Spring naar het artikel

Aziatische tijgermug in regio Rotterdam-Rijnmond

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

18 augustus 2023 | laatste update: 8 september 2023

In onze regio (gemeente Barendrecht) is op 14 en op 25 augustus de Aziatische tijgermug gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de mug bestrijden. Dit gebeurt tot het einde van het muggenseizoen (oktober).

Aziatische mug in Nederland 

De Aziatische tijgermug is een exotische mug die van nature niet in Nederland voorkomt. De mug kan dengue (knokkelkoorts), zika of chikungunya overdragen. Aangezien in Nederland deze ziektes niet voorkomen, is er op dit moment geen kans dat je besmet wordt met deze virussen door een steek van de tijgermug. In Nederland is het nog niet voorgekomen dat iemand ziek is geworden van een steek van een tijgermug uit Nederland. De kans dat mensen nu ziek kunnen worden van de gevonden muggen is dan ook zeer klein. 

Rol van de NVWA 

De NVWA houdt zich momenteel op locatie bezig met de monitoring en bestrijding van deze muggen. Deze maatregelen worden uit voorzorg genomen om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen. 

Rol van de GGD 

Omdat deze mug infecties kan overdragen, wordt de GGD ook altijd op de hoogte gesteld van een vondst van de tijgermug. Mensen kunnen de GGD bellen als zij vragen hebben over hun gezondheid op telefoonnummer 010-4339966. De GGD geeft dan uitleg en advies.  

Denk je dat je een tijgermug hebt gezien? 

Probeer de mug te vangen of dood te slaan. Maak een aantal foto’s van de mug tegen een neutrale achtergrond. Bewaar de mug voor mogelijk onderzoek en doe de melding. De NVWA beoordeelt of het daadwerkelijk om een tijgermug gaat. Het kan zijn dat de NVWA-contact met je opneemt voor extra informatie. 

Meer informatie over de tijgermug 

Wil je weten hoe je een tijgermug herkent? Hoe je je vondst meldt? Kijk bij de NVWA (o.a. over melden). Op de website van het RIVM vind je antwoorden op veelgestelde vragen. 

De mug zelf

Kenmerken van een tijgermug:

  • Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit.
  • Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug.
  • Het zijn vrij kleine muggen.
  • Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
  • Ze steken ook overdag.
  • Het uiteinde van de achterpootjes is wit.

De muggen leggen eitjes in kleine stilstaande waterpoeltjes in bijvoorbeeld bloempotten, dakgoten, regentonnen, flesjes, drinkbakken of gebruikte banden. Eitjes worden niet gelegd in groot oppervlaktewater zoals een sloot, kanaal of plas.

De mug kan besmet zijn met het chikungunya-, dengue- of zikavirus.
In Nederland zijn nog geen tijgermuggen aangetroffen die een van deze virussen bij zich dragen.

 

Aangezien in Nederland chikungunya-, dengue- en zikavirus niet voorkomen, is er op dit moment geen kans dat je besmet wordt met deze virussen door een steek van de tijgermug.

Eerst moet een tijgermug iemand steken die op dat moment besmet is met één van deze virussen. Het virus komt dan terecht in de speekselklieren van de mug. Het virus kan worden overgedragen wanneer de besmette mug vervolgens een andere persoon steekt. Alleen de vrouwtjesmug steekt. Een tijgermug leeft maximaal 21 dagen. Wanneer de mug besmet is geraakt met één van de virussen, draagt de mug dit virus het gehele leven bij haar.
 

De Tijgermug in Nederland en de wereld

Oorspronkelijk komt de tijgermug uit Zuidoost-Azië. Door internationale bewegingen is de mug de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt in de gaten of de tijgermug in Nederland voorkomt.

Op dit moment komen de muggen, larven of eitjes soms mee met de import van diverse producten, denk bijvoorbeeld aan autobanden. Daarnaast kunnen ze meeliften met auto’s, vrachtwagens of caravans. De eitjes kunnen goed overleven tijdens transport.
Als de tijgermug wordt gevonden, worden deze door de NVWA op locatie bestreden. Dit is een voorzorgsmaatregel, zodat de mug zich niet in Nederland kan gaan vestigen.
De tijgermug is in 2005 in Nederland voor het eerst gevonden.

Ja. De tijgermug komt op dit moment voor in veel populaire vakantiegebieden zoals Italië, Spanje, Frankrijk en Zuid-Duitsland.

Voorzorgsmaatregelen

De kans dat je door een tijgermug gestoken wordt in Nederland is erg klein, omdat de mug hier niet gevestigd is. Het risico op het oplopen van een virus is daarom verwaarloosbaar.
Wel kunnen natuurlijk algemene maatregelen genomen worden om te voorkomen dat je wordt gestoken (in Nederland of het buitenland):

  • Draag bedekkende kleding: lange broek, shirt met lange mouwen en sokken
  • Gebruik horrengaas voor de ramen van uw woning
  • Vermijd plaatsen waar de mug is aangetroffen tijdens de actieve periode van de mug: voor de tijgermug is dit van zonsopgang tot zonsondergang
  • Gebruik muggen werende middelen zoals DEET

 

  • Zorg dat dakgoten van tuinhuisjes goed doorlopen en verwijder bladafval.
  • Bewaar potten, vazen en gieters binnen of zet ze op de kop, zodat er geen regenwater in blijft staan.
  • Ververs minstens eenmaal per week het water in vogelbadjes en drinkbakken. Maak voordat u ze opnieuw vult de badjes goed schoon, zodat u eitjes die er misschien in zitten verwijdert.
  • Dek regentonnen mugdicht af. Dit kan bijvoorbeeld door horrengaas over de openingen te spannen.
  • Maak regentonnen en gieters goed schoon met een borstel, vooral aan de binnenkant. Zo verwijdert u eitjes die er misschien in zitten.

De kans dat je een tijgermug ziet, is erg klein.  In Nederland komen  meer dan 20 verschillende soorten muggen voor. Het is erg lastig om de tijgermug te onderscheiden van andere soorten muggen.

Denk je toch een tijgermug te hebben gezien?

  • Ga dan naar: www.nvwa.nl/muggen , en doe een melding via het formulier ‘Meld vondst exotische mug’.
  • Probeer de mug te vangen of dood te slaan. Maak een aantal foto’s tegen een neutrale achtergrond (bv. muur of stuk papier).
  • Bewaar de mug voor mogelijk onderzoek.