Spring naar het artikel

Nieuws

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

 • Man met een formulier zittend op een kruk en een vrouw van de GGD

  nieuwe-vaccinatieronde

  Op 16 september 2024 start de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Door de coronaprik zijn mensen die een hoger risico lopen beter beschermd tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona. Dat is belangrijk omdat het coronavirus er nog steeds is en weer kan opleven.

  Lees meer
 • Blote voeten die door hoog gras lopen

  Kijk uit voor teken

  Van april tot en met oktober zijn teken actief. Ze kunnen ziekten doorgeven, zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE of FSME). Bij de GGD kun je een prik halen tegen TBE of FSME. Helaas is er geen vaccin tegen Lyme. Je kunt je wel tegen een tekenbeet beschermen.

  Lees meer
 • Illustratie van een non-binair persoon, twee vrouwen die een arm om elkaar heen hebben en een jongen die zichzelf als een meisje ziet in de spiegel

  Jongeren in Rotterdam-Rijnmond steeds ruimdenkender over seksuele diversiteit

  Zaterdag 22 juni is het Roze Zaterdag. De dag waarop we diversiteit, liefde en acceptatie vieren. Dat je mag zijn wie je bent. En dat lijkt steeds beter te lukken, in ieder geval onder jongeren. Dat blijkt uit het landelijke onderzoek ‘Seks onder je 25e’ en lokale cijfers van GGD Rotterdam-Rijnmond. Steeds meer 17-24 jarigen zijn namelijk ruimdenkender over seksuele en genderdiversiteit. Toch zijn we er nog niet.

  Lees meer
 • Kindje op schouders van moeder

  Opnieuw vaccinatiegraad gedaald

  Het kwam al vaker in het nieuws. Ouders laten hun kinderen steeds minder vaccineren. Met als gevolg de terugkeer van ziekten als mazelen en kinkhoest waar vooral kinderen ernstig ziek van worden. Vandaag publiceerde het RIVM het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma (RVP) Nederland- verslagjaar 2024. Hierin staat dat de vaccinatiegraden in de regio Rotterdam-Rijnmond opnieuw lijken te zijn gedaald, met name onder tieners. De GGD Rotterdam-Rijnmond,Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond en het CJG in Capelle aan den IJssel zijn samen met de gemeenten verantwoordelijk voor een goede vaccinatiegraad in deze regio en willen het tij keren.

  Lees meer
 • Man op loopbrug

  Kanjer Bruno: "Alle Informatie die binnenkomt leggen we vast"

  Infectieziekten zijn op dit moment het gesprek van de dag door de laatste uitbraken van mazelen en kinkhoest in Nederland. Medewerkers van de GGD zijn elke dag bezig met het monitoren, maken van beleid en inzetten op preventieve projecten om infectieziekten in de regio onder controle te houden. Arts infectieziektebestrijding Bruno Vieyra legt uit wat hij doet.

  Lees meer
 • Vragen over prik tegen kinkhoest en mazelen? Bel met de Twijfeltelefoon

  Dit is een publicatie van het Erasmus MC, door Esther Godijn Ouders met vragen over prikken tegen mazelen en kinkhoest kunnen nu terecht bij de Twijfeltelefoon van het Erasmus MC. Het aantal kinderen dat een prik krijgt, blijft dalen, en daarom krijgen meer kinderen mazelen of kinkhoest. Het Erasmus MC hoopt ouders die twijfelen de juiste medische informatie te kunnen geven. De Twijfeltelefoon is te bereiken op 088-7555777.   Wat is kinkhoest? Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest staat ook wel bekend als de '100-dagen-hoest', omdat de hoest maandenlang kan aanhouden. Vooral baby’s kunnen ernstig ziek worden door kinkhoest. Ze kunnen daardoor in het ziekenhuis terechtkomen. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest. Als je kinkhoest hebt en niest of hoest, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.   Focus op de juiste informatie Er gaan veel onzinverhalen rond over prikken, waardoor ouders soms niet goed meer weten wat ze wel en niet moeten geloven. Bij de Twijfeltelefoon kunnen ouders hun vragen stellen en twijfels uiten. Zij krijgen feitelijke, juiste informatie, waardoor ze zelf een beslissing kunnen nemen over deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt de Twijfeltelefoon bellen met vragen over de ziektes mazelen en kinkhoest, over de prikken, waarom prikken belangrijk is en over de bijwerkingen van prikken. De Twijfeltelefoon kan geen antwoord geven op vragen over prikbewijzen en kan ook geen afspraken maken voor prikken. Dit laatste kan wel de Jeugdgezondheidszorg in de regio. Het telefoonnummer van de Twijfeltelefoon is 088-7555777. De Twijfeltelefoon is een samenwerking van het Erasmus MC en de huisartsen in de regio. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur. Bij de Twijfeltelefoon worden vragen beantwoord door getrainde geneeskundestudenten. Op woensdag zitten er Turkssprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

