Centrum Seksuele Gezondheid
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Bij het Centrum Seksuele Gezondheid kun je onder andere terecht voor een soa-test. Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Het zijn infecties die je kunt oplopen wanneer je seksueel actief bent. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Het is daarom van belang om je regelmatig te laten testen op soa’s.
Soa en seksualiteit
Start vaccineren mpox
Medio mei 2023 beginnen we weer met vaccineren tegen mpox (voorheen: monkeypox of apenpokken).
Lees meerSoatest
In sommige gevallen kun je bij het Centrum Seksuele Gezondheid terecht voor een soa-test. Lees hier wanneer dit op jou van toepassing is.
Lees meerSeksueel Geweld
Iedereen kan slachtoffer worden van een aanranding of verkrachting. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.
Lees meerTestlab
Testlab is het spreekuur voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) die zich laten testen via mantotman.nl. Lees hier meer over het Testlab.
Lees meerSoatest
We kunnen in het Centrum Seksuele Gezondheid maar een beperkt aantal mensen per dag testen. Daarom kan niet iedereen bij ons terecht. Ben je benieuwd of jij terecht kan voor een soatest en hoe de test in zijn werk gaat? Lees hier meer.
Afspraak maken voor een soatest
Je kunt online een afspraak maken voor een soatest. Nadat je een afspraak hebt gemaakt, ontvang je een bevestiging per sms of e-mail met een link naar een vragenlijst. Het is van belang om deze vragenlijst in te vullen voordat je naar de afspraak komt.
Voor een betrouwbaar resultaat is het belangrijk dat er minimaal 2 weken tijd tussen je laatste seksuele contact en de test zit. Wanneer je klachten hebt of je bent gewaarschuwd voor een soa, geldt dit niet.
Ik kan niet bij het Centrum Seksuele Gezondheid terecht. Wat nu?
Als je denkt dat je een soa hebt, is het belangrijk om je toch te laten testen. Het Centrum Seksuele Gezondheid kan een beperkt aantal mensen per jaar testen. Dat betekent dat je soms moet wachten op een afspraak of wordt verwezen naar elders om een soatest af te nemen. Zelfs als je toch onder een 'hoog risicogroep' valt. Je kunt hiervoor altijd terecht bij je huisarts. Wil of kan je niet naar je huisarts? Dan kun je ook kiezen voor een soa-zelftest. Op de website van Soa Aids Nederland vind je informatie over betrouwbare aanbieders van soa-zelftesten. Ook zijn er privéklinieken waar je anoniem een soatest kunt doen.
Let op: Meld je op tijd af als je niet komt
Er is momenteel meer vraag naar consulten dan het Centrum Seksuele Gezondheid kan bieden. Hierdoor kunnen we niet voor iedereen een afspraak plannen. Heb jij een afspraak gepland, maar kan je toch niet langskomen? Zeg de afspraak tijdig van tevoren af, zodat iemand anders nog gebruik kan maken van deze afspraakmogelijkheid.
Privacy
De GGD behandelt je gegevens altijd zorgvuldig en vertrouwelijk. Die gegevens bewaren wij in een goed beveiligd dossier. Alleen degenen die rechtstreeks betrokken zijn bij de zorg die de GGD aan je biedt, kunnen toegang krijgen tot dit dossier.
Hoe gaan wij om met jouw gegevens?
Als je een soa hebt, kan het nodig zijn om je huisarts te informeren. Dit gebeurt alleen met jouw toestemming. Ben je eerder behandeld bent voor soa/hiv, of daarvoor nog steeds onder behandeling, vinden wij het belangrijk om daar meer over te weten te komen. Wij vragen je, tijdens het gesprek, toestemming om met je behandelaar contact op te nemen. Als je van ons een doorverwijzing naar een huisarts of specialist krijgt, dan sturen wij hen de noodzakelijke medische gegevens uit je dossier en zijn wij verplicht om het burgerservicenummer te vermelden.
Onderzoek
De GGD Rotterdam-Rijnmond doet (anoniem) onderzoek, in samenwerking met het RIVM en het Erasmus MC. Dit doen we om de behandeling en bestrijding van soa en hiv te verbeteren. Op die manier kunnen we soa en hiv steeds beter voorkomen en de seksuele gezondheid verbeteren. Dit houdt in dat het restmateriaal dat overblijft van monsters van lichaamsmateriaal, in het laboratorium wordt gebruikt voor onderzoek naar soa’s. Het materiaal wordt anoniem gebruikt, dit betekent dat het niet herleidbaar is naar jou als persoon. Als je vragen hebt of je wilt niet dat je gegevens verder (anoniem) verwerkt worden voor onderzoek, bespreek dit dan tijdens de afspraak of via de soa-postbus (postbussoaggd@rotterdam.nl). Uiteraard heeft dit geen gevolgen voor de zorg of behandeling.
Wil je meer weten over privacy?
De algemene privacyverklaring van de GGD Rotterdam-Rijnmond vindt u op de webpagina over Privacy.
Contact
Voor vragen kan je het Centrum Seksuele Gezondheid bereiken op 010 - 443 80 21 van 8.30 tot 12.15 uur.
Meer weten?
- Op de website van Soa Aids Nederland vind je informatie over symptomen, testen, behandelen en voorkomen van soa's.
- Voor jongeren tot 25 jaar is er de website sense.info. Vragen stellen kan via de Sense Infolijn.
- Als je ouder bent dan 25 jaar, kun je via de Infolijn van Soa Aids Nederland uw vraag stellen.
- Wil je een soa-zelftest doen? Doe dan de Advies Chat voor een advies over jouw persoonlijke situatie.
- Ben je man en heb je seks met mannen? Kijk dan op mantotman.nl voor meer informatie