Spring naar het artikel

Nieuws

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

 • Foto Anne zit voor de Erasmusbrug

  Kanjer Anne Ruth Gelens

  Doktersassistente Anne Ruth Gelens werkt al 11 jaar op de poli seksuele gezondheid.

  Lees meer
 • Samen voor een GezondR Hoogvliet-West

  Een gezonder leven heeft veel voordelen. Maar lang niet iedereen weet waar ze terecht kunnen voor informatie of hulp over hun gezondheid. Om hier verandering in aan te brengen gaat de GGD Rotterdam-Rijnmond in gesprek met inwoners uit drie buurten Hoogvliet-Westpunt, Oosterflank en Bospolder Tussendijken.

  Lees meer
 • Foto Stijn staat bij Wilhelminaplein in Rotterdam

  Kanjer Stijn

  Stijn van de Meeberg is basisarts infectieziektebestrijding. Tijdens de coronaperiode liep hij stage bij de GGD Utrecht. Het was daar toen hectisch maar ook interessant. De dynamiek in het werk sprak hem aan. En op macroniveau naar zorg kijken ziet hij als een uitdaging. Sinds oktober 2022 werkt hij bij de GGD Rotterdam.

  Lees meer
 • meisje krijgt coronaprik in bovenarm

  open inloop en nieuwe locaties

  Vanaf 16 november openen we tijdelijk extra corona pop-up priklocaties verspreid over de regio. De vaste vaccinatielocaties in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Albrandswaard en Hellevoetsluis blijven ook open. Heb je nog geen coronaprik gehaald, dan heb je de tijd tot en met eind december. Een afspraak maken kan via www.planjeprik.nl of 010 - 443 80 31.

  Lees meer
 • collega's van de GGD en het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport zitten aan tafel en luisteren naar ene presnetatie

  werkbezoek VWS

  Op dinsdag 7 november bezochten enkele medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onze GGD. Deze medewerkers werken bij de Directie Publieke Gezondheid. Het doel van dit bezoek was om te praten over hoe we ons (beter) kunnen voorbereiden op toekomstige pandemieën en te delen hoe we daar in onze regio mee aan de slag zijn.

  Lees meer
 • Portret van collega Denise Twisk in Rotterdam

  Onze GGD-kanjer Denise

  Een bijzondere dag! Vandaag promoveerde onze collega Denise Twisk met haar onderzoek aan de Erasmus Universiteit. Haar onderzoek gaat over het afnemen van soa-testen in Rotterdam, door huisartsen en de GGD. Denise is onderzoeker bij het team Seksuele Gezondheid van de GGD.

  Lees meer
 • Griepprik najaar 2023

  Loopt jouw gezondheid gevaar als je griep krijgt? Dan kun je misschien een gratis griepprik halen bij de huisarts. Bijvoorbeeld als je chronisch ziek bent, zwanger of ouder dan 60. Check bij de huisarts of jij in een risicogroep valt. Kun je niet terecht bij je huisarts en wil je toch graag een griepprik? Bij de GGD kost deze 41,50 euro. Maak een afspraak voor de prik via reizigerszorggggd@rotterdam.nl. En let op: de voorraad is beperkt.

  Lees meer
 • plas

  PFAs in binnenwater

  Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) heeft in augustus 2023 onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFAS in binnenwater (sloten, plassen of vaarten). De resultaten zijn inmiddels bekend. In het binnenwater van zowel Schieland als Krimpenerwaard is PFAS gevonden.  

  Lees meer
 • Babs ervaringsdeskundige hpv

  Babs kreeg baarmoederhalskanker door HPV-virus

  ‘Maak je geen zorgen. In 9 van de 10 gevallen is er niks aan de hand’, krijgt Babs (26) te horen na de slechte uitslag van een uitstrijkje. Maar Babs blijkt helaas die ene; ze heeft baarmoederhalskanker. Een vorm van kanker die vaak voorkomen kan worden met een HPV-vaccinatie. Babs heeft deze niet gekregen. ‘Dat heb ik geaccepteerd. Maar ik raad wel iedereen aan te vaccineren. Je kunt ziek worden, ik ben het bewijs.’

  Lees meer
 • Dioxine vrijgekomen na brand bij afvalverwerker

  Donderdagnacht (21 sept) was er een grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam. Daarbij zijn in de omgeving dioxines neergekomen. Deze zijn vooral terecht gekomen in het gebied tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Door de Milieu Ongevallendienst van het RIVM is direct onderzoek gestart naar de aanwezigheid van dioxine in dit gebied.

