GGD Rotterdam-Rijnmond ontvangt manifest Transzorg
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Zorg voor transmensen goed organiseren. Dat willen meerdere organisaties als Transgender Netwerk en Trans in Eigen Hand. En die zorg zouden ze in deze regio graag onderbrengen bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Hiervoor pleiten de organisaties in een door hen geschreven manifest dat zij overhandigden aan de afdeling Seksuele Gezondheid van de GGD Rotterdam-Rijnmond op maandag 18 november tijdens Transgender Awareness Week.
Afdeling Seksuele Gezondheid van de GGD Rotterdam-Rijnmond (GGD RR) nam het manifest dankbaar in ontvangst. Uit deze actie van de organisaties blijkt het vertrouwen in de GGD RR als zorgaanbieder. De overhandiging vond plaats in een prettige sfeer. De afgevaardigden van de verschillende organisaties deelden schrijnende en moeilijke ervaringen. Duidelijk werd uit de verhalen dat transzorg nog niet goed is georganiseerd.
Volgens de opstellers van het manifest is bijvoorbeeld genderbevestigende hormoontherapie essentieel voor het welzijn van transmensen. Onderzoek toont aan dat in Nederland transgendermensen 5 tot 10 keer vaker een zelfdodingspoging dan de rest van de bevolking. Ook maken zij een grotere kans te maken te krijgen met geweld als seksueel misbruik en mishandeling. Vroege interventie en preventieve zorg zou niet alleen individuele levens redden, maar ook de gehele samenleving ten goede komen, aldus de samenstellers.
Wat gebeurt er met het manifest?
Het manifest wordt binnen de GGD RR aandachtig gelezen. Momenteel is de GGD RR nog niet zo ingericht om eventueel de zorg op te pakken. Ook ontbreken de middelen of de politieke opdracht. De GGD blijft wel continu in gesprek met de organisaties. Ook is er overleg met de GGD’en in Amsterdam en Utrecht. Zij pakten transzorg eerder op. Daarnaast neemt de GGD RR deel aan een startende werkgroep van organisatie Soa Aids Nederland. Deze werkgroep wil de studentengezondheidszorg voor transgender personen verbeteren en andere GGD’en, huisartsen endocrinologen, onderzoekers en belangenorganisaties zijn hierbij betrokken.
De GGD RR bouwt verder aan een veilige vertrouwensrelatie met de community van transmensen door zogenoemde outreachende projecten. We doen onderzoek naar de behoeften van deze groep, zodat we zo goed mogelijk aansluiting vinden.
Het manifest is ondertekend door:
Transvisie
Transgender Netwerk
Queer Rotterdam
Colored Qollective / Transkliniek Utrecht
Trans United Europe / Transkliniek Amsterdam
Trans in Eigen Hand
Trans Zorg Nu!
Principle 17
TRREX
TRENY
Michiel Verkoulen (voormalig kwartiermaker transgenderzorg en consultant in de zorg)
Check-In Genderzorg
Transgenderzorg Utrecht
Psy-Trans