Spring naar het artikel

Infectieziekten

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Virussen, bacteriën, schimmels of parasieten (micro-organismen) kunnen ziektes veroorzaken. Dit noemen we infectieziekten.

24 uur per dag opletten op infectieziekten

Mensen kunnen infectieziekten aan anderen geven. Dit kan direct van mens op mens door hoesten en niezen. Ook kan dit door seksueel contact. Je kunt een infectieziekte ook krijgen door het eten van besmet voedsel, en het drinken van besmet water. Of door contact met dieren. Als je zwanger bent, moet je extra voorzichtig zijn.

Infectieziekten voorkomen en bestrijden

Al eeuwenlang vecht de mens tegen infectieziekten. Er ontstaan nieuwe infectieziekten en 'oude' infectieziekten breken opnieuw uit. De GGD Rotterdam-Rijnmond houdt zich iedere dag bezig met het voorkomen en bestrijden van infectieziekten.

Dat doen we met onze artsen, verpleegkundigen, doktersassistenten en administratief medewerkers. Het kan om één persoon met een infectieziekte gaan. Dan sporen we de bron op en beschermen we contacten als dat nodig is. Er kan ook een uitbraak zijn, bijvoorbeeld van diarree onder bewoners van een verpleeghuis. De GGD helpt dan het personeel bij het bestrijden van infectieziekten. Als het nodig is, nemen we de bestrijding over. 

 

Informatie en voorlichting

Tijdens kantooruren (van 8.30 tot 17.00 uur) kun je vragen stellen over infectieziekten en vaccinaties. Als het nodig is, spreekt een ervaren arts of verpleegkundige met jou. Hiervoor kun je bellen met telefoonnummer 010 - 433 99 66.

Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier. Het kan zijn dat we toch nog vragen om ons te bellen.