  Lees meer
 • Oranje achtergrond met daarop de witte tekst: samen 28 dagen niet roken in oktober

  Doe ook mee met Stoptober

  Stoppen met roken kan lastig zijn, maar het kan! Zelfs als je veel rookt, al heel lang rookt of meerdere stoppogingen hebt gedaan. Doe het samen; in Stoptober. De afgelopen jaren hebben meer dan 450.000 rokers met elkaar bewezen dat het werkt. Samen stoppen is niet alleen leuker, je houdt het ook beter en langer vol!

  Lees meer
 • GGD medewerker zet coronaprik inarm

  Najaarsprik corona

  Corona is niet weg en kan weer opleven. Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, kunnen daarom vanaf 2 oktober tot eind december een coronaprik halen. Met de coronaprik wordt de bescherming tegen corona weer op peil gebracht en wordt ziekenhuisopname of overlijden zoveel mogelijk voorkomen.

  Lees meer
 • Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker.

  HPV-vaccinatiecampagne voor 19 – 27 jaar verlengd

  Jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar kunnen nog tot 1 juni 2024 gratis hun volledige HPV-vaccinatie halen. De HPV-vaccinatie bestaat uit 2 prikken. De eerste prik moet uiterlijk half december 2023 zijn gehaald. In 2024 kan alleen de tweede prik nog gratis worden gehaald.

  Lees meer
 • Jongetje in het park steekt zijn handen in de zonnebrandpaal voor zonnebrand

  Slimme zonnebrandpalen

  Sinds een paar weken vind je twee nieuwe zonnebrandpalen in Rotterdam. Er staat er een bij de speeltuin in het Zuiderpark en bij het Nesselande strand. Dus ben je hier in de buurt en je zonnebrand vergeten? Of knijp je net die laatste druppel eruit, maar zijn je benen nog niet ingesmeerd? Loop dan even langs en smeer je goed in.

  Lees meer
 • Foto van opa met kleinkind, oma en moeder met kind die zonnebrand bij het kind opsmeert

  Tips bij hitte

  Deze week stijgen de temperaturen flink. Lekker, maar wist je dat temperaturen boven de 27 graden ook gevaarlijk kunnen zijn? Zeker als we iets ouder worden, werkt onze temperatuurregulatie in het lichaam slechter en hebben we een verminderd dorstgevoel. Ook mensen met een chronische aandoening, overgewicht of jonge kinderen hebben kans op gezondheidsproblemen bij hoge temperaturen. Let dus goed op jezelf en elkaar op warme dagen.

  Lees meer
 • Najaarscampagne coronaprik, oproep aan huisartsen

  Dit najaar start de GGD Rotterdam-Rijnmond met de covid najaarscampagne. Volwassenen van 60 jaar en ouder komen in aanmerking, net als volwassenen uit medische risicogroepen die jaarlijks de griepprik krijgen aangeboden. Om iedereen te bereiken, willen we als GGD Rotterdam-Rijnmond uw hulp als huisarts vragen.

  Lees meer
 • Telefonisch onderhoud 22 augustus

  Professionals kunnen buiten kantooruren en in het weekend de GGD bereiken voor dringende infectieziektengerelateerde zaken op 010 - 433 99 66. Dinsdag 22 augustus tussen 17.00 en 20.00 uur is dit nummer 30 tot 60 minuten tijdelijk niet bereikbaar. Dit in verband met werkzaamheden. Krijg je ons telefonisch niet te pakken? Probeer het 30 minuten later nog een keer. Excuses voor het ongemak.

  Lees meer
 • tijgermug

  Aziatische tijgermug in regio Rotterdam-Rijnmond

  In onze regio (gemeente Barendrecht) is op 14 en op 25 augustus de Aziatische tijgermug gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de mug bestrijden. Dit gebeurt tot het einde van het muggenseizoen (oktober).

  Lees meer
 • Twee kleine honden op straat die naar de camera kijken

  Rabiesvaccinatie weer beschikbaar

  De GGD Rotterdam-Rijnmond kan de vaccinaties tegen rabiës, ook hondsdolheid genoemd, weer gewoon geven.

  Lees meer
 • Drie mensen met de duimen omhoog

  Een van onze kanjers is Melissa

  Een van onze kanjers is Melissa. Ze werkt als Medisch Milieukundig Adviseur bij de GGD. Daarvoor werkte ze bij een farmaceutisch bedrijf in de diergeneeskunde. "Ik geef advies aan gemeenten en inwoners op het gebied van gezondheidsrisico’s van milieufactoren. Dat kan over van alles gaan: luchtverontreiniging, geluidshinder, hitte, maar ook huis-tuin-en-keuken-klachten zoals schimmel of een kapotte kwikthermometer. Op die manier zet ik me met mijn collega’s in voor een gezonde leefomgeving.

