Spring naar het artikel

Bescherm je kind tegen mazelen

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

20 maart 2024 | laatste update: 4 april 2024

Mazelen is een besmettelijke ziekte. De oorzaak is een virus. De meeste kinderen in Nederland krijgen een prik tegen mazelen (BMR-vaccin). Maar omdat de vaccinatiegraad de laatste jaren steeds lager wordt, is er een grotere kans op een uitbraak. Hieronder lees je wat je kunt doen om je kind te beschermen.

Is mijn kind voldoende beschermd tegen mazelen?

  • Mijn kind heeft 2 vaccinaties gehad: een extra BMR-vaccin is niet nodig.
  • Mijn kind heeft 1 vaccinatie gehad: het is niet nodig het tweede BMR-vaccin eerder te halen.
  • Mijn kind is nog niet gevaccineerd tegen mazelen: bescherm je kind vanaf 14 maanden met het BMR-vaccin.

Bescherm je kind tegen mazelen

Met de BMR-prik bescherm je je kind tegen de bof, mazelen en rode hond. De prik zit in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen de prik als ze 14 maanden zijn bij het Centrum Jeugd en Gezin. En nog een keer als ze 9 jaar zijn.

Met 1 prik zijn de meeste kinderen al goed beschermd. Meer informatie vind je in dit filmpje van het RIVM

Kan ik mijn baby eerder laten vaccineren tegen mazelen nu er in Nederland mazelen voorkomt?

Nee, dat kan niet. Het is niet nodig de prik vroeger te geven. De eerste maanden na de geboorte wordt een kind beschermd door de antistoffen die de moeder aan het kind meegeeft. Deze antistoffen zorgen ervoor dat het vaccin niet werkt.

Het vaccin werkt het best als kinderen de prik krijgen nadat zij één jaar zijn geworden. Als kinderen bij 14 maanden het vaccin krijgen, zijn ze het best beschermd tegen bof, mazelen en rodehond.

Dit beleid kan aangepast worden als er sprake is van een grote uitbraak. 

Uitzondering

Er geldt een uitzondering voor reizen naar landen waar mazelen altijd voorkomt of een mazelen uitbraak is. Dan is het advies om kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden te vaccineren. De landen waar dit voor geldt, staan op de BMR -landenlijst

Heb je vragen?

Mail je vraag naar reizigerszorgggd@rotterdam.nl.

Kan ik als volwassene mazelen krijgen?

Ja dat kan. Iedereen die als kind niet gevaccineerd is en geen mazelen heeft gekregen, kan alsnog de mazelen krijgen. Er is geen behandeling tegen mazelen. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen voelen zich na 7 tot 10 dagen weer beter. Sommige mensen worden ernstiger ziek. Bel dan je huisarts. 

De klachten beginnen met koorts, verkoudheid en hoesten. Ook kun je een oogontsteking krijgen. Na 3 tot 7 dagen ontstaat er een huiduitslag met rode vlekjes. Die uitslag begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen nemen de huiduitslag en de koorts af.

De ziekte kan ernstiger zijn bij baby’s, volwassenen en zwangeren. Maar ook bij mensen met een afweerstoornis. Zoals leukemiepatiënten, of patiënten die chemotherapie krijgen of hebben gehad.

Denk je dat jij of jouw kind mazelen heeft? Bel dan de huisarts.

Het mazelenvirus is een heel besmettelijk virus. Besmette mensen dragen het bij zich in de neus en keel. Door hoesten, praten en niezen komt het virus in de lucht. Andere mensen kunnen het dan inademen en ook besmet raken. Mazelen is besmettelijk vanaf 4 dagen voordat er klachten ontstaan. En tot 4 dagen na het begin van de rode uitslag. Niet-gevaccineerde mensen die nooit mazelen hebben gehad kunnen de ziekte krijgen. Kinderen die het krijgen, kunnen hier ernstig ziek van worden en er zelfs aan overlijden.

  • Zorg voor goede hygiëne: was je handen en zorg ervoor dat je in je elleboog hoest en niest.
  • Is je kind (nog) niet beschermd door een vaccinatie? En zijn er gezinsleden die klachten hebben die bij mazelen passen, zoals hoge koorts, rode vlekjes of hoesten? Of heeft een gezinslid contact gehad met iemand met mazelen? Bel dan je huisarts. 

Kijk op de website van het RIVM voor meer vragen en antwoorden over mazelen: https://www.rivm.nl/mazelen/vragen-en-antwoorden-mazelen

Voor pers

Heb je vragen over cijfers van de vaccinatiegraad? Deze kun je terugvinden op Gezondheid in kaart.