben in de periode van 5 tot en met 18 september nieuwe openingstijden. Momenteel is het rustiger op de priklocaties. Op de dagen dat de locaties open zijn, kun je in die periode tot 13.00 of 14.00 uur terecht voor een prik tegen het coronavirus. De testlocaties en de locaties voor monkeypoxvaccinatie houden de reguliere openingstijden aan.

  Lees meer
 • Hitte in de regio: blijf goed drinken en zorg voor verkoeling!

  Het wordt de komende dagen erg warm. Vanaf woensdag 10 augustus geldt het Nationaal Hitteplan. Woensdag en de dagen daarna worden temperaturen van 30 graden en hoger verwacht. Voor sommige mensen kan hitte gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld voor ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen. Zij lopen meer kans op oververhitting of uitdroging. Blijf goed drinken en zorg voor verkoeling!

  Lees meer
 • laatste prikdag Schuttersveld

  Zaterdag 31 juli worden de laatste prikken gezet in sportcentrum Schuttersveld in de Rotterdamse wijk Crooswijk. GGD’ers Guus Paalvast en Rosa Leon de Belen hebben hun laatste dienst al gehad. De sporthal is de langst geopende priklocatie van de GGD in de regio. Vanaf 1 augustus krijgt het gebouw zijn oude functie als sportcentrum weer terug.

  Lees meer
 • Een uitvergroot virusdeel van het apenpokkenvirus

  Vaccinatie monkeypox start donderdag 4 augustus

  GGD Rotterdam Rijnmond startte donderdag 4 augustus met het preventief vaccineren van risicogroepen tegen monkeypox (apenpokken). Mensen die per mail of sms een uitnodiging krijgen, kunnen terecht op onze vaccinatielocatie. Zonder persoonlijke uitnodiging kan men op dit moment niet terecht voor een vaccinatie. Vanaf 1 november as plannen we geen afspraken meer in voor een eerste prik, omdat de uitbraak van het apenpokkenvirus in Nederland vrijwel voorbij is. Daarom stopt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu binnenkort de vaccinatiecampagne.

  Lees meer
 • Inwoners ervaren geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer

  In de omgeving rondom de grotere luchthavens ervaren veel mensen ernstige geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer. Dat blijkt uit het rapport Belevingsonderzoek geluidhinder en slaapverstoring luchtvaart 2020 dat GGD GHOR Nederland op 11 juli 2022 heeft gepubliceerd. In het rapport is de ervaren geluidhinder door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht en vergeleken met eerdere jaren. Daarnaast is voor het eerst slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht.

  Lees meer
 • Zeer warm weer verwacht: hitteplan actief

  Vanaf maandag worden er temperaturen van 30°C of hoger voorspeld. Het RIVM activeert daarom het Nationaal Hitteplan. Voor een aantal kwetsbare doelgroepen, met name ouderen en mensen met een chronische aandoening, is aanhoudend warm weer een risico voor de gezondheid. De GGD adviseert hen voldoende water te drinken, koelte op te zoeken en lichamelijke inspanning te beperken.

  Lees meer
 • Herinneringsoproep booster en/of herhaalprik

  Vanaf 8 juli start het RIVM met een herinneringsactie. Mensen van 60 jaar en ouder die na de uitnodiging eerder dit jaar de herhaalprik (2e booster) nog niet haalden, ontvangen een herinneringsuitnodiging. Ook volwassenen vanaf 18 jaar die na de uitnodiging voor de booster deze nog niet haalden, ontvangen binnenkort een herinnering.

  Lees meer
 • Gezin op het strand. Foto van Rhalda Jansen.

  Zonbescherming in de zomervakantie

  De zomervakantie gaat beginnen! Dat betekent dat veel mensen vrij nemen en de zon opzoeken op het strand, het balkon of in de tuin thuis en bij vakantiehuisjes of de camping. In de zomer is de zonkracht sterk. Bescherm jezelf en kinderen daarom tegen verbranding: geniet, maar verbrand niet.

