GGD Rotterdam-Rijnmond ziet het aantal soa’s toenemen
Vertalen
Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.
Steeds meer mensen in Nederland testen positief op gonorroe. In 2023 steeg het aantal diagnoses van deze seksueel overdraagbare aandoening (soa) met 31% vergeleken met 2022. Dit blijkt uit de nieuwe Thermometer Seksuele Gezondheid van het RIVM. Ook in onze regio zien de Centra Seksuele Gezondheid (CSG’s) een stijging in het aantal soa-diagnoses. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van de CSG’s van GGD Rotterdam-Rijnmond, Hecht GGD Hollands Midden en GGD Zuid-Holland Zuid.
Vooral meer gonorroe bij heteroseksuele jongvolwassenen
Het is het tweede jaar op rij dat het aantal jongvolwassenen dat positief testte op gonorroe bij de CSG’s stijgt. De soa kwam vooral vaker voor bij vrouwen en heteroseksuele mannen jonger dan 25 jaar. Onderzoeker Denise Twisk bij de GGD Rotterdam-Rijnmond vertelt: ‘Net zoals landelijk zien we hier ook een sterke stijging van gonorroe. In 2022 had bijvoorbeeld 3,5% van de vrouwen bij ons centrum gonorroe, terwijl dit in 2023 steeg naar 5,2%’. Het vindpercentage van hiv-infectie en syfilis-diagnose was bij het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD Rotterdam-Rijnmond vergelijkbaar als in 2022. Chlamydia kwam juist iets minder voor dan in 2022.
Jongeren gebruiken steeds minder vaak een condoom
Gonorroe en andere soa’s kunnen voorkomen worden door een condoom te gebruiken. Uit het landelijk onderzoek Seks onder je 25e blijkt dat jongeren minder vaak condooms gebruiken. Dit onderzoek is gedaan door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD’en. “Als GGD maken we ons zorgen over het afnemende gebruik van condooms onder jongeren. En over de stijging in het aantal soa’s. Het zou goed zijn als er weer meer structurele aandacht komt voor het belang van bescherming tegen soa’s. Dit kan bijvoorbeeld door publieke condoomcampagnes, net zoals vroeger. Het is belangrijk om mensen te blijven herinneren”, aldus Denise Twisk.
Verspreiding van soa’s voorkomen
Naast het gebruik van condooms, is het ook belangrijk om je op tijd te laten testen. Als je klachten hebt, maar ook als je risico hebt gelopen. Bijvoorbeeld als je seks hebt gehad zonder condoom met iemand die niet getest was of die een soa kon hebben.
Ook is het belangrijk dat als je positief test, je zo snel mogelijk je sekspartner(s) informeert. Dat kan bijvoorbeeld anoniem via de website partnerwaarschuwing.nl. De sekspartners kunnen zich dan ook laten testen en behandelen als dat nodig is, zodat verdere verspreiding van soa’s wordt gestopt.
Centrum Seksuele Gezondheid
Je kunt je testen op soa’s bij de huisarts of bij het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD. Bij het CSG kunnen mensen terecht als zij klachten hebben, gewaarschuwd zijn of meer risico lopen op soa. Denk aan jongeren, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en bepaalde migrantengroepen. Kijk voor meer informatie op www.ggdrr.nl/soa-seksualiteit/.
Meer cijfers?
Benieuwd naar de factsheet met de jaarcijfers? Deze vind je hier. De Thermometer Seksuele Gezondheid van het RIVM vind je op Soa cijfers en rapportages | RIVM.
Wat is gonorroe?
Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie kan bij mannen zorgen voor infecties van de urinebuis (een ‘druiper’), endeldarm, keel en bijballen. Bij vrouwen kan de bacterie zorgen voor infecties van de urinebuis, endeldarm, keel, baarmoederhals en eileiders. Als uit de test blijkt dat iemand gonorroe heeft, kan de infectie snel behandeld worden.