Spring naar het artikel

Nieuws

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

  • GGD RR ontvangt manifest Transzorg

    Zorg voor transmensen goed organiseren. Dat willen meerdere organisaties als Transgender Netwerk en Trans in Eigen Hand. En die zorg zouden ze in deze regio graag onderbrengen bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Hiervoor pleiten de organisaties in een door hen geschreven manifest dat zij overhandigden aan de afdeling Seksuele Gezondheid van de GGD Rotterdam-Rijnmond op maandag 18 november tijdens Transgender Awareness Week.

    Lees meer
  • Groepsfoto van ondertekening moment Green deal

    GGD ondertekent Green deal Duurzame zorg 3.0

    Op maandag 11 november 2024 ondertekende de GGD Rotterdam-Rijnmond de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Dit gebeurde in het bijzijn van wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van de Gemeente Rotterdam tijdens de Nationale Klimaatweek. De Green Deel Duurzame Zorg is een landelijke afspraak om de CO2-uitstoot en schade aan het milieu in de zorgsector sterk te verminderen.

    Lees meer
  • Start Stoptober 2024

    ‘Ik dacht dat ik nooit zou stoppen. Inmiddels ben ik nu 10 maanden gestopt. Als ík het kan…’ Jelena (48 jaar) vertelt over haar ervaring met stoppen met roken.

    Lees meer
  • Tijgermug gesignaleerd in Delfshaven Rotterdam

    De tijgermug is een mug die niet thuishoort in Nederland. Ze komen soms mee met internationale transporten en vakantiegangers. In landen waar de tijgermug veel voorkomt, dragen ze soms virussen over. Daarom willen we ze liever niet in Nederland hebben. Signaleer je een tijgermug in je buurt of wijk? Vraag dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om het beestje te komen bestrijden.

    Lees meer
  • Start gezondheidsmonitor volwassenen

      De GGD doet vanaf volgende week tot zondag 8 december onderzoek naar de gezondheid van volwassenen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Dit doen we met de Gezondheidsmonitor Volwassenen 2024. Deze ontvangen 1 op de 10 bewoners per post. De gemeenten willen hun inwoners helpen om gezond te zijn en te blijven. Hierbij gebruiken ze de antwoorden uit dit onderzoek.    De vragen gaan over hoe gezond je je zich voelt en over eten en drinken, roken, bewegen. Maar ook over het gebruik van zorg en over uw huis en buurt. Her verslag van het onderzoek staat rond juni 2025 op de website www.gezondheidinkaart.nl. Ook een uitnodiging ontvangen? Heb jij ook een brief van de GGD ontvangen? Vul dan de vragenlijst in en laat weten hoe het met je gaat. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe duidelijker het wordt hoe het gaat met de volwassenen in de regio. Alle andere GGD’en voeren gelijktijdig hetzelfde onderzoek uit. Meer informatie over het gezondheidsonderzoek is te vinden op www.ggdrr.nl/gezondheidsmonitor. 

    Lees meer
  • Youssra poseert op de brug tussen Katendrecht en Kop van Zuid

    Kanjer Youssra

    Na bijna twee jaar gewerkt te hebben als basisarts voor het team infectieziektenbestrijding, gaat Youssra Lamharfi de GGD verlaten. Ze vertelt hoe ze deze jaren heeft beleefd en wat ze nu gaat doen.

    Lees meer
  • GGD Rotterdam-Rijnmond verhuist

    Wij hebben een nieuw adres. Je vindt de GGD Rotterdam-Rijnmond vijf minuten verder, aan de Zalmstraat 7. Je stapt nog steeds uit bij metrostation/tramhalte Leuvehaven en dan steek je over bij de verkeerslichten richting de Erasmusbrug. Parkeren kan in de garage Erasmusbrug.