  Lees meer
 • Een man kijkt denken naar zijn laptop met een hand tegen zijn hoofd

  Centrum Seksueel Geweld start landelijke campagne voor mannelijke slachtoffers

  Een op de vijf jongens en mannen is slachtoffer van seksueel misbruik. Opvallend is dat maar weinig van hen professionele hulp zoeken, terwijl ze wel last van de gevolgen hebben. Het Centrum Seksueel Geweld wil hier verandering in brengen met een campagne specifiek gericht op mannen die het slachtoffer zijn van (online) seksueel misbruik. De boodschap: wij zijn er ook voor jullie. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond.

  Lees meer
 • vrouw in vertrekhal

  Goed voorbereid op reis? Check de coronaregels in jouw vakantieland!

  Ga jij binnenkort op reis? Laat je niet verrassen en check op tijd de coronaregels in jouw vakantieland en in de landen waar je doorheen reist. De regels verschillen per land. Check dus voor jouw vertrek of je goed voorbereid bent. Heb je vragen? We helpen je graag.

  Lees meer
 • Boosterprik zonder afspraak

  Zonder afspraak naar een van de boosterlocaties van GGD Rotterdam-Rijnmond. Dit is nu mogelijk. Omdat de piek van de boostercampagne achter de rug is, is er weer ruimte om zonder afspraak binnen te lopen.  Een legitimatiebewijs en mondkapje zijn nodig om de prik te kunnen krijgen. Iedereen die dat wil, kan nu langskomen voor een eerste, tweede of boosterprik. Wie langer dan drie maanden geleden een coronabesmetting of -vaccinatie kreeg, komt in aanmerking voor de booster. Een boostervaccinatie pept de afweer tegen het coronavirus als het ware weer op. Hiermee wordt de verspreiding van het virus beperkt. Door de booster te halen draag je bij aan het beschermen van de samenleving. De omikronvariant die op dit moment heerst is minder gevaarlijk, maar geeft nog altijd een kans op ziekenhuisopname of long-covid. Afspraak voor de boosterprik Mensen die al een afspraak hebben staan, blijven welkom op het afgesproken tijdstip. Een afspraak maken is ook nog steeds mogelijk.  Dit kan online of telefonisch via  het landelijke afsprakennummer 0800-7070.  Meer informatie over de boosterprik en op welke locaties in de regio dit kan, staat op de webpagina www.ggdrotterdamrijnmond.nl/boosterprik.   

  Lees meer
 • Man met headset achter een computerscherm

  Drukte bij bron- en contactonderzoek

  Vanwege het oplopende aantal besmettingen is het erg druk bij onze afdeling Bron- en contactonderzoek. Het lukt ons op dit moment niet meer om iedereen die positief getest is te bellen. Ook onze callcenters krijgen veel telefoontjes. Bent u getest en in afwachting van de uitslag? Wij vragen u te wachten tot uw uitslag zichtbaar is in de online portal www.coronatest.nl en niet te bellen voor uw uitslag.

  Lees meer
 • Testen zonder afspraak

  Heb je klachten die passen bij het coronavirus (hoesten, verkoudheid en/of koorts)? Dan kan je in sommige gevallen zonder afspraak een test doen bij onze testlocaties in de regio.

  Lees meer
 • Prikken zonder afspraak, locatie Vlaardingen

  Prikken zonder afspraak

  Sinds kort kun je de meeste priklocaties van de GGD Rotterdam-Rijnmond weer zonder afspraak een coronavaccinatie krijgen. Dit geldt ook voor de boosterprik. Ook kun je hier binnenlopen voor vragen over corona.

  Lees meer
 • Eurekaweek 2021 - Welkom in Rotterdam!

