Spring naar het artikel

Spuitomruil

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Op meerdere locaties in de regio kunnen drugsgebruikers gebruikte injectienaalden omruilen voor nieuwe spuiten. De GGD verstrekt de materialen en coördineert het omruilen.

Instellingen binnen de drugshulpverlening, dak- en thuislozenzorg en politiebureaus werken met de gemeente en de GGD samen in het programma spuitomruil.

Waarom spuitomruil?

Het omruilen van gebruikte injectienaalden voorkomt:

  • dat drugsgebruikers infectieziekten oplopen. Onhygiënisch of gezamenlijk gebruik van spuiten leidt tot infecties, zoals hiv, hepatitis B en hepatitis C. Die worden via bloed overgedragen;
  • onveilige situaties door het rondslingeren van spuiten op straat of op andere plekken. Spuiten op straat geven een gevoel van onveiligheid en verloedering;
  • dat voorbijgangers en kinderen zich prikken aan drugsnaalden. Dit geldt ook voor medewerkers van de instellingen waar drugsgebruikers komen.

Materialen bestellen?

De locaties voor spuitomruil in het werkgebied van GGD Rotterdam-Rijnmond kunnen de benodigde materialen bestellen bij de GGD via het bestelformulier. Let op: u heeft hiervoor een wachtwoord nodig.