Spring naar het artikel

Vaccinatie tegen rotavirus voor baby's geboren vanaf 1 januari 2024

Vertalen

Gebruik Google om deze website te vertalen. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de vertaling.

22 december 2023 | laatste update: 2 februari 2024

Vanaf 2024 start het Centrum voor Jeugd en Gezin met het vaccineren tegen het rotavirus. Alle kinderen geboren vanaf 1 januari 2024 komen in aanmerking voor deze vaccinatie. De vaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven door druppels in de mond. Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. Bijna ieder kind maakt vóór het vijfde levensjaar een rotavirusinfectie door.

Symptomen van het rotavirus

Niet iedereen die het virus oploopt wordt er ziek van. Meestal zijn er wel klachten bij de eerste keer dat iemand het virus oploopt. De klachten kunnen zijn: misselijkheid, overgeven, diarree, koorts, buikpijn en buikkramp. Meestal houden de klachten 4 tot 9 dagen aan. Het kan zijn dat degene die ziek is uitgedroogd raakt door diarree. Een ziekenhuisopname is dan noodzakelijk.

Besmetting

Het is een erg besmettelijk virus. Het wordt verspreid via de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt. Het kan ook via de handen van een besmet persoon worden verspreid. Het virus kan op het toilet achterblijven, maar ook aan speelgoed zitten.

Vaccinatie

Vaccinatie kan beschermen tegen ernstige vormen van het rotavirus. Ook kan goede hygiëne helpen. Het rotavaccin krijg je in de vorm van druppels. Het wordt dus toegediend door de druppels bij het kind in de mond te druppelen.

Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen het vaccin tegen rotavirus aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Voor hen wordt het vaccin vergoed.

Als uw kind geboren is vóór 1 januari 2024 en niet ouder is dan 20 weken, dan kunt u het vaccin als Vaccinatie op Maat aanvragen. Dit doet u door de GGD te mailen via reizigerszorgggd@rotterdam.nl. De Vaccinaties op Maat worden helaas niet vergoed.