Spring naar het artikel

Kinkhoest: terug van weggeweest

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

14 februari 2024 | laatste update: 22 februari 2024

Heb je kinkhoest of ben je verkouden? Blijf dan uit de buurt van zwangeren, jonge baby’s en hun moeder.

Het aantal meldingen van kinkhoest neemt toe in Nederland. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond. Heb je kinkhoest of ben je verkouden? Blijf dan uit de buurt van jonge baby’s en hun moeder. Ook is het beter om geen contact te hebben met iemand die binnenkort gaat bevallen.

Heb je kinkhoest en ben je in de buurt geweest van een baby of hoogzwangere? Vertel de ouders van de baby of de zwangere dat je kinkhoest hebt. Zo weten zij dat ze hun gezondheid in de gaten moeten houden en bij klachten van kinkhoest naar de huisarts moeten gaan.

Heeft jouw baby contact gehad met iemand die kinkhoest heeft? Houd dan in de gaten of je baby verkouden wordt of gaat hoesten. Baby’s kunnen heel erg ziek worden van kinkhoest en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Voorkom de verspreiding van kinkhoest

  • Hoest en nies in je elleboog;

  • Was regelmatig je handen;

  • Lucht je huis goed door ventilatieroosters open te houden en je ramen minimaal 15 minuten per dag open te zetten.

Rijksvaccinatieprogramma

Zwangeren en kinderen worden via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschermd tegen kinkhoest met het DKT(P)-vaccin. Kinderen of zwangeren die het vaccin nog niet hebben gekregen, kunnen die nog halen. Neem hiervoor contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin Rotterdam-Rijnmond of Centrum voor Jeugd en gezin Capelle aan den IJssel.