Spring naar het artikel

Tuberculose

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

Tuberculose (tbc) is een ziekte die meestal in de longen zit. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie wordt overgedragen door hoesten en/of niezen.

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie heet Mycobacterium tuberculosis. De meest voorkomende vorm is longtuberculose. De bacterie kan ook in andere organen voorkomen. 

We spreken van open of besmettelijke tuberculose als de bacterie door hoesten/niezen overgedragen kan worden op andere mensen. Het is ook mogelijk dat mensen met longtuberculose geen bacteriën ophoesten, zij zijn dan ook niet besmettelijk. Deze niet besmettelijke vorm wordt ‘gesloten’ longtuberculose genoemd. Tuberculose is met medicijnen goed te genezen.

Wie komt in aanmerking voor vaccinatie tegen tuberculose?

In Nederland wordt deze vaccinatie aangeboden aan pasgeborenen en kinderen jonger dan 12 jaar van ouders afkomstig uit gebieden waar tuberculose nog veel voorkomt. In Nederland komt tuberculose nog regelmatig binnen deze bevolkingsgroepen voor. Deze vaccinatie beschermt jonge kinderen tegen de ernstige vormen van tuberculose.

Regionaal Expertisecentrum

Om tuberculose zo goed mogelijk te bestrijden werken de GGD-en in Zuid-Holland samen als Regionaal Expertisecentrum (REC). Wil je meer weten over tuberculose, ga je op reis naar een risicoland, wil je de kosten weten voor een vaccinatie en/of wil je een afspraak maken/verzetten? Ga voor deze informatie en meer naar tbczuidholland.nl.

If you need information or if you wish to make/reschedule an appointment, please visit our joint website: tbczuidholland.nl.

Onderzoek werkzaamheid TBC-vaccin tegen het coronavirus

De academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht hebben in 2020 een onderzoek gedaan naar de mogelijke werkzaamheid van het vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) om zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. Zie voor meer informatie de website van het Radboud UMC.