  Lees meer
 • Twee hand

  GGD Rotterdam-Rijnmond ziet het aantal soa’s toenemen

  Steeds meer mensen in Nederland testen positief op gonorroe. In 2023 steeg het aantal diagnoses van deze seksueel overdraagbare aandoening (soa) met 31% vergeleken met 2022. Dit blijkt uit de nieuwe Thermometer Seksuele Gezondheid van het RIVM. Ook in onze regio zien de Centra Seksuele Gezondheid (CSG’s) een stijging in het aantal soa-diagnoses. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van de CSG’s van GGD Rotterdam-Rijnmond, Hecht GGD Hollands Midden en GGD Zuid-Holland Zuid.

  Lees meer
 • Handen wassen met vloeibare zeep

  Buikgriep? Lees hier wat je kunt doen.

  Op dit moment zijn er in Goeree-Overflakkee veel mensen die last hebben van maag- en darmklachten. Dit soort klachten komen meestal door een virus. Vaak zijn de meeste mensen na een paar dagen weer beter. Maar buikgriep is wel erg besmettelijk. Met de adviezen hieronder zorg je ervoor dat je geen andere mensen ziek maakt.

  Lees meer
 • Zwemmen in open water: waar moet je rekening mee houden?

  Op een warme dag is het heerlijk om tijd door te brengen in en aan het water. Maar niet al het natuurwater in Nederland is geschikt om in te zwemmen. Elk jaar verdrinken in Nederland ongeveer 100 mensen in open water. Ook worden mensen ziek omdat het water niet schoon is. Wil je veilig zwemmen? Kies voor officieel zwemwater. Daar is de waterkwaliteit én de veiligheid in orde. Kijk op www.zwemwater.nl voor een veilige zwemplek bij jou in de buurt.

  Lees meer
 • Jongeren Sense spreekuur in Hefhouse

  Je vindt de GGD vanaf nu ook elke woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur in het Hefhouse op zuid. Als jongere (tot 25 jaar) kun je hier binnenlopen voor al je vragen over soa's, relaties en seksualiteit. Maar ook voor een gratis soa-test of zwangerschapstest. Het is gratis en anoniem.

  Lees meer
 • Kinderen op een kinderdagverblijf

  Bescherm je kind tegen mazelen

  Mazelen is een besmettelijke ziekte. De oorzaak is een virus. De meeste kinderen in Nederland krijgen een prik tegen mazelen (BMR-vaccin). Maar omdat de vaccinatiegraad de laatste jaren steeds lager wordt, is er een grotere kans op een uitbraak. Hieronder lees je wat je kunt doen om je kind te beschermen.

  Lees meer
 • Kind krijgt vaccinatie

  Vrees voor uitbraken infectieziekten door lage vaccinatiegraad

  GGD GHOR Nederland maakt zich zorgen over de lage vaccinatiegraad en uitbraken van verschillende infectieziekten zoals mazelen, die hierdoor meer kans krijgen. Kinderen kunnen hier ernstig ziek van worden en zelfs aan overlijden. Steeds minder kinderen nemen deel aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Omdat de groepsimmuniteit afneemt, neemt het risico op uitbraken toe. De vereniging van GGD’en roept op om maatregelen te nemen en adviseert ouders om hun kinderen te beschermen tegen deze voorkombare ziekten.

