Spring naar het artikel

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

PEP is een hiv-preventiemiddel. Dit medicijn zorgt dat je geen hiv krijgt.

Wat is PEP?

PEP staat voor “post exposure profylaxe”. PEP voorkomt hiv na onbeschermde seks. Hiv kan worden overgedragen via slijmvliescontact, sperma en bloed. Slik je PEP snel nadat je seks hebt gehad? Dan krijg je bijna nooit hiv. Je moet de medicijnen vier weken slikken. Hoe sneller je begint met PEP nadat je risico hebt gelopen, hoe groter de kans is dat je geen hiv krijgt. Start in ieder geval binnen 72 uur na het risico.

Verschil tussen PrEP en PEP

PrEP en PEP zijn beide hiv-remmers om hiv te voorkomen. Toch is er een groot verschil:

  • PEP is een kuur die je zo snel mogelijk start nadat je bijvoorbeeld door onveilige seks een grote kans hebt om hiv te krijgen.
  • PrEP gebruik je juist vooraf om geen risico te lopen.

Wanneer gebruik je PEP?

Niet iedereen hoeft te starten met PEP na onbeschermde seks. Er is alleen reden om met PEP te starten als de kans heel groot is dat je mogelijk hiv hebt gekregen. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt anale seks zonder condoom gehad met iemand, je weet niet zeker of diegene hiv heeft, en je slikt geen PrEP;
  • Je hebt seks zonder condoom gehad en een zweer of zweertjes in je mond, bij je anus of geslachtsorganen hebt;
  • Je, eventueel tijdens de seks, met iemand drugs hebt gebruikt met dezelfde naald.
  • Je seks tegen je wil hebt gehad;

Wanneer iemand hiv heeft en geen virus in het bloed aantoonbaar is (undetectable), is er geen kans op overdracht en hoef je geen PEP te slikken.

Heb je seks tegen je zin gehad?

Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld Rotterdam. Zij kunnen zorgen dat je PEP krijgt, maar bieden ook andere hulp. Bel naar 0800-0188.

Kosten voor de PEP-behandeling

De behandeling met PEP wordt vergoed door de Nederlandse ziektekostenverzekeringen. Heb je een buitenlandse verzekering? Dan moet je de hele PEP-kuur zelf betalen bij de apotheek en achteraf bij je verzekering declareren. Houd rekening met een bedrag van ongeveer €1.000,-. Houd rekening met deze kosten in verband met je eigen risico.

Heb je PEP nodig?

Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem dan direct contact op. Een medewerker zal bepalen of je in aanmerking komt voor PEP. Het werkt als volgt:

 

Op werkdagen binnen kantoortijden (8.30 tot 17.00 uur)
Bel het Centrum Seksuele Gezondheid, telefoonnummer 010 - 443 80 21 en meldt duidelijk dat je een vraag over PEP hebt.

Buiten kantoortijden en in het weekend/feestdagen
Doordeweeks kun je van 17.00 tot 22.00 uur en in het weekend/feestdagen van 8.00 tot 22.00 uur contact opnemen met het centrale nummer van het Maasstad Ziekenhuis op 010 - 291 19 11.

  • Wanneer je het Maasstad Ziekenhuis belt moet je bij de telefonist(e) aangeven dat je belt voor overleg PEP en doorverbonden wilt worden met de dienstdoende arts-assistent interne geneeskunde op de SEH.
  • Afhankelijk van het gesprek met de arts zal deze jou, indien PEP noodzakelijk is, vragen naar de SEH van het Maasstad Ziekenhuis te komen voor verslaglegging, bloedafname en een PEP (post exposure profylaxe) recept.
  • Op de Spoedeisende Hulp word je ingeschreven. Zij werken met een triagesysteem om de urgentiegraad van iedere patiënt te bepalen. In de praktijk kunnen daarom patiënten die later dan jij binnenkomen eerder behandeld worden, omdat de aandoening ernstiger van aard is.
  • De kosten van een SEH bezoek worden verrekend met jouw verzekeraar, waarbij jouw eigen risico gebruikt wordt.
  • De dienstapotheek bij het Maasstad Ziekenhuis is 24 uur per dag, 7 dagen per week open.