  De komende jaren ga je studeren in onze havenstad en krijg je te maken met al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. Dit begint met je introductieperiode. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie van de GGD voor studenten. Op zondag 14 augustus (International Day) en dinsdag 16 augustus is de GGD ook aanwezig op de campus. Heb je vragen? Loop even langs! We zijn op 16 augustus ook met onze testbus aanwezig. Wil je je laten testen op corona, heb je vragen over het virus of vaccineren, of wil je een gratis zelftest? Loop dan gerust naar onze bus! GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. Dit doet we voor 15 gemeenten in regio Rijnmond vanuit de Wet Publieke Gezondheid.  We geven deskundig advies aan inwoners, bedrijven en regiogemeenten over gezondheid, infectieziekten, reizigersziekten en -vaccinaties, milieu en seksuele gezondheid.  We controleren de hygiëne bij piercings- en tatoeageshops, kinderopvangcentra en op schepen die de Rotterdamse haven binnenvaren. Onderzoek Ook doen we regelmatig onderzoek naar de gezondheid van de 1,3 miljoen inwoners in onze regio. Zo wordt de gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen in de regio in kaart gebracht en in de gaten gehouden. Corona De GGD levert een belangrijke bijdrage aan het onder controle krijgen van de coronapandemie. Dit doen we door inwoners te testen, te traceren en te vaccineren. Zo hebben we al een paar miljoen prikken gezet om het coronavirus eronder te krijgen. En we prikken nog steeds. De vaccinatiestrategie (wie er wanneer gevaccineerd wordt) bepaalt het ministerie van VWS. De GGD voert die strategie uit. Meer lezen over al onze dienstverlening? Kijk dan op onze website: www.ggdrotterdamrijnmond.nl   Nederland is weer open. We zijn beter tegen het coronavirus bestand, door vaccinaties , booster- en herhaalprikken en de opgebouwde immuniteit. De vaccinaties werken bij veel mensen goed en een grote groep mensen heeft weerstand opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met corona. Maar het coronavirus is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek van worden. Het kabinet houdt de coronasituatie daarom goed in de gaten en onderneemt actie als er aanleiding toe is. Er geldt nog een aantal corona-adviezen: handen wassen, afstand houden van kwetsbare personen, een zelftest doen bij klachten en zorgen voor voldoende frisse lucht. Check voor meer informatie de website van de Rijksoverheid. Wil je meer weten over de coronaprik in onze regio? Kijk dan op onze webpagina over vaccineren Doe een zelftest als je coronagerelateerde klachten hebt, of wanneer je dichtbij een besmet persoon was. Of gewoon voor de zekerheid, vlak voor een feestje of daarna.  Heb je een corona-zelftest gedaan en is deze positief? Dan ben je (waarschijnlijk) besmet met het coronavirus. Om te voorkomen dat je andere mensen besmet, ga je direct minimaal vijf dagen in isolatie en vermijd je contact met huisgenoten. Als je na die vijf dagen minimaal 24 uur klachtenvrij bent, mag je weer uit isolatie. Lees de informatiebrief of bekijk hier de video 'hoe werkt isolatie'. Informeer Het is belangrijk dat je de mensen met wie je contact hebt gehad informeert dat je positief getest bent op corona. Hoe je dit doet, lees je hier. Thuisquarantaine (thuisblijven) en corona Het advies om in quarantaine te gaan wanneer je in de buurt bent geweest van iemand met corona is vervallen. Om besmettingen en verspreiding  tegen te gaan, is het wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon: extra alert te zijn op klachten direct te testen bij klachten en contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon te vermijden Twijfel je wat je moet doen als je in de buurt bent geweest van iemand met corona? Kijk dan op mijnvraagovercorona.nl wat je kunt doen.  Meer weten over testen of onze andere testlocaties in de regio? Kijk op www.ggdrotterdamrijnmond.nl/coronatest. Iedereen die dat wil, kan gratis een prik tegen het coronavirus halen bij de GGD. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Je kunt op een priklocatie ook alleen binnenlopen om je vragen te stellen over corona. Alle locaties zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Kijk waar je terecht kunt en wat de actuele openingstijden zijn op onze webpagina over vaccineren. Wil je weten welke prik je wordt geadviseerd? Bekijk de coronaprikwijzer.   Het Centrum Seksuele gezondheid is er voor jongeren tot 25 jaar. Je kunt er terecht voor soa-testen en al je vragen en problemen rondom seksualiteit. Meer informatie vind je hier: Centrum seksuele gezondheid www.sense.info Tip: volg het Instagram-account van onze soa-verpleegkundigen: RubyxCharlie Voor mannen die seks hebben met mannen is er www.mantotman.nl

