Spring naar het artikel

Technische hygiënezorg

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

De GGD geeft hygiëneadviezen aan particulieren, instellingen en bedrijven om infectieziekten door micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels en parasieten) te voorkomen.

Dit is een taak van het team Technische Hygiënezorg.

In een aantal situaties is er een hoger risico dat infecties ontstaan of zich verspreiden. Enkele voorbeelden zijn: niet op de juiste momenten handen wassen, voedsel niet hygiënisch klaarmaken, verpleegkundige handelingen zoals het geven van een injectie of een wond verzorgen en niet-verpleegkundige handelingen waarbij de huid wordt doorboord zoals tatoeëren.

Toezicht en advies

Technische Hygiënezorg houdt toezicht op de hygiëne op locaties als:

 • Seksinrichtingen:
  Deze controleert de GGD op hygiëne en veiligheid volgens een landelijke hygiënerichtlijn, de Bouwverordening Rotterdam en de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam.
 • Tatoeëren en piercen:
  Tatoeage- en/of piercingstudio’s en schoonheidssalons die permanente make-up aanbieden: Deze controleert de GGD op hygiëne en veiligheid volgens landelijk vastgestelde hygiëneregels. De GGD beoordeelt op basis van onderzoek op locatie of een studio een vergunning kan krijgen. Het ministerie van VWS heeft de GGD hiertoe mandaat gegeven.
 • Evenementen:
  Evenementen zoals het Zomercarnaval in Rotterdam. De GGD adviseert de gemeente over het verlenen van een vergunning op het gebied van hygiëne, volgens een landelijke hygiënerichtlijn. 
 • Opvanglocaties:
  Opvanglocaties voor dak- en thuislozen, zoals dag- en nachtopvang en sociale pensions.

Verder worden adviezen gegeven op het gebied van hygiëne en gezondheid aan:

 • instellingen, zoals zoals zorginstellingen en kinderdagverblijven
 • burgers
 • bedrijven.