Spring naar het artikel

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

PEP staat voor post exposure profylaxe. PEP zijn medicijnen die zorgen dat je geen hiv krijgt.

Wat is PEP?

PEP zijn medicijnen die zorgen dat je geen hiv krijgt. Slik je PEP snel nadat je seks hebt gehad? Dan krijg je bijna nooit hiv. Je moet de medicijnen één maand slikken.

Hiv kan worden overgedragen via slijmvliescontact, sperma en bloed. Hoe sneller je begint met PEP nadat je risico hebt gelopen, hoe groter de kans is dat je geen hiv krijgt. PEP werkt het beste als er zo snel mogelijk na het sekscontact mee gestart wordt. Start in ieder geval binnen 72 uur na het risico.

Bellen voor PEP

Heb je onveilige seks gehad met iemand die mogelijk hiv heeft? Neem dan direct contact op met het Centrum Seksuele Gezondheid. Een arts zal bepalen of je in aanmerking komt voor PEP. De procedure werkt als volgt:

  • Binnen kantoortijden: Bel telefoonnummer 010 - 443 80 21. Meld duidelijk dat je een vraag over PEP hebt. Je wordt doorverbonden met een medewerker van het Centrum Seksuele Gezondheid. Er wordt besproken of je in aanmerking komt voor PEP.
  • Buiten kantoortijden en in het weekend: Bel telefoonnummer 010-433 99 66 en kies optie 2. Als je niet direct een arts aan de telefoon krijgt, spreek dan duidelijk je naam en telefoonnummer in op de voicemail. Je wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.