Spring naar het artikel

Nieuws

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

 • kindje kust zwangere buik

  Kinkhoest: terug van weggeweest

  Heb je kinkhoest of ben je verkouden? Blijf dan uit de buurt van zwangeren, jonge baby’s en hun moeder.

  Lees meer
 • Open haard met warme sokken

  Tips in de winter voor een gezond huis

  Het wordt weer kouder. En de dagen korter. Een moment dat we vaak de verwarming aan zetten, de houtkachel aansteken en de ramen dichthouden. Maar is dit wel zo slim? We zetten een aantal handige tips voor je op een rij om gezond te blijven in de winter.

  Lees meer
 • Week van de liefde

  Ben je jonger dan 26 jaar? Dan kun je jezelf op woensdag 14 februari gratis en zonder afspraak laten testen op soa’s. Ook kan je deze dag terecht bij de jeugdverpleegkundige met vragen over relaties, seks en liefde. 

  Lees meer
 • Een banaan, aubergine en komkommer die knuffelen

  Testpakket: testen zonder gesprek

  Je kunt nu ook een soa-test doen zonder gesprek met een medisch medewerker. Dat kan met het zogenoemde testpakket. Hiervoor kan je een afspraak maken.

  Lees meer
 • Dennis staat in tuin lachend

  Kanjer Dennis

  Samen met 4 collega’s houdt hij toezicht op de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo door aanbieders en de gemeente. Dat toezicht gebeurt door onderzoek te doen. Daar zijn 4 verschillende vormen van, legt Dennis uit.

  Lees meer
 • thermometer met de tekst kwik onbewust gevaar

  kwikcampagne2024

  In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als je zo’n voorwerp kapot laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk zelf kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En daar kun je erg ziek van worden.

  Lees meer
 • Baby ligt

  Rotavirus

  Vanaf 2024 start het Centrum voor Jeugd en Gezin met het vaccineren tegen het rotavirus. Alle kinderen geboren vanaf 1 januari 2024 komen in aanmerking voor deze vaccinatie. De vaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven door druppels in de mond. Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. Bijna ieder kind maakt vóór het vijfde levensjaar een rotavirusinfectie door.

  Lees meer
 • Foto Radha staat bij sloot

  Kanjer Radha

  Radha Ramcharan kennen jullie misschien wel vanuit haar rol als sociaal verpleegkundige bij het Centrum Seksuele Gezondheid. Maar daarnaast werkt Radha ook als jeugdverpleegkundige bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Over die laatste functie vertelt ze hier meer over. Het CJG Rijnmond is er voor zwangeren, ouders en kinderen van 0 tot en met 18 jaar in de regio Rotterdam-Rijnmond. Bij het CJG kunnen ouders terecht met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid.

  Lees meer
 • Een witte verwarming

  Verwarm je huis veilig

  De dagen worden korter en de temperaturen gaan omlaag. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. Veel huizen in Nederland hebben nog een CV-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Is de installatie niet goed aangesloten of onderhouden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf? Dan is er een groter risico op koolmonoxidevergiftiging.

  Lees meer
 • Foto Anne zit voor de Erasmusbrug

  Kanjer Anne Ruth Gelens

  Doktersassistente Anne Ruth Gelens werkt al 11 jaar op de poli seksuele gezondheid.

  Lees meer
 • Samen voor een GezondR Hoogvliet-West

  Een gezonder leven heeft veel voordelen. Maar lang niet iedereen weet waar ze terecht kunnen voor informatie of hulp over hun gezondheid. Om hier verandering in aan te brengen gaat de GGD Rotterdam-Rijnmond in gesprek met inwoners uit drie buurten Hoogvliet-Westpunt, Oosterflank en Bospolder Tussendijken.

  Lees meer
 • Foto Stijn staat bij Wilhelminaplein in Rotterdam

  Kanjer Stijn

  Stijn van de Meeberg is basisarts infectieziektebestrijding. Tijdens de coronaperiode liep hij stage bij de GGD Utrecht. Het was daar toen hectisch maar ook interessant. De dynamiek in het werk sprak hem aan. En op macroniveau naar zorg kijken ziet hij als een uitdaging. Sinds oktober 2022 werkt hij bij de GGD Rotterdam.