  Lees meer
 • Corona Gezondheidsmonitor

  Een groeiend aantal inwoners van 18 jaar en ouder ervaart een afname in hun gezondheid. Dat blijkt uit het Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022. De GGD Rotterdam-Rijnmond voerde het onderzoek uit in het najaar van 2022. Dr. Yvonne van Duijnhoven, directeur van GGD GHOR Rotterdam-Rijnmond: “Deze verontrustende trend wijst erop dat actie ondernomen moet worden om de situatie te veranderen. Met onze voorlichtingsacties bezoeken we onze inwoners met (preventie)artsen om ze te voorzien van informatie en/ of gezondheidsvragen te beantwoorden. Met deze acties hopen we door te gaan en we willen meer doen. Samen met de regiogemeenten onderzoeken we de komende periode wat nodig is en welke acties we op kunnen zetten. Ik geloof erin dat wat nodig is goed aansluit op voorgenomen activiteiten van het Gezond & actief leven akkoord.”

  Lees meer
 • Water waarop een bootje vaart, fotograaf: Peter Gooris

  Lekker zwemmen? Check vooraf waar dit veilig kan

  Zoek jij met dit weer ook de verkoeling in het water? Let dan wel goed op waar je dit doet. Dit kan namelijk niet (altijd) overal. Soms is een plek gevaarlijk omdat er stromingen zijn, scheepvaart langs komt of omdat de waterkwaliteit niet goed is. Kijk voordat je ergens gaat zwemmen altijd op www.zwemwater.nl. Hier kun je zien waar je veilig kunt zwemmen.  Tussen 1 mei en 1 oktober wordt in Nederland de kwaliteit van natuurwater regelmatig gecontroleerd. Op www.zwemwater.nl zie je wat de actuele status is. Kijk op de webpagina buitenwater en uw gezondheid voor meer informatie en/of hoe je zelf een melding kunt maken als de kwaliteit van het zwemwater niet goed is.

  Lees meer
 • Twee meiden op een festival. De een maakt een selfie.

  Gratis soa-test jongeren

  Jonger dan 25 jaar en vragen over seks, relaties of soa’s? Kom 21 juni langs bij Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond voor een gratis soa-test, condooms of gesprek met een jeugdverpleegkundige.

  Lees meer
 • Voorlichtingsacties over infectieziekten en gezondheid

  Lees meer
 • Inwoners ervaren geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer

  In de omgeving rondom de grotere luchthavens ervaren veel mensen ernstige geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer. Dat blijkt uit het rapport Belevingsonderzoek geluidhinder en slaapverstoring luchtvaart 2020 dat GGD GHOR Nederland op 11 juli 2022 heeft gepubliceerd. In het rapport is de ervaren geluidhinder door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht en vergeleken met eerdere jaren. Daarnaast is voor het eerst slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht.

  Lees meer
 • Prikken zonder afspraak, locatie Vlaardingen

  Prikken zonder afspraak

  Sinds kort kun je de meeste priklocaties van de GGD Rotterdam-Rijnmond weer zonder afspraak een coronavaccinatie krijgen. Dit geldt ook voor de boosterprik. Ook kun je hier binnenlopen voor vragen over corona.

  Lees meer
 • Eurekaweek 2021 - Welkom in Rotterdam!

