Spring naar het artikel

HPV Awarenessday

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

4 maart 2024

Op 4 maart is het internationale HPV Awareness day. In het Erasmus MC staat een informatietent waar je vragen over HPV kunt stellen. Daarnaast heeft de GGD een locatie ingericht waar je de HPV-prik kunt krijgen.

Wat is HPV?
HPV komt veel voor. Humaan Papilloma Virus (HPV) wordt in verband gebracht met 1 op 20 van alle kankergevallen ter wereld. Elk jaar sterft bijna een half miljoen mensen aan HPV-gerelateerde kanker. Veel van die sterfgevallen kunnen worden voorkomen door prikken en screeningprogramma's voor baarmoederhalskanker.

De meeste mensen raken ooit besmet met HPV maar raken het ook weer snel kwijt. Een HPV-besmetting vindt plaats via seksueel contact, dat merk je meestal niet. Het kan leiden tot kanker aan de penis, de anus, de vagina, de baarmoederhals en de keel.

De prik
De prik beschermt voor 90% tegen baarmoederhals- of anuskanker door HPV. In Nederland wordt de prik tegenwoordig aangeboden voor meisjes en jongens van 9 tot 10 jaar. Er is ook een inhaalcampagne voor jongeren tot 27 jaar.

Als je tussen 1996 en 2005 bent geboren, dan kan je nog 1 prik gratis halen. Haal je vaccinatie snel, want na 1 juni moet je deze zelf betalen! De vaccinatielocatie vind je in het Erasmus MC bij de ingang Zimmermanweg, door de draaideur.

De prik is veilig: er zijn wereldwijd meer dan 200 miljoen vaccinaties gegeven zonder dat er ernstige bijwerkingen zijn opgetreden.

Meer informatie vind je op de HPV-pagina van de GGD