    Lees meer
  • foto corona campagne

    Najaarscampagne coronaprik start op 16 september 2024

    Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de GGD. De najaarsronde voor de coronaprik start op 16 september en loopt tot en met 6 december 2024. Extra bescherming Het coronavirus is er nog steeds en kan weer opleven. De coronaprik geeft mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona extra bescherming tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona. Wie kan dit najaar de prik halen? Mensen van 60 jaar en ouder. Mensen tussen de 18 en 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik ontvangen. Zorgmedewerkers die werken met kwetsbare mensen. Kinderen en volwassenen uit medische hoog-risicogroepen (zoals mensen met een afweerstoornis). In individuele gevallen is maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld als mensen met een kwetsbaar gezinslid ook graag de coronaprik willen krijgen. Priklocaties Dit jaar zijn er meer priklocaties beschikbaar, waardoor de prik dichter bij huis gezet kan worden. We starten als regio Rotterdam-Rijnmond met 11 priklocaties. Bewoners van zorginstellingen worden in hun instelling gevaccineerd. Mensen die door hun gezondheid niet zelfstandig of met hulp van anderen naar een priklocatie kunnen komen, kunnen eventueel thuis de coronaprik krijgen. Uitnodiging via een brief Iedereen vanaf 60 jaar ontvangt een uitnodigingsbrief. Voor mensen onder de 90 jaar die vorig jaar een coronaprik kregen, staat er al een voorgestelde afspraak in de brief. Andere ontvangers kunnen vanaf 27 augustus zelf een afspraak maken via planjeprik.nl. Afspraak maken Volwassenen tussen 18 en 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen, evenals zorgmedewerkers en kinderen en volwassenen met een ernstige afweerstoornis, kunnen ook de coronaprik halen. Zij ontvangen geen brief, maar kunnen vanaf 27 augustus zelf een afspraak maken via planjeprik.nl. Dit geldt ook voor mensen die niet tot de doelgroep behoren, maar vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, toch een coronaprik willen. Voor kinderen kan alleen telefonisch een afspraak gemaakt worden via 0800-7070.  Wil je meer weten over onze priklocaties? Houd dan onze website in de gaten. 

    Lees meer
  • Huidfonds en GGD ondertekenen Zonvenant

    Zonvenant

    Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is straling door de zon. In Nederland komen er jaarlijks 77.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. In een groot deel van Rotterdam-Rijnmond komt huidkanker zelfs vaker voor dan het gemiddelde in de rest van Nederland. Naar verwachting stijgt dit de komende jaren nog veel verder. Met de ondertekening van het Zonvenant draagt de GGD Rotterdam-Rijnmond actief bij om huidkanker te helpen voorkomen. Acht gemeenten uit de regio hebben zich hierbij aangesloten: Ridderkerk, Voorne aan Zee, Goeree-Overflakkee, Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel.

    Lees meer
  • Man met een formulier zittend op een kruk en een vrouw van de GGD

    nieuwe-vaccinatieronde

    Op 16 september 2024 start de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Door de coronaprik zijn mensen die een hoger risico lopen beter beschermd tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona. Dat is belangrijk omdat het coronavirus er nog steeds is en weer kan opleven.

    Lees meer
  • Blote voeten die door hoog gras lopen

    Kijk uit voor teken

    Van april tot en met oktober zijn teken actief. Ze kunnen ziekten doorgeven, zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE of FSME). Bij de GGD kun je een prik halen tegen TBE of FSME. Helaas is er geen vaccin tegen Lyme. Je kunt je wel tegen een tekenbeet beschermen.

    Lees meer
  • Illustratie van een non-binair persoon, twee vrouwen die een arm om elkaar heen hebben en een jongen die zichzelf als een meisje ziet in de spiegel

    Jongeren in Rotterdam-Rijnmond steeds ruimdenkender over seksuele diversiteit

    Zaterdag 22 juni is het Roze Zaterdag. De dag waarop we diversiteit, liefde en acceptatie vieren. Dat je mag zijn wie je bent. En dat lijkt steeds beter te lukken, in ieder geval onder jongeren. Dat blijkt uit het landelijke onderzoek ‘Seks onder je 25e’ en lokale cijfers van GGD Rotterdam-Rijnmond. Steeds meer 17-24 jarigen zijn namelijk ruimdenkender over seksuele en genderdiversiteit. Toch zijn we er nog niet.

    Lees meer
  • Kindje op schouders van moeder

    Opnieuw vaccinatiegraad gedaald

    Het kwam al vaker in het nieuws. Ouders laten hun kinderen steeds minder vaccineren. Met als gevolg de terugkeer van ziekten als mazelen en kinkhoest waar vooral kinderen ernstig ziek van worden. Vandaag publiceerde het RIVM het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma (RVP) Nederland- verslagjaar 2024. Hierin staat dat de vaccinatiegraden in de regio Rotterdam-Rijnmond opnieuw lijken te zijn gedaald, met name onder tieners. De GGD Rotterdam-Rijnmond,Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond en het CJG in Capelle aan den IJssel zijn samen met de gemeenten verantwoordelijk voor een goede vaccinatiegraad in deze regio en willen het tij keren.

