Spring naar het artikel

Spoedvragen bij PrEP

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Er is sprake van een spoed situatie als je anale seks zonder condoom hebt gehad en je:

  • vergeten bent PrEP te slikken
  • PrEP hebt uitgebraakt

Of wanneer je een sterk vermoeden hebt dat je mogelijk hiv hebt opgelopen.

Als je vergeten bent om PrEP in te nemen, dan ben je minder goed beschermd tegen hiv. Wat je het beste kunt doen, hangt af van je slikschema. Heb je in de afgelopen 72 uur (anale) seks zonder condoom gehad, terwijl je één of meer pillen niet ingenomen hebt? Dan kan het zijn dat je een PEP-kuur nodig hebt. Neem voor de zekerheid telefonisch contact op met ons Centrum Seksuele Gezondheid. Buiten kantoortijden kun je contact opnemen met de huisartsenpost. Hieronder staan enkele algemene adviezen.

Bij dagelijks gebruik

Als je één pil bent vergeten, maar de afgelopen dagen wel steeds je PrEP goed hebt ingenomen, dan heb je meestal nog steeds voldoende medicijn in je lichaam om hiv te voorkomen. Als je de PrEP minder dan 12 uur geleden in had moeten nemen, slik de pil dan alsnog. Ben je al meer dan 12 uur te laat: sla de pil over en ga de volgende dag verder op je vaste tijdstip.

Als je minstens twee dagen geen PrEP hebt gebruikt, bedenk dan of je in de afgelopen 72 uur onveilige anale seks hebt gehad. Zo ja, dan heb je misschien PEP nodig: neem voor de zekerheid telefonisch contact op met onze soa-polikliniek. Zo nee, begin dan weer met twee PrEP-pillen tegelijk en vervolgens elke dag op hetzelfde tijdstip één pil.

Bij slikken rondom de seks

Ben je de eerste dosis vergeten, of heb je toen maar 1 in plaats van 2 tabletten geslikt? Dan ben je onvoldoende beschermd. Heb je toch (anale) seks zonder condoom gehad? Bel naar onze soa-polikliniek om te beoordelen of je een PEP-kuur nodig hebt.

Ben je een pil vergeten die je twee keer in de dagen ná de seks had moeten innemen? Als je minder dan 12 uur te laat bent, neem dan de pil alsnog in en ga door met je oorspronkelijke schema. Schuif de tijden dus niet door. Als je meer dan 12 uur te laat bent, dan biedt PrEP onvoldoende bescherming tegen hiv. Bel naar onze soa-polikliniek om te beoordelen of je een PEP-kuur nodig hebt.

Had je PrEP ingenomen zónder daarbij te eten? Dan is de PrEP binnen één uur door je lichaam opgenomen. Neem opnieuw een dosis als je binnen één uur na inname hebt overgegeven.

Had je PrEP met voedsel ingenomen? Dan duurt het wat langer voordat de PrEP opgenomen is door je lichaam. Neem opnieuw een dosis als je binnen drie uur na inname hebt overgegeven.

Zie je resten van de PrEP-tablet in je braaksel zitten? Neem dan sowieso opnieuw een dosis in!

Heb je het idee dat je een (acute) hiv-infectie hebt? Neem dan telefonisch contact op met onze soa-polikliniek: 010-443 80 21, bereikbaar van maandag t/m vrijdag (08:30 – 17:00 uur).

Buiten kantoortijden kun je contact opnemen met de huisartsenpost.

Heeft u in de afgelopen 72 uur onveilige seks gehad met iemand die mogelijk of daadwerkelijk hiv heeft? Dan kom je misschien in aanmerking voor PEP (post exposure profylaxe). PEP is een behandeling van één maand met hiv-remmende medicatie in de vorm van pillen.

Lees hier meer over PEP.