Spring naar het artikel

Centrum voor Jeugd en Gezin

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Voor alle vragen over gezondheid, opvoeden en verzorging van uw kind, is er het Centrum voor Jeugd en Gezin. Dit voert ook periodieke gezondheidsonderzoeken uit.

Wat kan het Centrum voor Jeugd en Gezin voor u betekenen?

Als ouder zult u regelmatig vragen hebben over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging van uw kind. Logisch, want de zorg voor een kind is een grote verantwoordelijkheid. De medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geven u antwoord, ondersteuning en advies op maat, afgestemd op uw kind en uw situatie. Het CJG is er voor ouders/verzorgers, kinderen en jongeren tot achttien jaar.

Hoe werkt het CJG?

In het CJG staan jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, doktersassistenten, (ortho)pedagogen en (dokters)assistenten voor u klaar. Iedere medewerker heeft zijn eigen deskundigheid. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige voeren het lichamelijk onderzoek bij uw kind uit en geven het de noodzakelijke inentingen. Bij de jeugdverpleegkundige kunt u terecht met vragen over opvoeding, slapen, eten, huilen en vaccinaties. Maar ook voor informatie of advies over bijvoorbeeld driftbuien of contact met andere kinderen bent u bij aan het juiste adres. De doktersassistent ondersteunt de jeugdarts en jeugdverpleegkundige bij hun werkzaamheden. De (ortho)pedagoog begeleidt, ondersteunt en adviseert ouders/verzorgers, kinderen en jongeren bij vragen. Bijvoorbeeld hoe u om kunt gaan met een scheiding of samengesteld gezin.

Wat doet het CJG voor u?

Het CJG nodigt u en uw kind regelmatig uit om langs te komen voor de zogenoemde periodieke gezondheidsonderzoeken (PGO’s). Met deze onderzoeken wordt de groei en ontwikkeling van uw kind gevolgd. De onderzoeken vinden plaats vanaf ongeveer tien dagen na de geboorte totdat het kind in de derde klas van het voortgezet onderwijs zit.

Welke inentingen krijgt uw kind?

Tussen de zes en negen weken na de geboorte krijgt uw kindje de eerste vaccinatie. Tot vier jaar worden de vaccinaties door de jeugdarts of jeugdverpleegkundige in het CJG gegeven. In het jaar dat uw kind 9 jaar wordt, ontvangt u via het RIVM een oproep voor de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) en de DTP-vaccinatie (difterie, tetanus, polio). Het CJG verzorgt ook voor jongens en meisjes tot 18 jaar ook de HPV-vaccinatie.

Contact

In het CJG werken behalve de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen ook (ortho)pedagogen en andere deskundigen om samen met u gezond en veilig opvoeden en opgroeien mogelijk te maken. U vindt alle deskundigen onder één dak.

Wilt u meer informatie over het CJG of zoekt u antwoord op uw vraag? Kijk dan op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin of bel naar het klantcontactcentrum via 010 - 201 01 10.