    Lees meer
  • Man op loopbrug

    Kanjer Bruno: "Alle Informatie die binnenkomt leggen we vast"

    Infectieziekten zijn op dit moment het gesprek van de dag door de laatste uitbraken van mazelen en kinkhoest in Nederland. Medewerkers van de GGD zijn elke dag bezig met het monitoren, maken van beleid en inzetten op preventieve projecten om infectieziekten in de regio onder controle te houden. Arts infectieziektebestrijding Bruno Vieyra legt uit wat hij doet.

    Lees meer
  • Blauwe PrEP-pillen op een tafel

    Veranderingen PrEP-zorg

    Helaas kun je straks bij de GGD geen PrEP-pillen meer krijgen. De landelijke pilot stopt. De GGD blijft wel PrEP-zorg bieden. We leggen graag uit hoe je straks aan je PrEP-pillen komt.

    Lees meer
  • Telefonisch onderhoud 22 augustus

    Professionals kunnen buiten kantooruren en in het weekend de GGD bereiken voor dringende infectieziektengerelateerde zaken op 010 - 433 99 66. Dinsdag 22 augustus tussen 17.00 en 20.00 uur is dit nummer 30 tot 60 minuten tijdelijk niet bereikbaar. Dit in verband met werkzaamheden. Krijg je ons telefonisch niet te pakken? Probeer het 30 minuten later nog een keer. Excuses voor het ongemak.

    Lees meer
  • Voorlichtingsacties over infectieziekten en gezondheid

    Lees meer
  • Inwoners ervaren geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer

    In de omgeving rondom de grotere luchthavens ervaren veel mensen ernstige geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer. Dat blijkt uit het rapport Belevingsonderzoek geluidhinder en slaapverstoring luchtvaart 2020 dat GGD GHOR Nederland op 11 juli 2022 heeft gepubliceerd. In het rapport is de ervaren geluidhinder door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht en vergeleken met eerdere jaren. Daarnaast is voor het eerst slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht.

    Lees meer
  • Prikken zonder afspraak, locatie Vlaardingen

    Prikken zonder afspraak

    Sinds kort kun je de meeste priklocaties van de GGD Rotterdam-Rijnmond weer zonder afspraak een coronavaccinatie krijgen. Dit geldt ook voor de boosterprik. Ook kun je hier binnenlopen voor vragen over corona.

    Lees meer
  • Eurekaweek 2021 - Welkom in Rotterdam!

    De komende jaren ga je studeren in onze havenstad. En krijg je te maken met al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. Dit begint met je introductieperiode. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie van de GGD voor studenten.   GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. Dit doen we voor 13 gemeenten in de regio Rijnmond vanuit de Wet Publieke Gezondheid.  We geven deskundig advies aan inwoners, bedrijven en regiogemeenten over gezondheid en infectieziekten. Maar ook over reizigersziekten en -vaccinaties, milieu en seksuele gezondheid.  We controleren de hygiëne bij piercings- en tatoeageshops, kinderopvangcentra en op schepen die de Rotterdamse haven binnenvaren. Onderzoek Ook doen we regelmatig onderzoek naar de gezondheid van de 1,3 miljoen inwoners in onze regio. Zo brengen we de gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen in de regio in kaart. En monitoren deze.       Het Centrum Seksuele Gezondheid is er voor jongeren tot 25 jaar. Je kunt er terecht voor soa-testen en al je vragen en problemen rondom seksualiteit. Meer informatie vind je hier: Centrum Seksuele Gezondheid www.sense.info Tip: volg het Instagram-account van onze soa-verpleegkundigen: RubyxCharlie Voor mannen die seks hebben met mannen is er www.mantotman.nl

    Lees meer
  • Strand bij Hoek van Holland

    Stofoverlast in Hoek van Holland

    In Hoek van Holland valt af en toe zwart stof neer. Inwoners zijn hierover ongerust. Dit stof zorgt soms voor hoesten en ogen die prikken. Mensen vragen zich ook af wat dit stof voor invloed heeft op hun gezondheid in de toekomst. Op hun lichaam, maar ook op hun geest. Hier lees je wat de GGD Rotterdam-Rijnmond weet over het zwarte stof en wat er tot nu toe aan is gedaan. Zo zijn er nieuwe maatregelen.

    Lees meer

Geen resultaten gevonden.