Spring naar het artikel

De soa-test

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Hoe werkt de soa-test?

Een soa-test begint met een gesprek met een verpleegkundige. Je bespreekt samen hoe je seksueel contact hebt gehad en of je klachten hebt die op een soa kunnen wijzen. Na het gesprek word je getest.

Jongeren tot 25 jaar worden in eerste instantie op chlamydia en gonorroe getest. Hiervoor wordt geen bloed afgenomen.
Mensen boven 25 jaar worden getest op chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B (als het nodig is) en hiv. Wil je geen hiv-test, bespreek dit dan met de verpleegkundige.


Mannen: er wordt bloed afgenomen en je moet urine inleveren. Soms moet je een anale zelftest doen of wordt er een keeluitstrijkje gedaan.
Vrouwen: er wordt bloed afgenomen en je moet een vaginale zelftest doen. Soms moet je een anale zelftest doen of wordt er een keeluitstrijkje gedaan. Alleen als het nodig is wordt er lichamelijk onderzoek gedaan.

De uitslag van de soa-test

De uitslag van de soa-test ontvang je binnen 14 dagen per sms. Als je geen sms kunt ontvangen, krijg je de uitslag via e-mail of word je gebeld.
Staat er in de uitslag dat je een soa hebt? Dan is het belangrijk dat je je bij de soa poli laat behandelen. Ga dus niet met de uitslag naar bijvoorbeeld je huisarts.

Heb je een soa?

Bel dan voor een afspraak. De verpleegkundige vertelt je op de poli meer over de gevonden soa en je wordt daarna behandeld. Als het nodig is, krijg je een recept of word je doorverwezen naar een specialist. Ook helpen wij je bij het waarschuwen van je sekspartners.