  Lees meer
 • collega's van de GGD en het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport zitten aan tafel en luisteren naar ene presnetatie

  werkbezoek VWS

  Op dinsdag 7 november bezochten enkele medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onze GGD. Deze medewerkers werken bij de Directie Publieke Gezondheid. Het doel van dit bezoek was om te praten over hoe we ons (beter) kunnen voorbereiden op toekomstige pandemieën en te delen hoe we daar in onze regio mee aan de slag zijn.

  Lees meer
 • Portret van collega Denise Twisk in Rotterdam

  Onze GGD-kanjer Denise

  Een bijzondere dag! Vandaag promoveerde onze collega Denise Twisk met haar onderzoek aan de Erasmus Universiteit. Haar onderzoek gaat over het afnemen van soa-testen in Rotterdam, door huisartsen en de GGD. Denise is onderzoeker bij het team Seksuele Gezondheid van de GGD.

  Lees meer
 • Griepprik najaar 2023

  Loopt jouw gezondheid gevaar als je griep krijgt? Dan kun je misschien een gratis griepprik halen bij de huisarts. Bijvoorbeeld als je chronisch ziek bent, zwanger of ouder dan 60. Check bij de huisarts of jij in een risicogroep valt. Kun je niet terecht bij je huisarts en wil je toch graag een griepprik? Bij de GGD kost deze € 41,50. Maak een afspraak voor de prik via reizigerszorgggd@rotterdam.nl. En let op: de voorraad is beperkt.

  Lees meer
 • plas

  PFAs in binnenwater

  Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) heeft in augustus 2023 onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFAS in binnenwater (sloten, plassen of vaarten). De resultaten zijn inmiddels bekend. In het binnenwater van zowel Schieland als Krimpenerwaard is PFAS gevonden.  

  Lees meer
 • Babs ervaringsdeskundige hpv

  Babs kreeg baarmoederhalskanker door HPV-virus

  ‘Maak je geen zorgen. In 9 van de 10 gevallen is er niks aan de hand’, krijgt Babs (26) te horen na de slechte uitslag van een uitstrijkje. Maar Babs blijkt helaas die ene; ze heeft baarmoederhalskanker. Een vorm van kanker die vaak voorkomen kan worden met een HPV-vaccinatie. Babs heeft deze niet gekregen. ‘Dat heb ik geaccepteerd. Maar ik raad wel iedereen aan te vaccineren. Je kunt ziek worden, ik ben het bewijs.’

  Lees meer
 • Dioxine vrijgekomen na brand bij afvalverwerker

  Donderdagnacht (21 sept) was er een grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam. Daarbij zijn in de omgeving dioxines neergekomen. Deze zijn vooral terecht gekomen in het gebied tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Door de Milieu Ongevallendienst van het RIVM is direct onderzoek gestart naar de aanwezigheid van dioxine in dit gebied.

  Lees meer
 • Oranje achtergrond met daarop de witte tekst: samen 28 dagen niet roken in oktober

  Doe ook mee met Stoptober

  Stoppen met roken kan lastig zijn, maar het kan! Zelfs als je veel rookt, al heel lang rookt of meerdere stoppogingen hebt gedaan. Doe het samen; in Stoptober. De afgelopen jaren hebben meer dan 450.000 rokers met elkaar bewezen dat het werkt. Samen stoppen is niet alleen leuker, je houdt het ook beter en langer vol!

  Lees meer
 • Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker.

  HPV-vaccinatiecampagne voor 19 – 27 jaar verlengd

  Jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar kunnen nog tot 1 juni 2024 gratis hun volledige HPV-vaccinatie halen. De HPV-vaccinatie bestaat uit 2 prikken. De eerste prik moet uiterlijk half december 2023 zijn gehaald. In 2024 kan alleen de tweede prik nog gratis worden gehaald.

  Lees meer
 • Jongetje in het park steekt zijn handen in de zonnebrandpaal voor zonnebrand

  Slimme zonnebrandpalen

  Sinds een paar weken vind je twee nieuwe zonnebrandpalen in Rotterdam. Er staat er een bij de speeltuin in het Zuiderpark en bij het Nesselande strand. Dus ben je hier in de buurt en je zonnebrand vergeten? Of knijp je net die laatste druppel eruit, maar zijn je benen nog niet ingesmeerd? Loop dan even langs en smeer je goed in.