  Lees meer
 • Blauwe PrEP-pillen op een tafel

  Veranderingen PrEP-zorg

  Helaas kun je straks bij de GGD geen PrEP-pillen meer krijgen. De landelijke pilot stopt. De GGD blijft wel gratis PrEP-zorg geven. We leggen graag uit hoe je straks aan je PrEP-pillen komt.

  Lees meer
 • Blije kinderen

  Elk kind heeft recht op een positieve en gezonde seksuele ontwikkeling

  Onderwijs over relaties en seksualiteit in scholen is belangrijk. Het helpt kinderen bij een positieve en gezonde seksuele ontwikkeling. Ook voorkomt dit later in het leven vaker onbedoelde (tiener)zwangerschappen. GGD'en ondersteunen scholen bij het integreren van deze lessen in het primair onderwijs. Seksuele ontwikkeling is meer dan alleen leren over seks. Het gaat over ontdekken wie je bent, zijn wie je wilt zijn, leren hoe je lichaam werkt en omgaan met anderen.

  Lees meer
 • HPV Awarenessday

  Op 4 maart is het internationale HPV Awareness day. In het Erasmus MC staat een informatietent waar je vragen over HPV kunt stellen. Daarnaast heeft de GGD een locatie ingericht waar je de HPV-prik kunt krijgen. Wat is HPV? HPV komt veel voor. Humaan Papilloma Virus (HPV) wordt in verband gebracht met 1 op 20 van alle kankergevallen ter wereld. Elk jaar sterft bijna een half miljoen mensen aan HPV-gerelateerde kanker. Veel van die sterfgevallen kunnen worden voorkomen door prikken en screeningprogramma's voor baarmoederhalskanker. De meeste mensen raken ooit besmet met HPV maar raken het ook weer snel kwijt. Een HPV-besmetting vindt plaats via seksueel contact, dat merk je meestal niet. Het kan leiden tot kanker aan de penis, de anus, de vagina, de baarmoederhals en de keel. De prik De prik beschermt voor 90% tegen baarmoederhals- of anuskanker door HPV. In Nederland wordt de prik tegenwoordig aangeboden voor meisjes en jongens van 9 tot 10 jaar. Er is ook een inhaalcampagne voor jongeren tot 27 jaar. Als je tussen 1996 en 2005 bent geboren, dan kan je nog 1 prik gratis halen. Haal je vaccinatie snel, want na 1 juni moet je deze zelf betalen! De vaccinatielocatie vind je in het Erasmus MC bij de ingang Zimmermanweg, door de draaideur. De prik is veilig: er zijn wereldwijd meer dan 200 miljoen vaccinaties gegeven zonder dat er ernstige bijwerkingen zijn opgetreden. Meer informatie vind je op de HPV-pagina van de GGD. 

  Lees meer
 • kindje kust zwangere buik

  Kinkhoest: terug van weggeweest

  Heb je kinkhoest of ben je verkouden? Blijf dan uit de buurt van zwangeren, jonge baby’s en hun moeder.

  Lees meer
 • Open haard met warme sokken

  Tips in de winter voor een gezond huis

  Het wordt weer kouder. En de dagen korter. Een moment dat we vaak de verwarming aan zetten, de houtkachel aansteken en de ramen dichthouden. Maar is dit wel zo slim? We zetten een aantal handige tips voor je op een rij om gezond te blijven in de winter.

  Lees meer
 • Week van de liefde

  Ben je jonger dan 26 jaar? Dan kun je jezelf op woensdag 14 februari gratis en zonder afspraak laten testen op soa’s. Ook kan je deze dag terecht bij de jeugdverpleegkundige met vragen over relaties, seks en liefde. 

  Lees meer
 • Een banaan, aubergine en komkommer die knuffelen

  Testpakket: testen zonder gesprek

  Je kunt nu ook een soa-test doen zonder gesprek met een medisch medewerker. Dat kan met het zogenoemde testpakket. Hiervoor kan je een afspraak maken.

  Lees meer
 • Dennis staat in tuin lachend

  Kanjer Dennis

  Samen met 4 collega’s houdt hij toezicht op de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo door aanbieders en de gemeente. Dat toezicht gebeurt door onderzoek te doen. Daar zijn 4 verschillende vormen van, legt Dennis uit.

