Spring naar het artikel

Infectieziekten

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën, schimmels of parasieten (micro-organismen).

Let op: Wilt u meer weten over het coronavirus? Kijk dan op deze pagina. Informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd.

24 uur per dag alert op infectieziekten

Mensen kunnen infectieziekten aan andere mensen overdragen. Dit kan direct van mens op mens door hoesten en niezen, maar ook door seksueel contact. Infectieziekten kunnen ook worden overgebracht door het eten van besmet voedsel, het drinken van besmet water, of door contact met dieren. Als u zwanger bent moet u extra voorzichtig zijn.

Infectieziekten voorkomen en bestrijden

Al eeuwenlang strijdt de mens tegen infectieziekten. Nieuwe infectieziekten steken de kop op en 'oude' infectieziekten breken opnieuw uit. De GGD Rotterdam-Rijnmond houdt zich dagelijks bezig met het voorkomen en bestrijden van infectieziekten.

Bij de GGD werken dagelijks artsen, verpleegkundigen, doktersassistentes en administratief medewerkers om infectieziekten in de regio Rotterdam-Rijnmond te voorkomen en te bestrijden. Het kan om één persoon met een infectieziekte gaan: de bron wordt opgespoord en contacten worden zo nodig beschermd. Er kan ook een uitbraak zijn, bijvoorbeeld van diarree onder bewoners van een verpleeghuis. De GGD ondersteunt het personeel bij het bestrijden van infectieziekten en neemt de bestrijding zo nodig over. 

Informatie en voorlichting

Tijdens kantooruren (van 8.30 tot 17.00 uur) kunt u vragen stellen over infectieziekten en vaccinaties. Als het nodig is wordt u persoonlijk te woord gestaan door een ervaren arts of verpleegkundige. Hiervoor kunt u bellen met telefoonnummer 010-433 99 66.

U kunt uw vraag ook stellen via het contactformulier. Het kan zijn dat u alsnog wordt gevraagd telefonisch contact op te nemen.