Spring naar het artikel

Wat doet de GGD?

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

GGD Rotterdam-Rijnmond bevordert en beschermt de gezondheid van de inwoners in de regio. Dit doet de GGD voor 13 gemeenten in regio Rijnmond vanuit de Wet Publieke Gezondheid. GGD staat voor Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

Bekijk onderstaande video voor een korte uitleg van de taken van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Bevorderen en beschermen

De GGD geeft deskundige adviezen aan burgers, bedrijven en gemeenten op het gebied van gezondheid. Dit kan gaan over schimmel in woningen, maar ook over luchtkwaliteit, drinkwater en hygiëne. De GGD zet hierbij altijd de gezondheid van mensen op de eerste plaats, maar kan als organisatie geen maatregelen opleggen.

Infectieziekten en hygiëne

Om besmetting met infectieziekten te voorkomen bevordert de GGD een veilige en hygiënische omgeving. De GGD voert inspecties uit bij tatoeage- en piercingshops, kinderopvang en schepen die de Rotterdamse haven binnenvaren.

Soabestrijding

De GGD bestrijdt seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) in de regio. Mensen die een risico lopen op een soa kunnen terecht bij het Centrum Seksuele Gezondheid.

Reizigerszorg en vaccinaties

Reizigers uit de regio kunnen bij de GGD terecht voor hun vaccinaties en een gezondheidsadvies op maat. De GGD heeft kennis over reizigersziekten, uitbraken en maatregelen op reis.

Milieu

In en rond uw huis kunnen er verschillende dingen van invloed zijn op uw gezondheid. Het team Gezondheid en Milieu geeft adviezen, denk hierbij aan schimmel in huis, luchtkwaliteit, drinkwater en buitenwater.

Toezicht Wmo

Iedere gemeente in Nederland is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het organiseren van ondersteuning en zorg. Dat staat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor die tijd regelde de Rijksoverheid de ondersteuning en zorg.

Gemeenten hebben daarbij de taak toezicht te houden op de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo.

Onderzoek

De GGD onderzoekt regelmatig de gezondheid van de 1,3 miljoen inwoners van de dertien gemeenten in het werkgebied. Op deze manier wordt de gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen in de regio in kaart gebracht en gemonitord.

GGD Rotterdam Rijnmond valt onder het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Rotterdam. De vacatures en stages die beschikbaar zijn bij de GGD zijn daarom samengevoegd met de vacatures en stages van de gemeente Rotterdam.

Werkgebied

GGD Rotterdam-Rijnmond is een van de grootste GGD’en van Nederland. De GGD richt zich op alle Rotterdammers en de inwoners van twaalf omliggende gemeenten. Het werkgebied bestaat uit de gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Voorne aan Zee.

Kaart met het werkgebied van de GGD Rotterdam-Rijnmond
Regiokaart GGD Rotterdam-Rijnmond (klik op de kaart om te vergroten)