  De komende jaren ga je studeren in onze havenstad en krijg je te maken met al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. Dit begint met je introductieperiode. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie van de GGD voor studenten. Op zondag 14 augustus (International Day) en dinsdag 16 augustus is de GGD ook aanwezig op de campus. Heb je vragen? Loop even langs! We zijn op 16 augustus ook met onze testbus aanwezig. Wil je je laten testen op corona, heb je vragen over het virus of vaccineren, of wil je een gratis zelftest? Loop dan gerust naar onze bus! GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. Dit doet we voor 15 gemeenten in regio Rijnmond vanuit de Wet Publieke Gezondheid.  We geven deskundig advies aan inwoners, bedrijven en regiogemeenten over gezondheid, infectieziekten, reizigersziekten en -vaccinaties, milieu en seksuele gezondheid.  We controleren de hygiëne bij piercings- en tatoeageshops, kinderopvangcentra en op schepen die de Rotterdamse haven binnenvaren. Onderzoek Ook doen we regelmatig onderzoek naar de gezondheid van de 1,3 miljoen inwoners in onze regio. Zo wordt de gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen in de regio in kaart gebracht en in de gaten gehouden. Corona De GGD levert een belangrijke bijdrage aan het onder controle krijgen van de coronapandemie. Dit doen we door inwoners te testen, te traceren en te vaccineren. Zo hebben we al een paar miljoen prikken gezet om het coronavirus eronder te krijgen. En we prikken nog steeds. De vaccinatiestrategie (wie er wanneer gevaccineerd wordt) bepaalt het ministerie van VWS. De GGD voert die strategie uit. Meer lezen over al onze dienstverlening? Kijk dan op onze website: www.ggdrotterdamrijnmond.nl   Nederland is weer open. We zijn beter tegen het coronavirus bestand, door vaccinaties , booster- en herhaalprikken en de opgebouwde immuniteit. De vaccinaties werken bij veel mensen goed en een grote groep mensen heeft weerstand opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met corona. Maar het coronavirus is niet weg. Er zullen nog steeds mensen ziek van worden. Het kabinet houdt de coronasituatie daarom goed in de gaten en onderneemt actie als er aanleiding toe is. Er geldt nog een aantal corona-adviezen: handen wassen, afstand houden van kwetsbare personen, een zelftest doen bij klachten en zorgen voor voldoende frisse lucht. Check voor meer informatie de website van de Rijksoverheid. Wil je meer weten over de coronaprik in onze regio? Kijk dan op onze webpagina over vaccineren Doe een zelftest als je coronagerelateerde klachten hebt, of wanneer je dichtbij een besmet persoon was. Of gewoon voor de zekerheid, vlak voor een feestje of daarna.  Heb je een corona-zelftest gedaan en is deze positief? Dan ben je (waarschijnlijk) besmet met het coronavirus. Om te voorkomen dat je andere mensen besmet, ga je direct minimaal vijf dagen in isolatie en vermijd je contact met huisgenoten. Als je na die vijf dagen minimaal 24 uur klachtenvrij bent, mag je weer uit isolatie. Lees de informatiebrief of bekijk hier de video 'hoe werkt isolatie'. Informeer Het is belangrijk dat je de mensen met wie je contact hebt gehad informeert dat je positief getest bent op corona. Hoe je dit doet, lees je hier. Thuisquarantaine (thuisblijven) en corona Het advies om in quarantaine te gaan wanneer je in de buurt bent geweest van iemand met corona is vervallen. Om besmettingen en verspreiding  tegen te gaan, is het wel belangrijk om na contact met een positief getest persoon: extra alert te zijn op klachten direct te testen bij klachten en contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon te vermijden Twijfel je wat je moet doen als je in de buurt bent geweest van iemand met corona? Kijk dan op mijnvraagovercorona.nl wat je kunt doen.  Meer weten over testen of onze andere testlocaties in de regio? Kijk op www.ggdrotterdamrijnmond.nl/coronatest. Iedereen die dat wil, kan gratis een prik tegen het coronavirus halen bij de GGD. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Je kunt op een priklocatie ook alleen binnenlopen om je vragen te stellen over corona. Alle locaties zijn goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Kijk waar je terecht kunt en wat de actuele openingstijden zijn op onze webpagina over vaccineren. Wil je weten welke prik je wordt geadviseerd? Bekijk de coronaprikwijzer.   Het Centrum Seksuele gezondheid is er voor jongeren tot 25 jaar. Je kunt er terecht voor soa-testen en al je vragen en problemen rondom seksualiteit. Meer informatie vind je hier: Centrum seksuele gezondheid www.sense.info Tip: volg het Instagram-account van onze soa-verpleegkundigen: RubyxCharlie Voor mannen die seks hebben met mannen is er www.mantotman.nl

  Lees meer
 • Strand bij Hoek van Holland

  Stofoverlast in Hoek van Holland

  Met enige regelmaat is er sprake van neerslag van zwart stof in Hoek van Holland. Dit leidt tot onrust en zorgen bij een deel van de inwoners. Sommigen vragen zich af of het stof kwaad kan voor de gezondheid. Gezondheid is een breed begrip. Naast gezondheidseffecten die je direct merkt (zoals hoesten en prikkende ogen), bestaat ook de vraag wat regelmatige blootstelling aan stof voor de langere termijn voor de gezondheid betekent. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Het is begrijpelijk dat de inwoners van Hoek van Holland hier vragen over hebben.

  Lees meer

Geen resultaten gevonden.