  Lees meer
 • thermometer met de tekst kwik onbewust gevaar

  kwikcampagne2024

  In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als je zo’n voorwerp kapot laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk zelf kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En daar kun je erg ziek van worden.

  Lees meer
 • Najaarscampagne coronaprik, oproep aan huisartsen

  Dit najaar start de GGD Rotterdam-Rijnmond met de covid najaarscampagne. Volwassenen van 60 jaar en ouder komen in aanmerking, net als volwassenen uit medische risicogroepen die jaarlijks de griepprik krijgen aangeboden. Om iedereen te bereiken, willen we als GGD Rotterdam-Rijnmond uw hulp als huisarts vragen.

  Lees meer
 • Telefonisch onderhoud 22 augustus

  Professionals kunnen buiten kantooruren en in het weekend de GGD bereiken voor dringende infectieziektengerelateerde zaken op 010 - 433 99 66. Dinsdag 22 augustus tussen 17.00 en 20.00 uur is dit nummer 30 tot 60 minuten tijdelijk niet bereikbaar. Dit in verband met werkzaamheden. Krijg je ons telefonisch niet te pakken? Probeer het 30 minuten later nog een keer. Excuses voor het ongemak.

  Lees meer
 • Voorlichtingsacties over infectieziekten en gezondheid

  Lees meer
 • Inwoners ervaren geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer

  In de omgeving rondom de grotere luchthavens ervaren veel mensen ernstige geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer. Dat blijkt uit het rapport Belevingsonderzoek geluidhinder en slaapverstoring luchtvaart 2020 dat GGD GHOR Nederland op 11 juli 2022 heeft gepubliceerd. In het rapport is de ervaren geluidhinder door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht en vergeleken met eerdere jaren. Daarnaast is voor het eerst slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht.

  Lees meer
 • Prikken zonder afspraak, locatie Vlaardingen

  Prikken zonder afspraak

  Sinds kort kun je de meeste priklocaties van de GGD Rotterdam-Rijnmond weer zonder afspraak een coronavaccinatie krijgen. Dit geldt ook voor de boosterprik. Ook kun je hier binnenlopen voor vragen over corona.

  Lees meer
 • Eurekaweek 2021 - Welkom in Rotterdam!

  De komende jaren ga je studeren in onze havenstad. En krijg je te maken met al het moois dat Rotterdam te bieden heeft. Dit begint met je introductieperiode. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie van de GGD voor studenten.   GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. Dit doen we voor 13 gemeenten in de regio Rijnmond vanuit de Wet Publieke Gezondheid.  We geven deskundig advies aan inwoners, bedrijven en regiogemeenten over gezondheid en infectieziekten. Maar ook over reizigersziekten en -vaccinaties, milieu en seksuele gezondheid.  We controleren de hygiëne bij piercings- en tatoeageshops, kinderopvangcentra en op schepen die de Rotterdamse haven binnenvaren. Onderzoek Ook doen we regelmatig onderzoek naar de gezondheid van de 1,3 miljoen inwoners in onze regio. Zo brengen we de gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen in de regio in kaart. En monitoren deze.       Het Centrum Seksuele Gezondheid is er voor jongeren tot 25 jaar. Je kunt er terecht voor soa-testen en al je vragen en problemen rondom seksualiteit. Meer informatie vind je hier: Centrum Seksuele Gezondheid www.sense.info Tip: volg het Instagram-account van onze soa-verpleegkundigen: RubyxCharlie Voor mannen die seks hebben met mannen is er www.mantotman.nl

  Lees meer
 • Strand bij Hoek van Holland

  Stofoverlast in Hoek van Holland

  Met enige regelmaat is er sprake van neerslag van zwart stof in Hoek van Holland. Dit leidt tot onrust en zorgen bij een deel van de inwoners. Sommigen vragen zich af of het stof kwaad kan voor de gezondheid. Gezondheid is een breed begrip. Naast gezondheidseffecten die je direct merkt (zoals hoesten en prikkende ogen), bestaat ook de vraag wat regelmatige blootstelling aan stof voor de langere termijn voor de gezondheid betekent. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Het is begrijpelijk dat de inwoners van Hoek van Holland hier vragen over hebben.

  Lees meer

Geen resultaten gevonden.