  Lees meer
 • Verslagenheid na overlijden op testlocatie Ahoy

  Vanochtend is een vrouw onwel geworden op de testlocatie Rotterdam Ahoy.  Zij stond in de wachtrij voor een coronatest. Medewerkers van deze locatie hebben deze vrouw direct gereanimeerd. Het ambulancepersoneel heeft de reanimatie vervolgens overgenomen. Dit mocht helaas niet meer baten, zij is ter plaatse overleden. De familie van het slachtoffer wordt op dit moment opgevangen op de locatie. Onze gedachten gaan uit naar hen, familie en vrienden. We zijn enorm geschrokken van deze gebeurtenis. We geven steun aan de familie en aan de betrokken medewerkers. De verslagenheid is groot en dit heeft een grote impact op zowel de familieleden als onze medewerkers. De dienstverlening op de testlocatie Rotterdam Ahoy werd daarom tijdelijk stilgelegd. Mensen die een testafspraak hebben, konden terecht op een van de andere testlocaties. De locatie is sinds 13.15 uur weer open voor afspraken.

  Lees meer
 • Planning vaccinatielocaties

  Inwoners van de regio Rotterdam-Rijnmond kunnen zich inmiddels op 10 locaties laten vaccineren: Rotterdam The Hague Airport, sporthal Groenoord in Schiedam, sporthal Den Oert in Spijkenisse, Recreatiecentrum de Staver in Sommelsdijk (Goeree-Overflakkee), de Van Nellefabriek in Rotterdam, sporthal Schenkel in Capelle a/d IJssel, bij het SS Rotterdam, in de tijdelijke hal op parkeerterrein Hofhoek bij metrostation Poortugaal en in Maassluis. De komende maanden komen daar nog meer locaties bij, verspreid over de regio. Hierdoor kunnen de inwoners van de regio Rotterdam-Rijnmond zich steeds dichterbij huis laten vaccineren.