  Lees meer
 • Foto van opa met kleinkind, oma en moeder met kind die zonnebrand bij het kind opsmeert

  Tips bij hitte

  Deze week stijgen de temperaturen flink. Lekker, maar wist je dat temperaturen boven de 27 graden ook gevaarlijk kunnen zijn? Zeker als we iets ouder worden, werkt onze temperatuurregulatie in het lichaam slechter en hebben we een verminderd dorstgevoel. Ook mensen met een chronische aandoening, overgewicht of jonge kinderen hebben kans op gezondheidsproblemen bij hoge temperaturen. Let dus goed op jezelf en elkaar op warme dagen.

  Lees meer
 • Najaarscampagne coronaprik, oproep aan huisartsen

  Dit najaar start de GGD Rotterdam-Rijnmond met de covid najaarscampagne. Volwassenen van 60 jaar en ouder komen in aanmerking, net als volwassenen uit medische risicogroepen die jaarlijks de griepprik krijgen aangeboden. Om iedereen te bereiken, willen we als GGD Rotterdam-Rijnmond uw hulp als huisarts vragen.

  Lees meer
 • Telefonisch onderhoud 22 augustus

  Professionals kunnen buiten kantooruren en in het weekend de GGD bereiken voor dringende infectieziektengerelateerde zaken op 010 - 433 99 66. Dinsdag 22 augustus tussen 17.00 en 20.00 uur is dit nummer 30 tot 60 minuten tijdelijk niet bereikbaar. Dit in verband met werkzaamheden. Krijg je ons telefonisch niet te pakken? Probeer het 30 minuten later nog een keer. Excuses voor het ongemak.

  Lees meer
 • Voorlichtingsacties over infectieziekten en gezondheid

  Lees meer
 • Inwoners ervaren geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer

  In de omgeving rondom de grotere luchthavens ervaren veel mensen ernstige geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer. Dat blijkt uit het rapport Belevingsonderzoek geluidhinder en slaapverstoring luchtvaart 2020 dat GGD GHOR Nederland op 11 juli 2022 heeft gepubliceerd. In het rapport is de ervaren geluidhinder door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht en vergeleken met eerdere jaren. Daarnaast is voor het eerst slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht.

  Lees meer
 • Prikken zonder afspraak, locatie Vlaardingen

  Prikken zonder afspraak

  Sinds kort kun je de meeste priklocaties van de GGD Rotterdam-Rijnmond weer zonder afspraak een coronavaccinatie krijgen. Dit geldt ook voor de boosterprik. Ook kun je hier binnenlopen voor vragen over corona.

  Lees meer
 • Eurekaweek 2021 - Welkom in Rotterdam!

  De komende jaren ga je studeren in onze havenstad. En krijg je te maken met al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. Dit begint met je introductieperiode. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie van de GGD voor studenten.   GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. Dit doen we voor 13 gemeenten in de regio Rijnmond vanuit de Wet Publieke Gezondheid.  We geven deskundig advies aan inwoners, bedrijven en regiogemeenten over gezondheid en infectieziekten. Maar ook over reizigersziekten en -vaccinaties, milieu en seksuele gezondheid.  We controleren de hygiëne bij piercings- en tatoeageshops, kinderopvangcentra en op schepen die de Rotterdamse haven binnenvaren. Onderzoek Ook doen we regelmatig onderzoek naar de gezondheid van de 1,3 miljoen inwoners in onze regio. Zo brengen we de gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen in de regio in kaart. En monitoren deze.       Het Centrum Seksuele Gezondheid is er voor jongeren tot 25 jaar. Je kunt er terecht voor soa-testen en al je vragen en problemen rondom seksualiteit. Meer informatie vind je hier: Centrum Seksuele Gezondheid www.sense.info Tip: volg het Instagram-account van onze soa-verpleegkundigen: RubyxCharlie Voor mannen die seks hebben met mannen is er www.mantotman.nl

  Lees meer
 • Strand bij Hoek van Holland

  Stofoverlast in Hoek van Holland

  Met enige regelmaat is er sprake van neerslag van zwart stof in Hoek van Holland. Dit leidt tot onrust en zorgen bij een deel van de inwoners. Sommigen vragen zich af of het stof kwaad kan voor de gezondheid. Gezondheid is een breed begrip. Naast gezondheidseffecten die je direct merkt (zoals hoesten en prikkende ogen), bestaat ook de vraag wat regelmatige blootstelling aan stof voor de langere termijn voor de gezondheid betekent. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Het is begrijpelijk dat de inwoners van Hoek van Holland hier vragen over hebben.

  Lees meer

Geen resultaten gevonden.