Psychosociale hulp bij ingrijpende gebeurtenissen (PSHi)
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Dodelijke schietpartijen op straat met getuigen, zedenzaken, familiedrama’s, een brand waarbij mensen omkomen. Dit zijn ingrijpende gebeurtenissen die vaak maatschappelijke onrust veroorzaken. Mensen zijn bang, boos en vragen om informatie. Daarom biedt de GGD psychosociale hulp bij ingrijpende gebeurtenissen (PSHi).
Onrust
Bij een hevige brand in een woning vragen omwonenden zich af: is mijn huis veilig? Hoe heeft de brand kunnen ontstaan? Kan de woningbouwvereniging maatregelen nemen? Omstanders hebben misschien gezien hoe iemand uit het raam sprong om zichzelf in veiligheid te brengen. Ze krijgen dat beeld niet meer van hun netvlies.
Samenwerken
In zulke situaties is het van belang dat hulpverlening, politie en gemeente goed samenwerken. Zowel bij de opvang van slachtoffers als bij het voorkomen van (meer) maatschappelijke onrust. Het team van Psychosociale hulp bij ingrijpende gebeurtenissen (PSHi) coördineert de samenwerking. De burgemeester of een ambtenaar openbare veiligheid roept dit team bijeen.
Organisatie
Doet zo’n ingrijpende gebeurtenis zich voor, dan neemt een coördinatieteam het initiatief om maatschappelijke onrust te voorkomen of te beperken. Een coördinator vanuit de GGD Rotterdam-Rijnmond belegt een bijeenkomst met alle leden van het team. Het team stelt een plan op. Dit gaat over coördinatie van de hulpverlening, het openen van een telefooninformatielijn en/of het organiseren van een voorlichtingsavond. Ook bepaalt het team hoe de nazorg eruit gaat zien.
Communicatie
De GGD Rotterdam-Rijnmond is voor PSHI verantwoordelijk voor de communicatie. Persvoorlichters van partijen binnen het coördinatieteam (overheidsvoorlichter/voorlichter politie/GGD) stemmen hun berichten af met het team, en verspreiden ze. Het coördinatieteam wijst een woordvoerder aan en bepaalt welke mededelingen deze doet. Dit leggen de leden van het team vast in het plan van aanpak.
Meer informatie?
In de informatiefolders die je vindt onder 'Downloads' kun je meer lezen over de psychosociale hulp bij incidenten.