  Lees meer
 • Eerste resultaten grootschalig testen in Charlois

  In Rotterdam Charlois is de afgelopen weken een pilot geweest met risicogericht grootschalig testen. Sinds 26 januari konden inwoners op 10 extra locaties in de buurt getest worden op het coronavirus. Hiervoor hoefden zij geen afspraak te maken. Ook zonder coronaklachten konden zij getest worden. Met deze pilot wilden de GGD en het Erasmus MC inzicht krijgen in de testbereidheid, corona infecties opsporen en het effect van gezondheidsvoorlichting meten. In iets minder dan 6 weken hebben in totaal 15.662 mensen zich laten testen op een van de locaties. De opkomst per dag werd aan het einde van de pilot steeds groter. Zo’n 49% van de mensen kwam uit Charlois. In de pilotperiode hebben omgerekend 11% van de 68.000 inwoners van Charlois zich laten testen. Ook uit de nabijgelegen gebieden Feijenoord en IJsselmonde lieten mensen zich testen (11% van de geteste personen). De rest van de mensen (40% van de geteste personen) kwam van buiten Rotterdam-Zuid. In totaal werden 900 personen (5,8%) positief getest op het coronavirus. Voorafgaand aan de pilot in Charlois heeft de GGD pilots gedaan met testen op wijkniveau, in de wijken Bospolder-Tussendijken, Hillesluis en de Afrikaanderwijk. Daar viel op dat een op de drie geteste mensen uit de wijken zelf kwam. In Charlois is dit iets hoger, een op de twee geteste mensen kwam uit Charlois. Inloop en afspraken De 10 extra locaties waren open voor zowel inloop als op afspraak. In totaal liepen 6.692 mensen (43%) binnen bij een van de locaties. Dit is positief, omdat dit naar verwachting mensen zijn die anders minder snel naar een testlocatie waren gegaan. De overige 57% maakte een afspraak. Dit verklaart waarom ook veel mensen van buiten Rotterdam-Zuid getest zijn in Charlois. Wat daarnaast opvalt is dat mensen van boven de 50 jaar vaker gebruik maken van de inloopmogelijkheid, jongere mensen plannen eerder een afspraak.   Resultaten De GGD is tevreden over hoe de pilot is verlopen. Ewout Fanoy, arts infectieziektebestrijding licht toe: “We hebben veel geleerd van Charlois. We zijn begonnen met een paar bussen in kleinere wijken. De volgende stap was een groter gebied testen, zodat we konden onderzoeken of lokale testplekken drempelverlagend kunnen zijn, zeker gecombineerd met communicatie, vrije inloop en de mogelijkheid om je ook zonder klachten te laten testen. Op deze en meer vragen hebben we dankzij deze pilot antwoord gekregen.” De GGD verwachtte ongeveer 20.000 mensen te kunnen testen in Charlois (30% van de inwoners). Door de rellen en het winterse weer moesten de locaties in de eerste weken een aantal keren worden gesloten. Fanoy: “Daardoor moesten we onze verwachting iets bijstellen. Je zag vooral in de laatste fase van de pilot dat veel mensen gehoor gaven aan de oproep om zich te laten testen. We zijn dus met een screeningspercentage van 11 procent niet ontevreden, dat is een serieus aantal. Daarnaast hebben we in totaal 900 diagnoses gesteld, en dankzij isolatiemaatregelen waarschijnlijk een flink aantal nieuwe besmettingen kunnen voorkomen.” De GGD Rotterdam-Rijnmond bedankt alle inwoners en betrokken partijen in Charlois voor de medewerking aan deze pilot.   Communicatie Voor de pilots in de verschillende wijken is met name gebruik gemaakt van het lokale netwerk. Dit netwerk heeft ervoor gezorgd dat er bekendheid werd gegeven aan het laagdrempelige testen. Bij het testen van het gebied Charlois is ook samengewerkt met het lokale netwerk om wijkbewoners te bereiken. Daarnaast bleek dat de inzet van social media en huis-aan-huis verspreide informatie over de lokale testlocaties een grote meerwaarde had. Inzet van deze vorm van communicatie heeft een positief effect gehad op de opkomst. Vooral in de laatste weken werd het aantal inwoners dat gebruik maakte van de inloopmogelijkheid steeds hoger. Afronding pilot De GGD en het Erasmus MC gaan aan de slag met een uitgebreide analyse van de cijfers. Tijdens de pilot is ook een gedragsonderzoek uitgevoerd. In totaal hebben 1.135 mensen na hun coronatest een enquête ingevuld. Deze inzichten en analyses worden binnenkort gedeeld met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat opdrachtgever is voor het grootschalig testen. De geleerde lessen uit Charlois kunnen op deze manier landelijk het verschil maken in het aanpakken van het virus. De uitkomsten van het hele onderzoek zullen naar verwachting in het tweede kwartaal bekend zijn.

  Lees meer
 • Het pand van de GGD Rotterdam-Rijnmond aan de Schiedamsedijk in Rotterdam.

  Beperkte openingstijden Centrum Seksuele Gezondheid (Soa-poli)

  De Soa-poli is op dit moment beperkt geopend. Dit geldt ook voor Testlab Rotterdam. Bel naar 010-4438021 (ma t/m vrij van 8:30 - 17:00) voor de testmogelijkheden.

  Lees meer
 • Mevrouw krijgt coronavaccinatie in haar bovenarm in de vaccinatielocatie bij Rotterdam The Hague Airport.

