Spring naar het artikel

Centrum Seksuele Gezondheid

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Bij het Centrum Seksuele Gezondheid kun je onder andere terecht voor een soa-test. Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Het zijn infecties die je kunt oplopen wanneer je seksueel actief bent. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Het is daarom van belang om je regelmatig te laten testen op soa’s.

Let op: Meld je op tijd af als je niet komt

Er is momenteel meer vraag naar consulten dan het Centrum Seksuele Gezondheid kan bieden. Hierdoor kunnen we niet voor iedereen een afspraak plannen. Heb jij een afspraak gepland, maar kan je toch niet langskomen? Zeg de afspraak dan minimaal 24 uur van tevoren af.

Soatest

Je kunt alleen bij het Centrum Seksuele Gezondheid terecht voor een soa-test als één van de volgende punten op jou van toepassing is:

  • als je jonger bent dan 25 jaar
  • als je een man bent die seks heeft met mannen
  • als je afkomstig bent uit een land waar veel soa voorkomt
  • als je een partner hebt die afkomstig is uit een land waar veel soa voorkomt
  • als je door een (ex)partner gewaarschuwd bent voor een soa
  • als je klachten hebt die wijzen op een soa
  • als je sekswerker bent
  • als je te maken had met seksueel geweld.

Ben je benieuwd hoe de soa-test in zijn werk gaat? Lees hier meer.

Afspraak maken

Meer informatie over afspraak maken lees je hier.

PrEP

PrEP (pre-expositie profylaxe) is een pil die de kans op een hiv-infectie sterk verlaagt. Lees hier meer over PrEP.

PEP

PEP betekent Post Exposure Prophylaxis (PEP). Dit is een behandeling met hiv-remmers die zo snel mogelijk (maar uiterlijk binnen 72 uur) na een mogelijke aanraking met hiv moet worden gestart.

Onderzoek

De GGD Rotterdam-Rijnmond doet onderzoek naar de seksuele gezondheid van de mensen in de regio.

Privacy

De GGD behandelt je gegevens altijd zorgvuldig en vertrouwelijk. Die gegevens bewaren wij in een goed beveiligd dossier. Alleen degenen die rechtstreeks betrokken zijn bij de zorg die de GGD aan je biedt, kunnen toegang krijgen tot dit dossier. Lees hieronder meer over privacy.

Als je een soa hebt, kan het nodig zijn om je huisarts te informeren. Dit gebeurt alleen met jouw toestemming. Ben je eerder behandeld bent voor soa/hiv, of daarvoor nog steeds onder behandeling, vinden wij het belangrijk om daar meer over te weten te komen. Wij vragen je, tijdens het gesprek, toestemming om met je behandelaar contact op te nemen. Als je van ons een doorverwijzing naar een huisarts of specialist krijgt, dan sturen wij hen de noodzakelijke medische gegevens uit je dossier en zijn wij verplicht om het burgerservicenummer te vermelden.

Onderzoek
De GGD Rotterdam-Rijnmond doet (anoniem) onderzoek, in samenwerking met het RIVM en het Erasmus MC. Dit doen we om de behandeling en bestrijding van soa en hiv te verbeteren. Op die manier kunnen we soa en hiv steeds beter voorkomen en de seksuele gezondheid verbeteren. Dit houdt in dat het restmateriaal dat overblijft van monsters van lichaamsmateriaal, in het laboratorium wordt gebruikt voor onderzoek naar soa’s. Het materiaal wordt anoniem gebruikt, dit betekent dat het niet herleidbaar is naar jou als persoon. Als je vragen hebt of je wilt niet dat je gegevens verder (anoniem) verwerkt worden voor onderzoek, bespreek dit dan tijdens de afspraak of via de soa-postbus (postbussoaggd@rotterdam.nl). Uiteraard heeft dit geen gevolgen voor de zorg of behandeling.

Meer weten?
De algemene privacyverklaring van de GGD Rotterdam-Rijnmond vindt u op de speciale pagina over Privacy.

Meer weten?