  Eerste zorgmedewerker in de regio gevaccineerd

  De 59-jarige verpleeghuismedewerker Debora is vrijdag rond 9.30 uur als eerste zorgmedewerker uit onze regio ingeënt met een coronavaccin. Op de priklocatie bij Rotterdam The Hague Airport kreeg ze het Pfizer-vaccin toegediend.

  Lees meer
 • Coronavirusdeeltjes uitvergroot

  Hou het veilig, ook tijdens de feestdagen

  De feestdagen komen er weer aan. Ook dan moeten we ons aan de richtlijnen houden om elkaar niet het virus cadeau te doen. De GGD'en willen aan deze boodschap bijdragen met een animatie die we vanaf vandaag verspreiden.

  Lees meer
 • GGD medewerker neemt een coronatest af bij iemand.

  Thuis getest worden op het coronavirus

  De GGD krijgt veel vragen van mensen die thuis getest willen worden op het coronavirus. De GGD test alleen bij hoge uitzondering mensen thuis. Lees op deze pagina meer over testen in een thuissituatie.

  Lees meer
 • Een medewerker van de GGD met coronatesten.

  Nieuwe tijdelijke coronatestlocatie in Rotterdam

  Deze week opent de GGD een nieuwe tijdelijke testlocatie in Rotterdam in het Waalhaven gebied. De locatie bevindt zich in een loods aan de Albert Plesmanweg 111. De loods is eigendom van het Havenbedrijf Rotterdam.

  Lees meer
 • De Tweemaster in Maassluis

  Conclusies resultaten uitbraakonderzoek de Tweemaster

  In juni/juli kampte zorginstelling De Tweemaster met een uitbraak van het coronavirus, waarbij zowel bewoners als medewerkers besmet raakten. GGD Rotterdam-Rijnmond coördineerde namens alle betrokken partijen het clusteronderzoek naar deze uitbraak. Uit dit onderzoek blijkt dat het virus via twee routes de instelling binnenkwam. Verspreiding heeft waarschijnlijk plaatsgevonden via een besmette bewoner en/of besmette medewerkers. Er is ook onderzoek gedaan naar de ventilatiesystemen, maar dit lijkt niet de meest voor de hand liggende verspreidingsroute. Het onderzoek bestond uit bron- en contactonderzoek, een onderzoek naar het ventilatiesysteem, infectiepreventie en sequencing. Dit laatste is een onderzoek waarbij wordt gekeken of binnen een uitbraak sprake is van meerdere virusstammen. Daarbij zijn twee verschillende virusstammen (en dus clusters) gevonden, waarvan het ene cluster (B) nadrukkelijk groter was dan het andere (A).

  Lees meer
 • Coronavirus

  Reactie op berichtgeving EenVandaag over rol ventilatiesysteem bij uitbraak

  EenVandaag berichtte op 5 augustus jl. over het verband tussen verspreiding van het coronavirus en ventilatiesystemen in zorginstellingen. Waarom het coronavirus zich in de TweeMaster zo snel verspreid heeft, is nog niet volledig duidelijk. Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen. Het ventilatiesysteem aanwijzen als dé oorzaak van de verspreiding, is te voorbarig. De GGD Rotterdam-Rijnmond coördineert een breder uitbraakonderzoek. Dit doen we samen met Argos Zorggroep en het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Het RIVM is hierbij betrokken. Binnen dit bredere onderzoek is bron- en contactonderzoek gecombineerd met sequencing en een intern- en extern onderzoek naar de rol van het ventilatiesysteem. Uit het onderzoek rondom het ventilatiesysteem kwamen bevindingen naar voren die de drie partijen reden gaven voor vervolgonderzoek. Het is met de huidige informatie te kort door de bocht om te stellen dat het recirculatie ventilatiesysteem of het functioneren hiervan de enige oorzaak is van de uitbraak. Tot het onderzoek is afgerond, kunnen we de rol van het ventilatiesysteem bij de verspreiding van het coronavirus niet aantonen en/of uitsluiten. Andere mogelijke oorzaken van de uitbraak worden ook nog onderzocht. Landelijk en internationaal is er veel aandacht voor de rol van ventilatiesystemen bij het verspreiden van het coronavirus. Nog niet alle informatie is bekend, daarom is het belangrijk om goed, onderbouwd onderzoek te doen en hierover te communiceren als feiten voldoende onderbouwd zijn. Dat is onze rol als wetenschappers en professionals.

  Lees meer
 • Strand bij Hoek van Holland

  Stofoverlast in Hoek van Holland

  Met enige regelmaat is er sprake van neerslag van zwart stof in Hoek van Holland. Dit leidt tot onrust en zorgen bij een deel van de inwoners. Sommigen vragen zich af of het stof kwaad kan voor de gezondheid. Gezondheid is een breed begrip. Naast gezondheidseffecten die je direct merkt (zoals hoesten en prikkende ogen), bestaat ook de vraag wat regelmatige blootstelling aan stof voor de langere termijn voor de gezondheid betekent. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Het is begrijpelijk dat de inwoners van Hoek van Holland hier vragen over hebben.

  Lees meer
 • GGD opent extra coronatestlocaties in de regio

  GGD Rotterdam-Rijnmond bereidt zich voor om in juni dagelijks ruim 1000 inwoners te testen op het coronavirus. In juni kunnen alle Nederlanders die klachten hebben zoals verkoudheid, keelpijn of koorts zich door de GGD laten testen.  De GGD opent daarom binnenkort vier extra testlocaties in de regio. Iedereen kan zelf, zonder tussenkomst van een arts, een afspraak maken. Er komt een tweede testlocatie bij in Rotterdam, bij het Fietspunt op de Koperstraat 23. Ook in Goeree-Overflakkee wordt een locatie geopend in een leegstaand bedrijfspand op bedrijventerrein Oostplaat, aan de rand van Middelharnis (Zernikeweg 28). In Schiedam wordt een testlocatie geopend bij de Margriethal (Nieuwe Damlaan 5). Ook komt er een testlocatie in de gemeente Nissewaard, bij de voormalige milieustraat aan de Raadsheerenhoek 27 in Zuidland. De GGD beschikt daarnaast nog over twee mobiele testunits die ingezet kunnen worden. Deze camperbussen zullen wekelijks testen in Hoek van Holland en Maassluis.

  Lees meer
 • Testbeleid uitgebreid

  Vanaf woensdag 6 mei kunnen meerdere doelgroepen zich bij de GGD Rotterdam-Rijnmond laten testen op het coronavirus. Mensen kunnen getest worden als ze gezondheidsklachten hebben die passen bij COVID-19. De klachten moeten minimaal 24 uur aanwezig zijn. De uitbreiding van het testen doen we gefaseerd. Personeel kinderopvang, buitenschoolse opvang en gastouders Docenten primair onderwijs en onderwijsassistenten Personeel betrokken bij leerlingenvervoer  Jeugdtrainers (Para)medische contactberoepen voor zover niet op basis van een medische indicatie, zoals apothekers, tandartsen, verloskundigen en diëtisten. Contactberoepen gericht op persoonlijke verzorging, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en pedicuren) Contactberoepen gericht op alternatieve behandelwijzen, zoals acupuncturisten Rijinstructeurs Zorgverleners die thuis zorg en ondersteuning leveren getest kunnen worden, zoals mantelzorgers, huishoudelijke hulp, mensen werkzaam in de dagbesteding, of maatschappelijk opvang Jeugdhulp OV-medewerkers Medewerkers van politie, BOA’s, en marechaussee. Iedereen met klachten.

  Lees meer
 • Representatie van een coronavirusdeeltje

  Coronavirus in de regio Rijnmond

  Op Gezondheid in kaart geven wij inzicht in de aantallen COVID-19 positief bevestigde bewoners die gemeld zijn bij de GGD Rotterdam-Rijnmond.

  Lees meer
 • Een mug

  Help mee muggenziekten te voorkomen!

  Doe mee met het ZOEM-onderzoek

  Lees meer

Geen resultaten gevonden.